Mozzarella
Leírás
Mozzarella – receptek, leírás, tippek
A mozzarella olasz formázott és gyúrt, friss sajt, ami nagyon gyorsan megromlik. Tejsavóban, megfelelő hűtés mellett, néhány napig eltartható. Hosszabb időre szánva pedig kénytelenek a mozzarella golyókat sólével töltött műanyag zacskóba hegeszteni, ezáltal biztosítva hosszabb szavatosságukat.
Az eredeti, campaniai mozzarella fekete vízibivaly tejéből készül, azonban a nagy kereslet miatt ma már tehéntejből is gyártják. Salátákhoz, tésztákhoz és pizzához használják elsősorban.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a mozzarella?
A mozzarella egy olasz eredetű sajt, amelyet leggyakrabban bivaly- vagy tehéntejből készítenek. Az egyik legismertebb és legkedveltebb sajt a világon, különösen a mediterrán konyhában. A mozzarellát egy speciális folyamattal állítják elő, amely magában foglalja a tejsavbaktériumokkal történő oltást, majd a savót elválasztják a túrótól. A túrót forró vízben gyúrják és nyújtják, hogy elérjék a jellegzetes rugalmas állagot. Ezután gombócokat formáznak belőle, amelyeket sós lében tárolnak.
Hogyan vásároljuk?
A mozzarellából tudunk venni friss és keményebb változtatot. Előbbi folyadékban csomagolva kapható, puha és rugalmas állagú, ezért jó választás például saláták elkészítéséhez. A kemény mozzarella reszelésre alkalmas, pizzára vagy sütéshez használható. Ezek gyakran kevésbé nedvesek. Ha autentikus ízt szeretnénk, keressük a Mozzarella di Bufala Campana eredetvédett termékeket. Ezek általában bivalytejből készülnek, és különösen gazdag ízvilággal rendelkeznek. A tehéntejből készült fior di latte változat is remek választás. Delikátboltokban, olaszboltokban, de szuper- és hipermarketek soraiban is megtaláljuk. Hűtőben tárolva egy-két napon belül fogyasszuk el.
Mire jó a mozzarella?
A mozzarella kiváló fehérjeforrás, amely segít az izomépítésben és a regenerációban. Magas kalciumtartalma erősíti a csontokat és a fogakat, a benne lévő foszfor támogatja az energiaanyagcserét és a csontok egészségét. A riboflavin (B2-vitamin) és a B12-vitamin támogatják az idegrendszert és a vérképzést, ami szintén megtalálható a mozzarellában.
Mi készülhet a mozzarellából?
Készülhet pizzás gofri sajttal, gnocchi sütőben besütve, rántott mozzarellagolyók fűszeres paradicsomszósszal, villámgyors hamis grissini paradicsomsalátával, olasz rakott kel, a tökéletes hawaii csirke, autentikus calzone, lencsepizza, olaszos rakott burgonya, házi medvehagymapesztós fusilli, pasta al forno, az olasz rakott tészta, olaszos szendvics gabagoollal, avagy Tony Soprano kedvenc szendvicse, Italian Chopped Sandwich és
klasszikus margherita pizza.
Még több mozzarellából receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Az év bármely időszakában vegetünk piacon, szuper-és hipermarketekben vagy delikátboltban.
hogyan tároljam
Hűtőben tárolva egy-két napon belül fogyasszuk el.
100g Mozzarella
fehérjetartalom
22.17 g
zsírtartalom
79021.238 g
szénhidráttartalom
2.4 g
víztartalom
50.01 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
505 mg
Nátrium
486 mg
Foszfor
354 mg
Magnézium
20 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.037 g
Kolin
15.4 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.283 mg
E vitamin
0.19 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
22.17 g
Zsír
telített zsírsav
13.9 g
egyszeresen telített zsírsav
6.573 g
többszörösen telített zsírsav
0.765 g
koleszterin
79 g
ásványi anyagok
Kalcium
505 mg
Vas
0.44 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
354 mg
Nátrium
486 mg
Cink
2.92 mg
Réz
0.011 mg
Mangán
0.03 mg
Szelén
17 µg
szénhidrát
víz
50.01 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.03 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.283 mg
Niacin - B3 vitamin
0.104 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.141 mg
Folát
7 µg
Kolin
15.4 mg
Retinol
174 µg
Béta-karotin
57 µg
E vitamin
0.19 mg
D vitamin
16 µg
K vitamin
2.3 µg
B12 vitamin
2.28 µg
A vitamin
179 µg
B6 vitamin
0.037 g