Piros ribizli

Piros ribizli

Leírás

Piros ribizli – receptek, leírás, tippek

A fürtökben logó, apró szemű piros ribizli savanykás ízvilágú, de rendkívül sokoldalúan felhasználható nyári gyümölcs. Az egészségre gyakorolt hatása sem elhanyagolható, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő bogyós. Ráadásul saját magunk is termeszthetjük az egyébként egyre drágább piros ribizlit.

A ribiszkefélék családjába tartozó piros ribizli egyike a közel 100 féle különböző fajtájú ribiszkének. Elsősorban az északi félteke mérsékelt övi területein őshonos, a magasabb fekvésű területeken vadon is megterem. Fanyarkás ízével sokak szívét elrabolja a hazánkban is sok helyen fellelhető ribizli.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a piros ribizli?

A piros ribizli vagy másnéven ribiszke a kőtörőfű-virágúak csoportjába tartozó ribiszkeféle. A közel 1-1,5 méteres cserjéken fürtökben álló szemeknek vékony héja, lédús húsa van. A savanykás ízvilág a legtöbb ribiszkeféléről elmondható. Az apró szemek eleinte zölden csüngnek alá, majd érésük során egyre sötétebb, pirosas árnyalatúvá válnak. Ekkor már fogyasztásra érett.

Hogyan vásároljuk?

A piros ribizli szezonja június közepétől egészen július végéig tart. Ebben az időszakban megtalálható a piacokon, a nagyobb boltok polcain és a zöldségárus pultján, de akár saját magunk is termeszthetjük. A gyümölcssoron válogatva a kemény, fényes és sötétpiros bogyókat keressük, ezek biztosan frissek és már érettek. Egy pár napig eláll szobahőmérsékleten, hűtőbe téve akár 3-4 napig is. Ha esőben szedtük le a fürtöket, akkor fogyasszuk minél hamarabb, mert gyorsan romlásnak indul. Fagyasztott formában egész évben megtaláljuk a boltok mélyhűtőpultjában, sok esetben vegyesen, más gyümölcsökkel.

Mire jó a piros ribizli?

A piros ribizli kiemelkedően magas víztartalmával frissítőként hat a nyári melegben. 80 százalékos víztartalma mellett sokféle ásványi anyag megtalálható benne, úgy mint vas, foszfor, kálium és magnézium, valamint nincs híján a vitaminokat illetően sem, hiszen B- , C- és P-vitamin-tartalma is jelentős. Utóbbi a C-vitamin kísérője, segíti annak felszívódását.

Étvágyjavító hatása mellett emésztést segítő, de mértékkel kell enni, mert enyhén hashajtó. Gyomornyugatóként és májműködést segítő gyümölcsként is fogyasztható, valamint nem szabad megfeledkezni pektintartalmáról, ami a vércukorszintnek és az érfalaknak tesz különösen jót tisztító hatásával. Szintén említésre méltó antioxidánstartalma, ami segíthet a rákbetegség megelőzésében, és csökkenti a gyulladásos tüneteket.

Mi készülhet a piros ribizliből?

A piros ribizli szezonális gyümölcs révén frissen szedve, nyersen a legfinomabb, de sokféleképp felhasználhatjuk a konyhában. Díszítőelemként is csodásan fest sütemények és torták tetején, de a puha tésztába sülve magasabb szintre emeli az adott desszertet. Gyömbéres ribizlikenyérrel megkoronázhatjuk az ebédet, de ha hűsítő finomságra vágyunk, akkor egy banános-ribizlis nicecream lehet a befutó. Egy finom ribizlis-mandulás süti reggelire sose rossz, de készülhet belőle öntet is reform rizsfelfújthoz. Díszíthetjük apró bogyókkal a sült túrótortát vagy krémessé varázsolva pohárdesszerttel is kínálhatjuk a vendégeket. A ribizliből csodás lekvár készül, ami kerülhet kedvelt aprósütinkbe a linzerbe. Készíthetünk belőle szörpöt is, ami egy forró nyári délutánon behűtve esik a legjobban.

Még több piros ribizlis receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Frissen nyáron, fagyasztva egész évben kapható.

hogyan tároljam

A friss ribizlit ajánlatos hamar elfogyasztani, mert nagyon hamar megromlik, addig is hűtőben tartsuk.

100g Piros ribizli

fehérjetartalom

1.4 g

zsírtartalom

0.133 g

szénhidráttartalom

13.8 g

víztartalom

83.95 g

gramm piros ribizli?

Top ásványi anyagok

Foszfor

44 mg

Kalcium

33 mg

Magnézium

13 mg

Vas

1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.07 g

C vitamin

41 mg

Kolin

7.6 mg

Niacin - B3 vitamin

0.1 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.4 g

Zsír

telített zsírsav

0.017 g

egyszeresen telített zsírsav

0.028 g

többszörösen telített zsírsav

0.088 g

ásványi anyagok

Kalcium

33 mg

Vas

1 mg

Magnézium

13 mg

Foszfor

44 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.23 mg

Réz

0.107 mg

Mangán

0.186 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

4.3 g

cukor

7.37 g

víz

83.95 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.04 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.05 mg

Niacin - B3 vitamin

0.1 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.064 mg

Folát

8 µg

Kolin

7.6 mg

Béta-karotin

25 µg

Lutein+zeaxantin

47 µg

E vitamin

0.1 mg

K vitamin

11 µg

A vitamin

2 µg

C vitamin

41 mg

B6 vitamin

0.07 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...