Quinoa
Leírás
Quinoa – receptek, leírás, tippek
A quinoa egy nagyon egészséges alapanyag, ami sokféle étellel kombinálható, a salátáktól kezdve egészen a reggeli zabkásákig mindenhez passzol. Ha valaki odafigyel a tudatos étkezésre, az biztosan ismeri ezt az álgabonát, mivel tökéletes alternatíva a rizs és tészta helyett is.
Érdemes többször belecsempésznünk a quinoát az étrendünkbe, mivel gluténmentes, rostban gazdag, magas a fehérjetartalma, segíti a koleszterin- és a vércukorszint fenntartását, vitamintartalma kimagasló, ráadásul ásványi anyagokban is gazdag.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a quinoa?
A quinoa a disznóparéjfélék, korábban libatopfélék, családjába tartozik. Dél-Amerikából származik, ahol több ezer év óta ez az egyik fő táplálékforrás. Ásványi anyagokban gazdag leveleiből főzeléket vagy salátát készítenek. Mustármag nagyságú magja összetételében hasonlít a gabonafélékhez, ezért gluténmentes álgabonának is nevezik.
Hogyan vásároljuk?
Egyre ismertebb alapanyag, így egyre több helyen lehet kapni. Megtalálható egészség- illetve bioboltokban, nagyáruházakban, piacon is, de ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, akkor vásároljuk csomagolásmentes boltban, ahol saját tárolóeszközeinkbe kimérve tudjuk beszerezni a quinoát.
Hogyan készítsük el a quinoát?
A tökéletes pergős quinoa állagát nem olyan könnyű feladat elérni, trükkösebb lehet, mint azt elsőre gondolnánk, de mutatjuk a rontásbiztos technikát:
Elkészítése nagyon hasonlít a rizsfőzéshez: pirítsuk pár percig a magokat, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel, de használhatunk zöldség- vagy csirkealaplevet is. Sózzuk meg a főzővizet, majd 15 percig fedő alatt pároljuk, hogy elérjük a kívánt bolyhosságot. Ha picit mogyorós illatot érzel, könnyen elválnak a szemek egymástól, és nincs víz a lábos alján, akkor elkészült a pihe-puha quinoád!
Mi készülhet a quinoából?
Könnyen variálható alapanyag, fogyaszthatjuk köretként, rakott ételekben, töltött zöldségekben, salátákban is. Készítsünk belőle pikáns quinoaburgert, töltött tököt, aszalt szilvás-quinoás szeletet, tavaszi quinoasalátát, színpompás Buddha-tálat vagy vegán töltött paprikát.
Még több quinoás receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Egész évben kapható alapanyag. Bioboltokban, nagyobb élelmiszerboltokban keressük.
hogyan tároljam
Zárható csomagolásban, dobozban tároljuk, sötét, száraz helyen. Így nagyjából egy évig eláll.
100g Quinoa
fehérjetartalom
14.12 g
zsírtartalom
5.611 g
szénhidráttartalom
64.16 g
víztartalom
13.28 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
457 mg
Magnézium
197 mg
Kalcium
47 mg
Nátrium
5 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.487 g
Kolin
70.2 mg
E vitamin
2.44 mg
Niacin - B3 vitamin
1.52 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
14.12 g
Zsír
telített zsírsav
0.706 g
egyszeresen telített zsírsav
1.613 g
többszörösen telített zsírsav
3.292 g
ásványi anyagok
Kalcium
47 mg
Vas
4.57 mg
Magnézium
197 mg
Foszfor
457 mg
Nátrium
5 mg
Cink
3.1 mg
Réz
0.59 mg
Mangán
2.033 mg
Szelén
8.5 µg
szénhidrát
rost
7 g
víz
13.28 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.36 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.318 mg
Niacin - B3 vitamin
1.52 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.772 mg
Folát
184 µg
Kolin
70.2 mg
Béta-karotin
8 µg
Béta-kriptoxantin
1 µg
Lutein+zeaxantin
163 µg
E vitamin
2.44 mg
A vitamin
1 µg
B6 vitamin
0.487 g