Szarvasgomba

A szarvasgomba a gasztronómia egyik legnagyobb kincse, amely évezredek óta lenyűgözi a kulináris világot. A „föld gyöngyének” is nevezett különleges gomba elsősorban a Földközi-tenger térségében, valamint a mérsékelt égövi erdőkben él, de világszerte egyre több helyen termesztik. Az élénk ízvilága és különleges aromája miatt nem csupán ritka alapanyag, hanem igazi luxustermék is.
A szarvasgomba egy rendkívül intenzív ízű gombafajta, amit főként olasz és francia éttermekben alkalmaznak különleges fogásokhoz. Bár apró méretével és rendkívül magas árával már önálló karaktert alkot, sokféle ételben találkozhatunk vele, akár az ételek ízesítésére, akár a díszítésére használják fel.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A szarvasgomba egy olyan mikorrhizás gomba, amely szimbiózisban él a fák gyökereivel. A legértékesebb fajták közé tartozik a fekete és fehér szarvasgomba. A fehér szarvasgomba inkább az olasz, a fekete a francia konyha ételeinek alapanyaga. A szarvasgomba íze földes, gazdag, és enyhén dióra emlékeztet, de minden egyes falat egyedülálló élményt nyújt. Igazi ínyencség. Kb 10-30 cm-re terem a föld alatt, ezért nehéz rálelni a szabálytalan alakú gumókra: kutyák és sertések segítségével keresik.
A szarvasgomba szezonja fajtától függően változik, de általában a fekete szarvasgomba november és március között, míg a fehér szarvasgomba október és január között érhető el a piacokon. Mivel az alapanyag rendkívül érzékeny, frissen a legjobb vásárolni, és lehetőleg a termesztők által közvetlenül kínált friss szarvasgombát keressük. A legjobb minőségű darabok kemények, mégis enyhén rugalmasak, valamint a gombák bőre sötétbarna vagy fekete. Vásárlás előtt mindig érdemes megvizsgálni az illatukat: ha erősen, túlzottan is intenzíven árad, az a gomba túlérettségére utalhat. A friss szarvasgomba rendkívül érzékeny, ezért a legjobb, ha a vásárlást követően azonnal felhasználjuk. Ha mégis tárolni szeretnénk, érdemes egy légmentesen záródó edényben, egy papírtörlőn tartani a hűtőszekrényben. A szarvasgomba íze intenzíven átjárja a környezetét, így fontos, hogy ne érintkezzen más erőteljes illatú alapanyagokkal.
A szarvasgomba különleges ízvilága miatt széles körben alkalmazható a gasztronómiában. Az éttermek étlapjain a legkülönbözőbb módokon tűnik fel: szarvasgombás olaj, szarvasgombás vaj, vagy akár szarvasgombás sajtok formájában is. A szarvasgomba remekül illik húsokhoz, halakhoz, tésztákhoz, de a legelterjedtebb módja a felhasználásának, hogy parmezánnal, egyéb sajtokkal, tojással vagy egyszerűen pirított kenyérrel párosítják.
A szarvasgomba nemcsak ízesítőként, hanem díszítőelemként is remekül funkcionál. A vékonyra szeletelt friss termés például tökéletes kiegészítője lehet egy szarvasgombás risottonak, egy lágy tojásos ételnek, vagy egy egyszerű tésztának. Különleges aromáját legjobban frissen, közvetlenül az étel elkészítése előtt érdemes hozzáadni.
A szarvasgomba világszerte ismert és keresett alapanyag, amely számtalan ételben érdemes kipróbálni. A legklasszikusabb választás talán a szarvasgombás rizottó, amelyben az érett gomba fenséges ízekkel gazdagítja a lágy, krémes rizst. De ne hagyjuk ki a szarvasgombás tésztákat sem, mint például a spagetthi vagy gnocchi, amit gazdag, parmezánnal dúsított szarvasgombás vajjal tálalnak. Főételek közül a kacsamell szarvasgombás szósszal is mennyei. Az egyszerűbb fogások között találkozhatunk tojásos ételekkel, mint például a szarvasgombával megbolondított tükörtojás vagy tojásos pirítós, de egy jól elkészített szarvasgombás sajt is igazi kuriózum lehet. A szarvasgombás pizzák, például egy margherita pedig a fine dining stílusát tükrözik. Ha pedig desszertre vágysz, próbáld ki a szarvasgombás csokoládét, ami a gomba földes ízét elegánsan párosítja a finom csokoládéval.
Még több szarvasgombás receptért görgess lejjebb!
A szarvasgomba szezonja fajtától függően változik. A fekete szarvasgomba november és március között, míg a fehér szarvasgomba október és január között érhető el friss formában. A szarvasgombás olajok és egyéb készítmények egész évben beszerezhetők.
A szarvasgombát tanácsos rögtön felhasználni, mert gyorsan veszít az aromájából. 1-2 napig, légmentesen lezárva, hűtőben tartva viszonylag jól eláll, de tartósíthatjuk is.
fehérjetartalom
6 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
fehérje
6 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
rost
8 g
vitaminok
Napi Tippünk ezúttal abban segít, hogy a borsófőzeléked egészségesebb, újhullámosabb és egyben csodásan zöld színű legyen!
Brecz JuditEz remek lehetőség lehet azok számára, akik csak nyárra keresnek munkát.
NosaltyA leggyakoribb anyagcserezavarhoz kapcsolódó betegség napjainkban. Magyarországon a lakosság közel 30 százaléka érintett, és sokan még csak nem is tudnak betegségükről. Kérdés, hogy hogyan fordítható vissza a zsírmáj megjelenésének folyamata?
NosaltyBár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!