Mozzarella

Mozzarella

Leírás

Mozzarella – receptek, leírás, tippek

A mozzarella olasz formázott és gyúrt, friss sajt, ami nagyon gyorsan megromlik. Tejsavóban, megfelelő hűtés mellett, néhány napig eltartható. Hosszabb időre szánva pedig kénytelenek a mozzarella golyókat sólével töltött műanyag zacskóba hegeszteni, ezáltal biztosítva hosszabb szavatosságukat.

Az eredeti, campaniai mozzarella fekete vízibivaly tejéből készül, azonban a nagy kereslet miatt ma már tehéntejből is gyártják. Salátákhoz, tésztákhoz és pizzához használják elsősorban.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a mozzarella?

A mozzarella egy olasz eredetű sajt, amelyet leggyakrabban bivaly- vagy tehéntejből készítenek. Az egyik legismertebb és legkedveltebb sajt a világon, különösen a mediterrán konyhában. A mozzarellát egy speciális folyamattal állítják elő, amely magában foglalja a tejsavbaktériumokkal történő oltást, majd a savót elválasztják a túrótól. A túrót forró vízben gyúrják és nyújtják, hogy elérjék a jellegzetes rugalmas állagot. Ezután gombócokat formáznak belőle, amelyeket sós lében tárolnak.

Hogyan vásároljuk?

A mozzarellából tudunk venni friss és keményebb változtatot. Előbbi folyadékban csomagolva kapható, puha és rugalmas állagú, ezért jó választás például saláták elkészítéséhez. A kemény mozzarella reszelésre alkalmas, pizzára vagy sütéshez használható. Ezek gyakran kevésbé nedvesek. Ha autentikus ízt szeretnénk, keressük a Mozzarella di Bufala Campana eredetvédett termékeket. Ezek általában bivalytejből készülnek, és különösen gazdag ízvilággal rendelkeznek. A tehéntejből készült fior di latte változat is remek választás. Delikátboltokban, olaszboltokban, de szuper- és hipermarketek soraiban is megtaláljuk. Hűtőben tárolva egy-két napon belül fogyasszuk el.

Mire jó a mozzarella?

A mozzarella kiváló fehérjeforrás, amely segít az izomépítésben és a regenerációban. Magas kalciumtartalma erősíti a csontokat és a fogakat, a benne lévő foszfor támogatja az energiaanyagcserét és a csontok egészségét. A riboflavin (B2-vitamin) és a B12-vitamin támogatják az idegrendszert és a vérképzést, ami szintén megtalálható a mozzarellában.

Mi készülhet a mozzarellából?

Készülhet pizzás gofri sajttal, gnocchi sütőben besütve, rántott mozzarellagolyók fűszeres paradicsomszósszal, villámgyors hamis grissini paradicsomsalátával, olasz rakott kel, a tökéletes hawaii csirke, autentikus calzone, lencsepizza, olaszos rakott burgonya, házi medvehagymapesztós fusilli, pasta al forno, az olasz rakott tészta, olaszos szendvics gabagoollal, avagy Tony Soprano kedvenc szendvicse, Italian Chopped Sandwich és
klasszikus margherita pizza.

Még több mozzarellából receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármely időszakában vegetünk piacon, szuper-és hipermarketekben vagy delikátboltban.

hogyan tároljam

Hűtőben tárolva egy-két napon belül fogyasszuk el.

100g Mozzarella

fehérjetartalom

22.17 g

zsírtartalom

79021.238 g

szénhidráttartalom

2.4 g

víztartalom

50.01 g

gramm mozzarella?

Top ásványi anyagok

Kalcium

505 mg

Nátrium

486 mg

Foszfor

354 mg

Magnézium

20 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.037 g

Kolin

15.4 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.283 mg

E vitamin

0.19 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

22.17 g

Zsír

telített zsírsav

13.9 g

egyszeresen telített zsírsav

6.573 g

többszörösen telített zsírsav

0.765 g

koleszterin

79 g

ásványi anyagok

Kalcium

505 mg

Vas

0.44 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

354 mg

Nátrium

486 mg

Cink

2.92 mg

Réz

0.011 mg

Mangán

0.03 mg

Szelén

17 µg

szénhidrát

víz

50.01 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.03 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.283 mg

Niacin - B3 vitamin

0.104 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.141 mg

Folát

7 µg

Kolin

15.4 mg

Retinol

174 µg

Béta-karotin

57 µg

E vitamin

0.19 mg

D vitamin

16 µg

K vitamin

2.3 µg

B12 vitamin

2.28 µg

A vitamin

179 µg

B6 vitamin

0.037 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...