Lencse

Lencse

Leírás

Lencse – receptek, leírás, tippek

Ne csak szilveszterkor fogyasszunk lencsét, hiszen nemcsak gazdagságot hoz, de különleges ízeket is. Készüljön belőle leves, saláta, tésztaétel, zöldségfasírt vagy egy isteni kence!

A lencse nagyon egészséges alapanyag, magas az ásványianyag-tartalma, rosttartalma, a folsav- és vitamintartalma is. Megőrzi a szem egészségét, fokozza a férfiak termékenységét, fogyasztása cukorbetegek számára is ajánlott.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a lencse?

A lencse a pillangósvirágúak családjába tartozik, Ázsia hegyvidékein őshonos, és a legnagyobb mennyiségben Kanadában, Indiában és Ausztráliában termelik. Az egyik legrégebben ismert és termesztett növényünk, a barna színű itthon a lépnépszerűbb, de elérhető még különlegesebb, zöld, sárga, vörös és fekete színekben is. Számos jótékony hatása van a szervezetre, sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.  

Hogyan vásároljuk?

Megtalálható kisboltban, hipermarketben, piacon, de akár csomagolásmentes boltból is beszerezhetjük.

Hogyan készítsünk tökéletes lencsefőzeléket?

Mossuk át a lencseszemeket, majd öntsük át egy lábasba. Rakjunk mellé ízlés szerint babérleveleket, valamint füstölt szalonnát, majd sózzuk meg, és öntsünk rá nagyjából 1,5 liter vizet. Fedő alatt főzzük puhára 45 perc alatt.

Pucoljunk meg egy hagymát, majd egy nagy lábasban zsírból és lisztből készítsünk sűrű, de még éppen folyós rántást. Adjuk hozzá a hagymát, majd folyamatosan kavargatva főzzük 1-2 percig. Vegyük le a tűzhelyről a lábost, és szórjunk rá pirospaprikát.

Ha letelt a 45 perc főzési idő, akkor kezdjük el a rántásos keverékünkre rákanalazni a lencse főzővizét, kavargassuk folyamatosan, majd ha elértük a nekünk tetsző főzeléksűrűséget, akkor kanalazzuk át a lencsét is a babérlevelek és a szalonna nélkül.

Sózzuk, borsozzuk, tehetünk hozzá egy deci tejfölt és egy kanálnyi mustárt is. Előbbinél fontos, hogy egy tálkába tegyünk egy kis főzeléket, és abban keverjük el a tejfölt a hőkiegyenlítés miatt, majd ezt a keveréket öntsük bele a lábosba. 

Ha kész a főzelékünk, tálaljuk sült kolbásszal, fasírttal vagy virslivel. 

Mi készülhet a lencséből?

Magyarországon leginkább évvégén, szilveszterkor népszerű alapanyag, mivel a hagyomány szerint minden egyes lencseszem egy-egy pénzdarabot jelent. A babona szerint, aki újév napján lencsét eszik, annak az embernek egész évben tele lesz a pénztárcája. Lencséből viszont nemcsak főzelék készülhet, hanem lencseleves, vegaburger, ragu, kiadós szendvics, majonézes lencsesaláta, buddha bowl, vegán székelykáposzta, vegán bolognai, lencsés cukkinilasagne, lencseropogós, tabulé vagy egy isteni lencsés gombafasírt

Még több lencsés receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A lencse vetése kora tavasszal, március végén kezdődik, ültetéstől számítva 80-110 napon belül már szüretelhető is. Termelői ambíciók híján a boltokból egész évben beszerezhető többféle kiszerelésben is. A különlegesebb fajtákat (például az indiai lencsét) jellemzően ázsiai boltokban tudjuk megvásárolni.

hogyan tároljam

Zárható csomagolásban vagy dobozban, nedvességtől és fénytől védve egy évig eltartható.

100g Lencse

fehérjetartalom

24.63 g

zsírtartalom

0.873 g

szénhidráttartalom

63.35 g

víztartalom

8.26 g

gramm lencse?

Top ásványi anyagok

Foszfor

281 mg

Magnézium

47 mg

Kalcium

35 mg

Vas

6.51 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.54 g

Kolin

96.4 mg

C vitamin

4.5 mg

Niacin - B3 vitamin

2.605 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

24.63 g

Zsír

telített zsírsav

0.154 g

egyszeresen telített zsírsav

0.193 g

többszörösen telített zsírsav

0.526 g

ásványi anyagok

Kalcium

35 mg

Vas

6.51 mg

Magnézium

47 mg

Foszfor

281 mg

Nátrium

6 mg

Cink

3.27 mg

Réz

0.754 mg

Mangán

1.393 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

10.7 g

cukor

2.03 g

víz

8.26 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.873 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.211 mg

Niacin - B3 vitamin

2.605 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

2.14 mg

Folát

479 µg

Kolin

96.4 mg

Béta-karotin

23 µg

E vitamin

0.49 mg

K vitamin

5 µg

A vitamin

2 µg

C vitamin

4.5 mg

B6 vitamin

0.54 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...