Málna

Málna

Leírás

Málna – receptek, leírás, tippek

A málna a rózsavirágúak rendjébe tartozó, apró, bogyós gyümölcs. Hazánkban is igen kedvelt alapanyag, hiszen nyersen, magában fogyasztva is nagyon finom. Nyáron frissen szedve vagy a piacról beszerezve a legízesebb a napérlelte gyümölcs, amit a világ számos pontján termesztenek.

A málna aprócska, törékeny bogyós gyümölcs, ami édes és savanykás ízvilággal bír. Vitaminban gazdag, kalóriában viszont szegény és még cukorbetegek is fogyaszthatják. Remekül felhasználható a konyhában, ráadásul fagyasztott formában is sokáig tárolható mélyhűtőben.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a málna?

A rózsafélék családjába tartozó málna Magyarországon őshonos, és Portugáliát kivéve minden európai országban megterem. 2021-ben több mint 40 országban termesztették, ezek közül Oroszország, Mexikó, Szerbia, Lengyelország és az Egyesült Államok is kiemelkedő. Kora nyáron már találkozhatunk érett darabokkal, de alapvetően nyári gyümölcs, aminek újratermő változata sokáig ellát minket.

Az érése során először kemény, zöldes árnyalatú málna apró szemekből áll össze, ami a napsütésnek hála gyorsan beérik vidám rózsaszínné. Szüretelése nem egyszerű, mert nagyon törékeny gyümölcs, ezért óvatosan kell leszedni a bokrokról. Június közepétől októberig találkozhatunk vele a piacok kínálatában.

Hogyan vásároljuk?

A hazai málnáért elsősorban a piaci árusokat érdemes felkeresni, hiszen ezek a gyümölcsök többnyire vegyszermentesek. Nem tartozik a legolcsóbb gyümölcsök közé, ezért akinek van lehetősége rá, az saját kertjében is ültethet néhány málnabokrot. Szuper-és hipermarketekben is vásárolhatunk előre kimért dobozos málnából, amíg tart a szezonja, de fagyasztott formában az év egészében hozzájutunk. Az átpaszírozott málnaszemeket (magmentesen) már egészen kicsi kortól kezdve lehet gyerekeknek is adni.

Mire jó a málna?

A málna amilyen apró, olyan egészséges, hiszen C-vitamin tartalma kiemelkedő. Napi egy marék málna az ajánlott napi bevitel egyharmadát fedezi. Az A- és E-vitaminban sem szerénykedik, mint antioxidánsok különösen jót tesznek a szervezetnek, mert gátolják az öregedést és erősítik az immunrendszert. Kálium-, mangán-, réz-, vas- és magnéziumtartalma kiemelkedő, ezek is mind segítik a jól működő szervezet meglétét.

A kis rózsaszín bogyós alacsony kalóritartalmú, ugyanis 100 grammjában mindössze 52 kcal található. Ebből is kevés a szénhidrát, ezért még cukorbetegek is fogyaszthatják. A málna vérszegénység, szívbetegség és depresszió esetén is segít, ráadásul fogínygyulladásra és láz csillapítására is alkamas.

Mi készülhet a málnából?

A málna a konyhánk nagyon hasznos alapanyaga lesz, nemcsak édes és kissé fanyar íze teszi különlegessé az ételeket, hanem díszítésre is kiváló. A süteményeknek különösen kól áll a málna, úgy mint a málnás aranygaluskának, a málnás rácsos pitének, egy könnyed málnás tiramisunak és a barnított vajjal készült málnás-csokis keksznek. A málna csodásan áll a rizskochnak, csakúgy mint a pihe-puha málnás-mázas tekercsnek, reggelire pedig meglephetjük magunkat egy málnás-csokoládés sült zabkásával. Ha pedig egy igazán egyszerű, hűsítő desszerte vágyunk, akkor készítsünk málnás csokitallért. Nyári italként egy málnás limonádé mindig jól esik, és ha már nyár, akkor nem szabad megfeledkezni a befőzésről sem egy málnás rebarbarás lekvárral. Még cukormentes desszertek is készülhetnek málnából, ilyen a málnás-joghurtos házi fagyi, de akár gluténmentesen málnás brownie-val is várhatjuk a vendégeket, ha pedig valami egyszerűbb süteményt készítenénk, akkor sütés nélkül is készülhet málnás sajttorta. Karácsonyra még ajéndékba is adhatunk málnás-balzsamecetes szaloncukrot.

Még több málnás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Frissen nyáron. Fagyasztva bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben, tálcán szétterítve pár napig eláll. Fagyasztható is.

100g Málna

fehérjetartalom

1.2 g

zsírtartalom

0.458 g

szénhidráttartalom

11.94 g

víztartalom

85.75 g

gramm málna?

Top ásványi anyagok

Foszfor

29 mg

Kalcium

25 mg

Magnézium

22 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.055 g

C vitamin

26.2 mg

Kolin

12.3 mg

E vitamin

0.87 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.2 g

Zsír

telített zsírsav

0.019 g

egyszeresen telített zsírsav

0.064 g

többszörösen telített zsírsav

0.375 g

ásványi anyagok

Kalcium

25 mg

Vas

0.69 mg

Magnézium

22 mg

Foszfor

29 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.42 mg

Réz

0.09 mg

Mangán

0.67 mg

Szelén

0.2 µg

szénhidrát

rost

6.5 g

cukor

4.42 g

víz

85.75 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.032 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.038 mg

Niacin - B3 vitamin

0.598 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.329 mg

Folát

21 µg

Kolin

12.3 mg

Alfa-karotin

16 µg

Béta-karotin

12 µg

Lutein+zeaxantin

136 µg

E vitamin

0.87 mg

K vitamin

7.8 µg

A vitamin

2 µg

C vitamin

26.2 mg

B6 vitamin

0.055 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...