Lazac
Leírás
Lazac – receptek, leírás, tippek
A lazac egy közkedvelt, de a drágább árkategóriába tartozó hal, mely számos módon elkészíthető, és akár nyersen is fogyasztható. Összetéveszthetetlen rózsaszínes-narancsos színe mellett magas Ómega-3 zsírsavtartalmáról is ismerhetjük. A lazachús rengeteg receptben megállja a helyét, legyen szó egy klasszikusabb ünnepi halvacsoráról vagy akár exotikusabbnak számító sushiról.
A lazac sült, tepsis vagy grillezett halas ételek, sushik, de tejszínes tésztafélék fő hozzávalójaként is csodás választás. A nyugati és távol-keleti konyha is előszeretettel használja számos formában, emiatt akár kísérletezőbb kedvűeknek is ajánlott.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi a lazac?
A lazac hidegvízi, döntően óceánban élő hal, húsa jellegzetes rózsaszínes-narancsos színű, magas Ómega 3 zsírsav-tartalma valamint B- és E-vitamin-tartalma miatt kimondottan egészséges, fehérjedús alapanyagnak számít. A lazacok életük kezdetén édesvízi folyókban és patakokban születnek, majd a tengerbe vándorolva élik életük további részét. Az óriási keresletnek köszönhetően manapság sajnos már tömegesen szaporítják őket.
Hogyan vásároljuk?
Lazacot többnyire fagyasztott formában és tálcás kiszerelésben találunk a nagyobb élelmiszerboltok hűtőpultjában, de van, ahol frissen is beszerezhetjük. Ilyenkor figyeljünk rá, hogy a halhús színe legyen élénk rózsaszínes, ruganyos, semmiképp se nyálkás vagy túl erős, szúrós szagú. Nyers fogyasztás esetén mindig a hőkezelt változatot vegyük!
Hogyan készítsük el?
A lazac sokoldalú halfajta, amelyet a világ különböző konyháiban használnak. Számos módon elkészíthető, beleértve a sütést, grillezést, füstölést és a nyers fogyasztást is (például sushiban), de párolva és főzve (pl. lazaclevesben) is fogyasztják.
Serpenyőben és sütőben is süthetjük, ilyenkor néhány csepp olívaolajon és/vagy vajon, bőrével lefelé helyezzük az edénybe, és jellemzően sóval, borssal, rozmaringgal, esetleg kaporral ízesítjük, tálaláskor friss citromot is facsarhatunk rá.
Mi készüljön belőle?
A lazacot süthetjük vajban, grillezhetjük zöldségekkel, tejszínes raguba is tehetjük, ázsiai, szójaszószos receptekben is felhasználhatjuk, de finn lazacleves, pácolt svéd gravlax, japán nigiri és sushi is válhat belőle. Salátába is mehet, sőt, ki is ránthatjuk!
Még több lazacos receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Bármikor elérhető: a nagyobb élelmiszerboltokban, hipermarketekben frissen, a jégről, de szeletelve, gyorsfagyasztott variációban is megvásárolható. Füstölve, vékonyra szeletelve, vákuumcsomagolva is közkedvelt termék.
hogyan tároljam
A friss lazacot egy napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben, zárható tárolóban, a füstölt lazac sokáig eláll. A fagyasztottat 3 hónapon belül használjuk fel.
100g Lazac
fehérjetartalom
20.5 g
zsírtartalom
46002.969 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
75.52 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
261 mg
Nátrium
75 mg
Magnézium
27 mg
Kalcium
7 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.611 g
Kolin
94.6 mg
Niacin - B3 vitamin
7.995 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.03 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
20.5 g
Zsír
telített zsírsav
0.81 g
egyszeresen telített zsírsav
1.348 g
többszörösen telített zsírsav
0.811 g
koleszterin
46 g
ásványi anyagok
Kalcium
7 mg
Vas
0.38 mg
Magnézium
27 mg
Foszfor
261 mg
Nátrium
75 mg
Cink
0.39 mg
Réz
0.063 mg
Mangán
0.011 mg
Szelén
31.4 µg
szénhidrát
víz
75.52 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.08 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.105 mg
Niacin - B3 vitamin
7.995 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.03 mg
Folát
4 µg
Kolin
94.6 mg
Retinol
35 µg
E vitamin
0.4 mg
D vitamin
435 µg
K vitamin
0.4 µg
B12 vitamin
4.15 µg
A vitamin
35 µg
B6 vitamin
0.611 g