Sertés szűzpecsenye
Leírás
Sertés szűzpecsenye – receptek, leírás, tippek
A sertés szűzpecsenye nem egy hétköznapi, olcsó húsfajta, de néha megéri venni a kedvenc hentesünktől, mert egy nagyon gyorsan elkészülő alapanyag, ezerféleképpen lehet variálni, ráadásul különlegesebb alkalmakra is tökéletes választás!
A sertés szűzpecsenye az egyik legkönnyebben kezelhető része a sertésnek, készíthetjük serpenyőben vagy sütőben, szeletelve, egészben vagy akár töltve is. Tálalhatunk mellé sokféle köretet: krumplit, zsemlegombócot, salátát, gombamártást vagy akár hagymalekvárt is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi a szűzpecsenye?
A szűzpecsenye, szűzérme vagy sertésszűz egy hosszú, vékony izom, amely a karaj mellett található. A sertéshús egyik legnemesebb része, amit egészben is lehet sütni, de aprópecsenyének is kiváló színhús.
Hogyan készül a tökéletes szűzpecsenye?
A tökéletes szűzérmeszeletek elkészítéséhez az első és legfontosabb lépés a hús előkészítése, ami két részből áll: a hús hártyázása és formára vágása. Vágjuk le egy éles késsel az inas, zsírosabb, mócsingósabb részeket, távolítsuk el a húson végigfutó kékhártyát, majd szeleteljük nagyjából ujjnyi vastagságú, 1,5-2 centis szeletekre! Ez utóbbi azért fontos, hogy a hús egyenletesen tudjon átsülni, és ne száradjon ki.
Az előkészítés után sózzuk-borsozzuk a húst, majd egy felmelegített serpenyőben, kevés olajon pirítsuk mindkét oldalát 2-2 percig. Ezt követően két lehetőségünk van: tegyünk a serpenyőbe vajat, fűszerezzük tovább rozmaringgal, kakukkfűvel, fokhagymával, esetleg zsályával, majd süssük még pár percig, miközben folyamatosan locsolgatjuk a húsok tetejét is. A másik lehetőség szerint, a pirítás után tegyük a serpenyőt egy 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 10-15 percig. Utóbbinál fontos, hogy miután elkészült az ételünk, pihentessük 15 percig, és csak utána tálaljuk!
Készíthetünk a hús mellé petrezselymes krumplit, rizst, krumplipürét, zöldbabot, grillezett zöldségeket, áfonyaöntetet vagy egy isteni salátát.
Mi készüljön belőle?
Ha nem szeretnénk natúran elkészítve fogyasztani, akkor érdemes kísérletezni vele, süssünk-főzzünk belőle almás sertésszüzet, Wellington szűzpecsenyét, sertésszűzfalatokat, mézes-mustáros verziót, de akár a lecsó is nagyon jól áll neki!
Még több sertés szűzpecsenyés receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Az év bármelyik napján megvehetjük a boltok hűtőpultjaiból, de ha igazán ízletes fogást szeretnénk készíteni, érdemes egy megbízható hentestől beszereznünk a vacsora fő alapanyagát. Figyeljünk rá, hogy szép, soványabb darabot válasszunk, így kevesebb munkánk lesz a hús előkészítése során.
hogyan tároljam
Vásárlásból hazaérkezve egyből kerüljön a hűtőbe. Ha pár napon belül nem használjuk fel a húst, akkor érdemes a mélyhűtőbe áttenni, ahol jóval tovább eláll.
100g Sertés szűzpecsenye
fehérjetartalom
20.95 g
zsírtartalom
65001.857 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
76 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
247 mg
Nátrium
53 mg
Magnézium
27 mg
Kalcium
5 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.777 g
Kolin
80.8 mg
Niacin - B3 vitamin
6.684 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.998 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
20.95 g
Zsír
telített zsírsav
0.698 g
egyszeresen telített zsírsav
0.792 g
többszörösen telített zsírsav
0.367 g
koleszterin
65 g
ásványi anyagok
Kalcium
5 mg
Vas
0.98 mg
Magnézium
27 mg
Foszfor
247 mg
Nátrium
53 mg
Cink
1.89 mg
Réz
0.09 mg
Mangán
0.015 mg
Szelén
30.8 µg
szénhidrát
víz
76 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.998 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.342 mg
Niacin - B3 vitamin
6.684 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.846 mg
Kolin
80.8 mg
E vitamin
0.22 mg
D vitamin
8 µg
B12 vitamin
0.51 µg
B6 vitamin
0.777 g