Csicseriborsó

Csicseriborsó

Leírás

Csicseriborsó – receptek, leírás, tippek

A csicseriborsó az egyik legősibb kultúrnövények egyike, a közel-keleti térségben kb. 7500 éves maradványokat is találtak. Legfőbb termőhelyei a mediterránium országai, Nyugat-Ázsia és India.

A csicseriborsó kitűnő fehérje- és kalciumforrás, magas vas- és rosttartalommal. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Magas pektintartalma csökkenti a vércukorszint jelentős ingadozását, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer (vigyázat, viszonylag magas a szénhidráttartalma).

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a csicseriborsó?

Közepes méretű száraz hüvelyes, jellegzetes csúcsos kitüremkedéssel. A vegán és vega konyhák egyik fő alapanyaga a Közel-Keleten, mára pedig nálunk is közkedvelt, és főként a hummusz és a falafelgolyó alapanyagaként ismert.

Hogyan vásároljuk?

Beszerezhető konzervben és szárítottan is. Előző esetben könnyebb dolgunk van, ugyanis jelentősen lerövidül főzési ideje.

Hogyan főzzük?

A száraz csicseriborsót muszáj legalább pár órára beáztatni, de a legjobb, ha erre egy egész éjszaka rendelkezésünkre áll. Sokan szódabikarbónás vízet használnak, van, aki csak sósat. Kétszeres mennyiségű víz kell, a csicseri jócskán megduzzad majd!

FONTOS: a nyers csicseriborsó emészthetetlen méreganyagokat tartalmazhat, ezért az áztatáshoz használt vizet ki kell önteni, és csak friss vízben szabad főzni!

Áztatás után sokszoros mennyiségű sós vízben egy-másfél órán át illik főzni a csicserit. Tartsuk szem előtt, mihez szeretnénk felhasználni: ha hummusz a cél, akkor akár két órát is főhet, ha viszont leves, főzelék vagy saláta lesz belőle, akkor kevesebb idő is elég. A vizet rendszeresen ellenőrizzük alatta, és pótoljuk, ha szükséges, mert rengeteget szív magába. Nézegetni, nyomkodni érdemes, hogy tudjuk, mikor jók a szemek.

Mi készüljön belőle?

A csicseriborsó a hummusz, azaz csicseriborsókrém elsődleges alapanyaga, ez a fenti módon, áztatott, majd főzött alapanyaggal, de konzerv csicseriborsóval is készülhet, utóbbi jóval gyorsabb. A közkedvelt falafelgolyók is csicserialapúak, de mehet minestronéba, salátába, sőt, húsmentes pörköltbe is. Finom nassolnivaló válhat belőle, ha fűszeres pirított formában ropogtatjuk.

Még több csicseriborsós receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Manapság egyre több helyen kapható mind száraz, mind konzerv változatban is, egész évben. Nagyobb élelmiszerboltokban, bioboltokban keressük.

hogyan tároljam

A száraz változatot a csomagolásában vagy jól záródó dobozban tároljuk. A konzerveket néha ellenőrizzük, hogy a szavatossági idő nem járt-e le. A konzerv csicseriborsót felnyitás után tegyük hűtőbe, és pár napon belül fogyasszuk el.

100g Csicseriborsó

fehérjetartalom

20.47 g

zsírtartalom

4.711 g

szénhidráttartalom

62.95 g

víztartalom

7.68 g

gramm csicseriborsó?

Top ásványi anyagok

Foszfor

252 mg

Magnézium

79 mg

Kalcium

57 mg

Nátrium

24 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.535 g

Kolin

99.3 mg

C vitamin

4 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.588 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

20.47 g

Zsír

telített zsírsav

0.603 g

egyszeresen telített zsírsav

1.377 g

többszörösen telített zsírsav

2.731 g

ásványi anyagok

Kalcium

57 mg

Vas

4.31 mg

Magnézium

79 mg

Foszfor

252 mg

Nátrium

24 mg

Cink

2.76 mg

Réz

0.656 mg

Mangán

4.15 mg

szénhidrát

rost

12.2 g

cukor

10.7 g

víz

7.68 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.477 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.212 mg

Niacin - B3 vitamin

1.541 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.588 mg

Folát

557 µg

Kolin

99.3 mg

Béta-karotin

40 µg

E vitamin

0.82 mg

K vitamin

9 µg

A vitamin

3 µg

C vitamin

4 mg

B6 vitamin

0.535 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...