Kókusz
Leírás
A trópusi területeken élő kókuszpálma gyümölcse a kókuszdió. Nagyon kemény, fás héj veszi körül az üreges belsejében lévő édes, frissítő ízű folyadékot, amit kókuszvíznek hívnak. A fehér gyümölcshús közvetlenül a héjhoz tapadva található. Ennek vastagsága általában 1-1,5 cm vastagra hízik az érés során, a gyümölcs ezt a kókuszvízből produkálja. A frissen vásárolt kókuszdió, kis szerencsével még tartalmaz kevés kókuszvizet is, amely a betakarítás után, a tárolás során lassan eltünik, és a kókuszbél teljesen keményre szilárdul. Hazánkban, a nyugati országokhoz hasonlóan, leggyakrabban a szárított kókuszreszeléket használjuk a konyhában, ezt is főként édességek, sütemények, fagylaltok készítéséhez. A termőhelyén azonban, a trópusi országokban, legtöbbször friss kókuszt használnak, és zöldségeket, halakat, curryket, rizst, húsos ételeket, leveseket ízesítenek vele.
Mikor vegyem
Amikor kapható éppen.
hogyan tároljam
; Az egész kókuszdiót szobahőmérsékleten. A friss kókuszdarabokat vízbe téve, hűtőben. A szárított kókuszreszeléket pedig légmentesen záródó dobozban, a konyhaszekrényben.
100g Kókusz
fehérjetartalom
3.33 g
zsírtartalom
31.489 g
szénhidráttartalom
15.23 g
víztartalom
46.99 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
113 mg
Magnézium
32 mg
Nátrium
20 mg
Kalcium
14 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.054 g
Kolin
12.1 mg
C vitamin
3.3 mg
Niacin - B3 vitamin
0.54 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
3.33 g
Zsír
telített zsírsav
29.698 g
egyszeresen telített zsírsav
1.425 g
többszörösen telített zsírsav
0.366 g
ásványi anyagok
Kalcium
14 mg
Vas
2.43 mg
Magnézium
32 mg
Foszfor
113 mg
Nátrium
20 mg
Cink
1.1 mg
Réz
0.435 mg
Mangán
1.5 mg
Szelén
10.1 µg
szénhidrát
rost
9 g
cukor
6.23 g
víz
46.99 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.066 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.02 mg
Niacin - B3 vitamin
0.54 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.3 mg
Folát
26 µg
Kolin
12.1 mg
E vitamin
0.24 mg
K vitamin
0.2 µg
C vitamin
3.3 mg
B6 vitamin
0.054 g