Sárgadinnye

Sárgadinnye

Leírás

Sárgadinnye – receptek, leírás, tippek

A sárgadinnye Ázsiában őshonos gyümölcs, rengeteg fajtája létezik, melyek színükben és ízükben is különbözőek. Általában 15-25 cm-es nagyságúak, kerekdedek vagy oválisak, hosszúkásak. Fogyasztása nyersen, önmagában vagy gyümölcssaláta részeként, pármai sonkába csomagolva pedig előételként is elterjedt.

A sárgadinnye héja lehet sima, rücskös, hálós, barázdált, húsa lehet narancsos, sárgás vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésekor a zöld szín aranysárgára változik. A nevük is különbözhet és tápanyagtartalmuk is.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a sárgadinnye?

A sárgadinnye (Cucumis melo) a tökfélék családjába tartozó faj. Ázsiai eredetű gyümölcs (termesztési technológiáját illetően zöldség). Áltermését már 4000 évvel ezelőtt is termesztették Perzsiában és Afrikában. Termesztése csak azokon a vidékeken ajánlott, ahol hosszú, meleg nyár van. A világ legnagyobb sárgadinnye-termelői közé tartozik Kína, Törökország, India, Kazahsztán és Afganisztán.

Magas cukortartalma miatt fogyasztása cukorbetegek számára csak kis mennyiségben ajánlott. A sárgadinnyét kiváló gyógyszernek tartják lázas és gyulladásos betegségekre.

Kalóriatartalma, de zsír- és koleszterintartalma is elenyésző.

Hogyan vásároljuk?

Nyáron szezonális, de manapság különlegesebb zöldségeseknél év közben is elérhető. Rengeteg típusú sárgadinnye van szín-, héj- és ízbeli eltérésekkel, húsa lehet zöld vagy sárga. Vásárláskor válasszunk egyértelműen illatos, sérülésmentes, kemény egyedet!

Mire jó a sárgadinnye?

A sárgadinnye káliumtartalma segíthet az idegrendszeri ingerületátvitelben, az izmok működésében, a sejtek energiaellátásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a vérnyomás szabályozásában. Edzés után különösen ajánlott a fogyasztása. Figyelemre méltó további ásványianyag- és vitamin-tartalma is: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt, króm, niacin, riboflavin, tiamin és folsav is van benne.

Sok benne a C-vitamin, ami immunrendszerünk őre, és a béta-karotin, ami az A-vitamin elővitaminja, és támogatja a látást, a szem egészségét és a bőr állapotát. A sárgadinnyét magas víztartalma miatt kozmetikumokban is használják, hiszen külsőleg is hidratál. Jó hatással van a has bármely, gyulladással kapcsolatos megbetegedésének gyógyításában: ilyen a vékony- és vastagbélgyulladás, illetve a vékonybél végénél levő zár (ileum) gyulladása.

Tele van élelmi rosstal, mely a megfelelő emésztés alappillére. Nagyon magas a víztartalma (90%), így rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a szervezet folyadékszükségletét, elkerülve a kiszáradást, a bőr öregedését, segítve a vese, az emésztés működését, megelőzve például a székrekedést vagy a fejfájást.

Mi készülhet a sárgadinnyéből?

Tehetjük illatos sárgadinnyés süteménybe, Prosciutto e Meloneként párosíthatjuk sonkával, mint az olaszok, mehet banános sárgadinnyedzsembe, készülhet belőle sárgadinnye-krémleves, egyszerű sárgadinnyesorbet, görög gyümölcsleves, dinnyesaláta fetával, orientális saláta, gyümölcsös joghurtjégkrém, vodkás sárgadinnye kagylóval, kapros dinnyeleves, de joghurtos-tejfölös torta is!

Még több sárgadinnyés receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Nyáron szezonális, de különlegesebb zöldségeseknél év közben is elérhető. Mi sárga vagy zöld húsú fajtáját ismerjük.

hogyan tároljam

Rendkívül magas víztartalma miatt könnyen megromlik/megerjed, a hűtőszekrény gyümölcsös rekeszében kb. 1 hétig eláll.

100g Sárgadinnye

fehérjetartalom

0.84 g

zsírtartalom

0.135 g

szénhidráttartalom

8.16 g

víztartalom

90.15 g

gramm sárgadinnye?

Top ásványi anyagok

Nátrium

16 mg

Foszfor

15 mg

Magnézium

12 mg

Kalcium

9 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.072 g

C vitamin

36.7 mg

Kolin

7.6 mg

Béta-karotin

2020 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.84 g

Zsír

telített zsírsav

0.051 g

egyszeresen telített zsírsav

0.003 g

többszörösen telített zsírsav

0.081 g

ásványi anyagok

Kalcium

9 mg

Vas

0.21 mg

Magnézium

12 mg

Foszfor

15 mg

Nátrium

16 mg

Cink

0.18 mg

Réz

0.041 mg

Mangán

0.041 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

0.9 g

cukor

7.86 g

víz

90.15 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.041 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.019 mg

Niacin - B3 vitamin

0.734 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.105 mg

Folát

21 µg

Kolin

7.6 mg

Alfa-karotin

16 µg

Béta-karotin

2020 µg

Béta-kriptoxantin

1 µg

Lutein+zeaxantin

26 µg

E vitamin

0.05 mg

K vitamin

2.5 µg

A vitamin

169 µg

C vitamin

36.7 mg

B6 vitamin

0.072 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...