Póréhagyma

Póréhagyma

Leírás

Póréhagyma – receptek, leírás, tippek

A póréhagyma (Allium porrum) egy ősi kultúrnövény, mely már az ókori Egyiptomban, de a görögök és a rómaiak konyhájában is ismert volt. Napjainkban is népszerű hagymaféle, a francia és a kínai szakácsok kiemelten kedvelik. Eredeti vadonélő formája mára csak elvétve található meg a mediterráneumban.

A póréhagyma használható úgy is, mint a normál vöröshagyma, de annál mindenképpen lágyabb, édeskésebb, enyhébb ízű. Önálló ételként is remek. Legtöbbször karikákra vágva használjuk.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a póréhagyma?

A póréhagyma egy frissen kihajtott, még nem fejesedett vöröshagymához hasonlít. A föld alatt csak egészen kicsi része van, ami nem hagymaszerű, hanem hosszúkás, az egymásra boruló hagymalevelek 1-5 cm szélesek. A levelek alkotta hagymaszár világoszöld, bordázott, és átlagban 80-100 centiméter hosszú. A póréhagyma egy gyengén édeskés, nem csípős vagy maró, igen kellemes ízű hagymaféle, melynek van egynyári és áttelelő változata. A sötétzöldes levelűek az áttelelők, így szinte egész évben kapható. Táplálkozás-élettani szempontból a fokhagyma és vöröshagyma közé sorolható.

Hogyan vásároljuk?

Gyakorlatilag bármikor elérhető az élelmiszerboltokban, piacokon, zöldségeseknél. Bár alapvetően téli zöldség, mert jól bírja a hideget, egész évben megvehetjük. A póréhagymát mindig alaposan meg kell mosni! Akkor friss, ha nincsenek rajta barna foltok, a hagymaszár ép. A hajszálgyökereket egy kicsi szárrésszel együtt le kell vágni, és a legkülső, könnyen lehúzható réteget el kell távolítani.

Hogyan készítsük el a póréhagymát?

A póréhagyma igen sokféleképpen felhasználható zöldség: adhat egy ízes hagymás alapot, teljesen szétfőzve ragukban, levesekben is bevethető, de a saját lábán, nyersen is képes megállni, mert igen karakteres íze van, mégsem túl tolakodó, hogy például egy szendvicsbe karikázzuk. Erős fűszerekkel érdemes párosítani, babérlevéllel, kakukkfűvel, turbolyával, lestyánnal. Ha sokáig pároljuk-kevergetjük a pórét zsiradékon, kiemelkedően édes ízt kap (a többi fajtához képest ez a legédesebb hagymaféle). Az eképpen karamellizált pórét használhatjuk zöldségkrémek, mártogatósok ízesítésére, levesek, raguk alapjaként, de húsok, halak mellett is. Vajon párolva, kevés sóval, fehérborral turbózva, tejszínes habarással pikáns leves vagy főzelék készíthető belőle.

Meg is tölthetjük, ha ujjnyi darabokra vágjuk, a belső rétegeket kiszedjük, majd, mint egy üreges csövet, megtömjük különböző töltelékekkel: fűszerezett sajtkrémmel, húskrémmel, halkrémmel, körözöttel, stb.

Plusz tipp: használjuk ki teljes körűen a póréhagymánkat, és ne csak a zsenge fehér, hanem az egy fokkal rostosabb zöld részeket is együk meg!

Mi készülhet a póréhagymából?

Menjen négyhagymás-tejszínes csirkébe, kakukkfüves póréhagymalevesbe, gyors, zöldséges csirkelevesbe, virslisalátába, kolbászos lencselevesbe, baconös-póréhagymás-sajtszószos gnocchiba, gombás-pórés quiche-be, sonkás burgonyagratinbe, hagymás rostélyosba, krémsajtos csirkemellbe spenóttal, de a klasszikus póréhagyma-krémlevest se feledjük!

Még több póréhagymás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Alapvetően téli zöldség, jól ellenáll a hidegnek is. Nemesített fajtái egész évben termeszthetőek, így a zöldségespultokon mindig megtaláljuk.

hogyan tároljam

Fóliával becsomagolva, a hűtőszekrény zöldséges rekeszében vagy a kamrában.

100g Póréhagyma

fehérjetartalom

1.5 g

zsírtartalom

0.21 g

szénhidráttartalom

14.15 g

víztartalom

83 g

gramm póréhagyma?

Top ásványi anyagok

Kalcium

59 mg

Foszfor

35 mg

Magnézium

28 mg

Nátrium

20 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.233 g

C vitamin

12 mg

Kolin

9.5 mg

Lutein+zeaxantin

1900 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.5 g

Zsír

telített zsírsav

0.04 g

egyszeresen telített zsírsav

0.004 g

többszörösen telített zsírsav

0.166 g

ásványi anyagok

Kalcium

59 mg

Vas

2.1 mg

Magnézium

28 mg

Foszfor

35 mg

Nátrium

20 mg

Cink

0.12 mg

Réz

0.12 mg

Mangán

0.481 mg

Szelén

1 µg

szénhidrát

rost

1.8 g

cukor

3.9 g

víz

83 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.06 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.03 mg

Niacin - B3 vitamin

0.4 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.14 mg

Folát

64 µg

Kolin

9.5 mg

Béta-karotin

1000 µg

Lutein+zeaxantin

1900 µg

E vitamin

0.92 mg

K vitamin

47 µg

A vitamin

83 µg

C vitamin

12 mg

B6 vitamin

0.233 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...