Quinoa

Quinoa

Leírás

Quinoa – receptek, leírás, tippek

A quinoa egy nagyon egészséges alapanyag, ami sokféle étellel kombinálható, a salátáktól kezdve egészen a reggeli zabkásákig mindenhez passzol. Ha valaki odafigyel a tudatos étkezésre, az biztosan ismeri ezt az álgabonát, mivel tökéletes alternatíva a rizs és tészta helyett is. 

Érdemes többször belecsempésznünk a quinoát az étrendünkbe, mivel gluténmentes, rostban gazdag, magas a fehérjetartalma, segíti a koleszterin- és a vércukorszint fenntartását, vitamintartalma kimagasló, ráadásul ásványi anyagokban is gazdag.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a quinoa?

A quinoa a disznóparéjfélék, korábban libatopfélék, családjába tartozik. Dél-Amerikából származik, ahol több ezer év óta ez az egyik fő táplálékforrás. Ásványi anyagokban gazdag leveleiből főzeléket vagy salátát készítenek. Mustármag nagyságú magja összetételében hasonlít a gabonafélékhez, ezért gluténmentes álgabonának is nevezik. 

Hogyan vásároljuk?

Egyre ismertebb alapanyag, így egyre több helyen lehet kapni. Megtalálható egészség- illetve bioboltokban, nagyáruházakban, piacon is, de ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, akkor vásároljuk csomagolásmentes boltban, ahol saját tárolóeszközeinkbe kimérve tudjuk beszerezni a quinoát. 

Hogyan készítsük el a quinoát?

A tökéletes pergős quinoa állagát nem olyan könnyű feladat elérni, trükkösebb lehet, mint azt elsőre gondolnánk, de mutatjuk a rontásbiztos technikát:

Elkészítése nagyon hasonlít a rizsfőzéshez: pirítsuk pár percig a magokat, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel, de használhatunk zöldség- vagy csirkealaplevet is. Sózzuk meg a főzővizet, majd 15 percig fedő alatt pároljuk, hogy elérjük a kívánt bolyhosságot. Ha picit mogyorós illatot érzel, könnyen elválnak a szemek egymástól, és nincs víz a lábos alján, akkor elkészült a pihe-puha quinoád!

Mi készülhet a quinoából?

Könnyen variálható alapanyag, fogyaszthatjuk köretként, rakott ételekben, töltött zöldségekben, salátákban is. Készítsünk belőle pikáns quinoaburgert, töltött tököt, aszalt  szilvás-quinoás szeletet, tavaszi quinoasalátát, színpompás Buddha-tálat vagy vegán töltött paprikát.

Még több quinoás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész évben kapható alapanyag. Bioboltokban, nagyobb élelmiszerboltokban keressük.

hogyan tároljam

Zárható csomagolásban, dobozban tároljuk, sötét, száraz helyen. Így nagyjából egy évig eláll.

100g Quinoa

fehérjetartalom

14.12 g

zsírtartalom

5.611 g

szénhidráttartalom

64.16 g

víztartalom

13.28 g

gramm quinoa?

Top ásványi anyagok

Foszfor

457 mg

Magnézium

197 mg

Kalcium

47 mg

Nátrium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.487 g

Kolin

70.2 mg

E vitamin

2.44 mg

Niacin - B3 vitamin

1.52 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

14.12 g

Zsír

telített zsírsav

0.706 g

egyszeresen telített zsírsav

1.613 g

többszörösen telített zsírsav

3.292 g

ásványi anyagok

Kalcium

47 mg

Vas

4.57 mg

Magnézium

197 mg

Foszfor

457 mg

Nátrium

5 mg

Cink

3.1 mg

Réz

0.59 mg

Mangán

2.033 mg

Szelén

8.5 µg

szénhidrát

rost

7 g

víz

13.28 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.36 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.318 mg

Niacin - B3 vitamin

1.52 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.772 mg

Folát

184 µg

Kolin

70.2 mg

Béta-karotin

8 µg

Béta-kriptoxantin

1 µg

Lutein+zeaxantin

163 µg

E vitamin

2.44 mg

A vitamin

1 µg

B6 vitamin

0.487 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...