Csöves kukorica

Csöves kukorica

Leírás

Becslések szerint mintegy 10-12 ezer éve kezdték az indián törzsek gyűjteni értékes termését, termeszteni pedig 5-7 ezer éve kezdték. Léte és eredete mégis igazi rejtély, egyrészt, mert vad formája nem is ismert, másrészt, mert ember nélkül már nem lenne képes tenyészni. A szemek ugyanis maguktól nem tudnak kiperegni a torzsából. Kérdés, hogy az emberrel eltöltött idő, elegendő-e ilyen horderejű változáshoz egy növényfaj életében. Egyes tudósok ezért úgy vélik; a kukorica bizonyítéka lehet az emberi kultúra sokkal ősibb voltának, mint ahogy azt ma általában gondoljuk. A kukoricának a tenyésztés során fehér, sárga, rózsaszín, piros, sőt kék szemű alfajai is létrejöttek. A kemény szemű fajták termését lisztté őrölve is fogyaszthatjuk. Más az íze és állaga a takarmánykukoricának, és a puha, főzésre alkalmas csemegekukoricának. A XIX. századtól ismert csemege-kukorica édesebb, keményítő helyett több cukrot tartalmaz. Június végétől jelenik meg a piacokon, augusztus, szeptember végén fejeződik be a szezonja. Nem véletlenül eszik a mexikóiak a babbal együtt. Ez a zöldségpáros optimális arányban tudja biztosítani a szervezet számára a tápanyagokat. Szénhidrát-összetétele elősegíti a vércukorszint megfelelő szabályozását. A kukorica gyógynövény is. Levelének és gyökerének főzete fájdalmas vizelés, húgyúti és hólyagpanaszok esetén ajánlott. Vesehomok- és vesekő megelőző szer. A torzsavirágzat bibeszálait, azaz a kukoricabajuszt még a megporzás előtt érdemes szedni, mert egyébként a megporzás és a magok érése után szedett kukoricabajusz hashajtó hatású. Egyébként a belőle készült teát vízhajtó, enyhén élénkítő és értágító hatása miatt fogyasztják. A főtt kukorica ízesebb, ha tisztítás és a bajusz eltávolítása után a burokleveleket a csövek mellé helyezzük a főzővízbe. Általában ne szokták sós vízben főzni, de kevés sóval főzve tán még finomabb. A cső két végébe kicsi villát vagy fogpiszkálót szúrva is tálalhatjuk, így akár elegánsabb étel is válhat belőle. Kicsi háztáji vajjal azon melegében megkenve pedig igazán finom. A friss szemeket a torzsáról leválasztva és megfőzve salátának, zöldségköretnek, levesbetétnek, párolva és pürésítve is elkészíthetjük. Beszerzése ma már nem nehéz, hiszen konzerv vagy mélyhűtött formában minden időszakban kapható. A főtt kukoricaételek a són kívül kevés fűszert igényelnek, leginkább borsozni szokták. A szárított kukoricaszemekből készült dara, durvább szemű és finomliszt is sokoldalúan felhasználható. Annál is inkább, mert - mint említettük - lisztérzékenyek is bátran ehetik. Az általában darából készülő kukoricakása vagy puliszka ma újra előkerül a népmesék világából, és felfedezzük, hogy nem csak a "szegények asztalára" való. Az erdélyi receptek igazi ínyencséggé avatják, de az olasz receptekből is csemegézhetünk. Annak ellenére, hogy viszonylag új jövevény a kukorica Európában, Észak-Olaszországban polenta néven ugyancsak igazi nemzeti eledellé vált. Végül nem feledkezhetünk meg a különböző ropogtatnivalókról, a reggeli cornflakesről, a kukorica-csipszekről, a mexikói takóról, a sós és édes pattogatott kukoricáról, amelyek csalóka csemegék; nem kevés kalóriával gazdagítják fogyasztóikat. A kukoricaszemekből kivonható kukoricaolaj főzésre, sütésre, salátaöntethez egyaránt kiváló. A kukorica csíráztatható is, a csírából előállított olajat egyre gyakrabban használják étkezési célokra, főként saláták és főzelékek ízesítésére, főzésre azonban már nem alkalmas. A csemegekukorica héja halvány zöld színű. Még éretlen állapotban szedik, és minél hamarabb célszerű megenni, mert a kukorica természetes cukortartalma nagyon gyorsan keményítővé alakul, így veszít az édességéből. Egészséges héjú egyedeket válasszunk, azt pedig, hogy friss-e, onnan állapíthatjuk meg, hogy megkarcoljuk a kukoricaszemet, és ha tejszerű nedv folyik ki belőle, bizonyosak lehetünk a frissességéről. (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Nyáron, július-augusztusban.

hogyan tároljam

Hűvös, sötét helyen.

100g Csöves kukorica

fehérjetartalom

3.27 g

zsírtartalom

1.244 g

szénhidráttartalom

18.7 g

víztartalom

76.05 g

gramm csöves kukorica?

Top ásványi anyagok

Foszfor

89 mg

Magnézium

37 mg

Nátrium

15 mg

Kalcium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.093 g

Kolin

23 mg

C vitamin

6.8 mg

Niacin - B3 vitamin

1.77 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.27 g

Zsír

telített zsírsav

0.325 g

egyszeresen telített zsírsav

0.432 g

többszörösen telített zsírsav

0.487 g

ásványi anyagok

Kalcium

2 mg

Vas

0.52 mg

Magnézium

37 mg

Foszfor

89 mg

Nátrium

15 mg

Cink

0.46 mg

Réz

0.054 mg

Mangán

0.163 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

2 g

cukor

6.26 g

víz

76.05 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.155 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.055 mg

Niacin - B3 vitamin

1.77 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.717 mg

Folát

42 µg

Kolin

23 mg

Alfa-karotin

16 µg

Béta-karotin

47 µg

Béta-kriptoxantin

115 µg

Lutein+zeaxantin

644 µg

E vitamin

0.07 mg

K vitamin

0.3 µg

A vitamin

9 µg

C vitamin

6.8 mg

B6 vitamin

0.093 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...