Eper

Eper

Leírás

Eper – receptek, leírás, tippek

Az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs szerte a világon az eper, aminek szakmai megnevezése valójában szamóca. Hazánkban is sok helyen foglalkoznak termesztésével, ezek közül kiemelkedő a Szentendrei-sziget, Tahitótfalu, Lajosmizse, Szeged-Szatymaz környéke és Nagyréde. Nyári gyümölcsként definiáljuk, de már április vége felé szedhető, ha korán érkezik a meleg idő.

Az eper az egyik legismertebb és legkedveltebb bogyós gyümölcs hazánkban. Finom, édeskés illatának nehéz ellenállni a piacon vagy az eperföld mellett elhaladva. Sokrétűen felhasználható nyári csemege, aminek számtalan, egészségre gyakorolt jótékony hatása van.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az eper?

A rózsafélék családját gyarapító földi eper, azaz szamóca, amit a köznyelv csak epernek hív, a nyár egyik legfinomabb bogyósaként ismert. Eredeti származási helye Kelet-Ázsia, és már a jégkorszak után elterjedt szinte az összes földrészen, éppen ezért feltételezhető, hogy már az ősemberek is gyűjtögették. Kerti növényként mégis csak a 18. századtól ismert.

Az eperpalántákon megjelenő fehér virágok után érkezik az aprócska, zöld kezdemény, ami a meleg időnek, napsütésnek és elegendő vízmennyiségnek köszönhetően érésnek indul, így válik egyre nagyobbá és pirosabbá az eperszem. Manapság az eperszedés időszaka április végére és június első felére datálódik, de nem ritka, hogy még júliusban is találkozhatunk érett szemekkel, pláne ha folyton termő palántát ültettünk.

Hogyan vásároljuk?

A földi eper is azon gyümölcsök sorát bővíti, amit legjobb a hazai termelőktől beszerezni a piacon. Az érett, mézédes szemekért látogassunk ki a legközelebbi árushoz, vagy menjünk el mi magunk szedd magad akciókra, ami külön élményt jelent. Természetesen a szupermarketek zöldség-gyümölcs részén is fellelhetjük, ahol törekedjünk a hazai, vagyis magyar eper megvásárlására, ezzel is támogatva a magyar gazdaságot, és törekedve a fenntarthatóságra. Az év minden időszakában megvásárolhatjuk fagyasztott formában is, illetve lekvárként, befőttként elraktározva vagy akár egész szemekként lefagyasztva is elővehetjük saját mélyhűtőnkből.

Mire jó az eper?

Az eper igazán diétabarát gyümölcs, édes íze ellenére. Mindössze 32 kcal 100 grammja, ami magas víztartalmának is köszönhető. Az epernek nemcsak a gyümölcsét, hanem a levelét is felhasználhatjuk teához, ami kiváló béltisztításra és fertőtlenítésre. A gyümölcspépből még arcpakolás is készülhet kaolinnal vegyítve, zsíros bőrre. Az epernek kiemelkedő a C- és E-vitamin-tartalma, emellett A- , B1- és B2-vitaminban is gazdag. Serkenti a vérkeringést, elősegíti a vese és bél rendeltetésszerű működését. Antibakteriális, vagyis gyulladásgátló hatása van, emellett gazdag flavonoidokban (antioxidánsokban), ami az immunrendszernek tesz különösen jót. Ásványi anyagoknak sincsen híján, ugyanis kálium, kálcium és vas is megtalálható benne, ami a csontoknak, idegrendszernek is jót tesz, valamint a vérszegényeknek, vastartalma miatt. Vese- és ízületi bántalmak esetén is hatékonyan alkalmazható magas szalicilsavtartalma miatt.

Mi készülhet az eperből?

Az eper sokféleképpen és izgalmasan felhasználható alapanyag. A nyár elején vétek a piacon hagyni, mert magában, nyersen fogyasztva is kiváló csemege. Isteni eperkrémleves készülhet belőle percek alatt, ha gyors felhasználásra vágyunk, amit bazsalikommal is feldobhatunk, de hasonlóan kevés időt vesz igénybe az eper-spárga saláta elkészítése. Hideg előételként pedig sonkaköpenybe burkolt epret is felszolgálhatunk. A könnyű epres spenótsaláta is megér egy misét, ami a vendégek kedvence lesz. Készülhet chilis-fokhagymás garnéla epres madársalátával, de az epres saláta csirkemellbatonokkal is hasonlóan jó párosítás.

A legjobban pedig a süteményekben ízlik az eper: egy szépen díszített epres tejberizstorta, egy duplacsokis epres-brownie, egy epres-túrós rétes vagy epres kesusajttorta sose rossz. Nem szabad megfeledkezni az impozáns epres red velvet palacsintáról sem, de nem maradhat ki a sorból az epres Charlotte, az epres túrógombóc nem kevés mákkal és pirított morzsával és az epres crumble sem. Nehéz ellenállni egy 30 perces epres lepénynek, egy epres-rozés kockának, egy epres-málnás macaronos jégkrémkehelynek és a hamisítatlan epres-rebarbarás rácsos pitének.

Még több epres receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Április végétől júniusig tart a szezonja. Mélyhűtve bármikor elérhető.

hogyan tároljam

Frissen két-három napig hűtőszekrényben tartva eláll. Mosatlanul tároljuk! Fagyasztható is.

100g Eper

fehérjetartalom

0.67 g

zsírtartalom

0.213 g

szénhidráttartalom

7.68 g

víztartalom

90.95 g

gramm eper?

Top ásványi anyagok

Foszfor

24 mg

Kalcium

16 mg

Magnézium

13 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

C vitamin

58.8 mg

B6 vitamin

0.047 g

Kolin

5.7 mg

Niacin - B3 vitamin

0.386 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.67 g

Zsír

telített zsírsav

0.015 g

egyszeresen telített zsírsav

0.043 g

többszörösen telített zsírsav

0.155 g

ásványi anyagok

Kalcium

16 mg

Vas

0.41 mg

Magnézium

13 mg

Foszfor

24 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.14 mg

Réz

0.048 mg

Mangán

0.386 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

2 g

cukor

4.89 g

víz

90.95 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.024 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.022 mg

Niacin - B3 vitamin

0.386 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.125 mg

Folát

24 µg

Kolin

5.7 mg

Béta-karotin

7 µg

Lutein+zeaxantin

26 µg

E vitamin

0.29 mg

K vitamin

2.2 µg

A vitamin

1 µg

C vitamin

58.8 mg

B6 vitamin

0.047 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...