Sertés szűzpecsenye

Sertés szűzpecsenye

Leírás

Sertés szűzpecsenye – receptek, leírás, tippek

A sertés szűzpecsenye nem egy hétköznapi, olcsó húsfajta, de néha megéri venni a kedvenc hentesünktől, mert egy nagyon gyorsan elkészülő alapanyag, ezerféleképpen lehet variálni, ráadásul különlegesebb alkalmakra is tökéletes választás!

A sertés szűzpecsenye az egyik legkönnyebben kezelhető része a sertésnek, készíthetjük serpenyőben vagy sütőben, szeletelve, egészben vagy akár töltve is. Tálalhatunk mellé sokféle köretet: krumplit, zsemlegombócot, salátát, gombamártást vagy akár hagymalekvárt is. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi a szűzpecsenye?

A szűzpecsenye, szűzérme vagy sertésszűz egy hosszú, vékony izom, amely a karaj mellett található. A sertéshús egyik legnemesebb része, amit egészben is lehet sütni, de aprópecsenyének is kiváló színhús. 

Hogyan készül a tökéletes szűzpecsenye?

A tökéletes szűzérmeszeletek elkészítéséhez az első és legfontosabb lépés a hús előkészítése, ami két részből áll: a hús hártyázása és formára vágása. Vágjuk le egy éles késsel az inas, zsírosabb, mócsingósabb részeket, távolítsuk el a húson végigfutó kékhártyát, majd szeleteljük nagyjából ujjnyi vastagságú, 1,5-2 centis szeletekre! Ez utóbbi azért fontos, hogy a hús egyenletesen tudjon átsülni, és ne száradjon ki.

Az előkészítés után sózzuk-borsozzuk a húst, majd egy felmelegített serpenyőben, kevés olajon pirítsuk mindkét oldalát 2-2 percig. Ezt követően két lehetőségünk van: tegyünk a serpenyőbe vajat, fűszerezzük tovább rozmaringgal, kakukkfűvel, fokhagymával, esetleg zsályával, majd süssük még pár percig, miközben folyamatosan locsolgatjuk a húsok tetejét is. A másik lehetőség szerint, a pirítás után tegyük a serpenyőt egy 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 10-15 percig. Utóbbinál fontos, hogy miután elkészült az ételünk, pihentessük 15 percig, és csak utána tálaljuk!

Készíthetünk a hús mellé petrezselymes krumplit, rizst, krumplipürét, zöldbabot, grillezett zöldségeket, áfonyaöntetet vagy egy isteni salátát.

Mi készüljön belőle?

Ha nem szeretnénk natúran elkészítve fogyasztani, akkor érdemes kísérletezni vele, süssünk-főzzünk belőle almás sertésszüzet, Wellington szűzpecsenyét, sertésszűzfalatokat, mézes-mustáros verziót, de akár a lecsó is nagyon jól áll neki!

Még több sertés szűzpecsenyés receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármelyik napján megvehetjük a boltok hűtőpultjaiból, de ha igazán ízletes fogást szeretnénk készíteni, érdemes egy megbízható hentestől beszereznünk a vacsora fő alapanyagát. Figyeljünk rá, hogy szép, soványabb darabot válasszunk, így kevesebb munkánk lesz a hús előkészítése során.

hogyan tároljam

Vásárlásból hazaérkezve egyből kerüljön a hűtőbe. Ha pár napon belül nem használjuk fel a húst, akkor érdemes a mélyhűtőbe áttenni, ahol jóval tovább eláll.

100g Sertés szűzpecsenye

fehérjetartalom

20.95 g

zsírtartalom

65001.857 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

76 g

gramm sertés szűzpecsenye?

Top ásványi anyagok

Foszfor

247 mg

Nátrium

53 mg

Magnézium

27 mg

Kalcium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.777 g

Kolin

80.8 mg

Niacin - B3 vitamin

6.684 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.998 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

20.95 g

Zsír

telített zsírsav

0.698 g

egyszeresen telített zsírsav

0.792 g

többszörösen telített zsírsav

0.367 g

koleszterin

65 g

ásványi anyagok

Kalcium

5 mg

Vas

0.98 mg

Magnézium

27 mg

Foszfor

247 mg

Nátrium

53 mg

Cink

1.89 mg

Réz

0.09 mg

Mangán

0.015 mg

Szelén

30.8 µg

szénhidrát

víz

76 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.998 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.342 mg

Niacin - B3 vitamin

6.684 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.846 mg

Kolin

80.8 mg

E vitamin

0.22 mg

D vitamin

8 µg

B12 vitamin

0.51 µg

B6 vitamin

0.777 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek