Mandulaliszt
Leírás
Mandulaliszt – receptek, leírás, tippek
A mandulaliszt egyre népszerűbb alapanyag, különösen a gluténmentes és alacsony szénhidráttartalmú étrendek követői körében. A mandulaliszt őrölt mandulából készül. Kétféle változata létezik: a héjas (azaz héjával együtt őrölt) és a hántolt (ennek héját eltávolítják, majd finomra őrlik).
A mandulaliszt gluténmentes alapanyagként kiváló alternatívát jelent a konyhában, főként a liszt helyettesítésére. Elsősorban sütéshez és panírozáshoz tudjuk felhasználni. Mivel másként viselkedik, mint a búzaliszt (pl. kevesebb kötőanyagot tartalmaz), gyakran módosítani kell a recepteket. A mandulaliszt diófélét is tartalmaz, ezért azok számára, akik dióallergiában szenvednek, nem fogyasztható.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a mandulaliszt?
A gluténmentes mandulalisztnek két válfaját különböztetjük meg: az egyik a mandulaolaj előállításánál keletkezett melléktermék (kisajtolt pogácsa) őrlésével készült, olajban szegény liszt, a másik egyszerűen hámozott, őrölt mandulából áll. A két előállítási módból adódóan más a két liszt tápanyagértéke, íze, de még az sem mindegy, mit sütünk belőlük. A liszt, melyből kivonták az olajat, nagyon száraz, és sok nedvességet vesz fel a tészta keverésénél. A német almatorta készítésénél pl. olajban szegény mandulalisztet használnak, hogy tömörebb legyen a textúrája. Az őrölt mandulából előállított liszt, zsírtartalmának köszönhetően, levegősebb és lágyabb tészták készítésére alkalmas, ilyen pl. a palacsinta.
Hogyan vásároljuk?
Válassz olyan terméket, amely légmentesen zárt csomagolásban van: ez megakadályozza a nedvesség és levegő bejutását, ami rontaná a liszt minőségét. Ha lehetőség van rá, válassz átlátszó csomagolásút, így ellenőrizheted a liszt állagát és színét. A friss mandulaliszt világos színű és finom állagú. Szuper- és hipermarketekben, illetve bioboltokban és online is meg lehet vásárolni. A magas zsírtartalom miatt a mandulaliszt hajlamos az avasodásra, ezért hűvös, száraz helyen tárolandó, vagy akár hűtőszekrényben. A szavatossági ideje általában 6-12 hónap.
Mire jó a mandulaliszt?
A mandulaliszt táplálkozási szempontból szuper alapanyag, és számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. 100 grammja 570 kcal-t tartalmaz, ez részben a magas zsírtatartalma miatt van, hiszen 50 gramm zsír található benne és 21 gramm fehérje.
A mandulaliszt különösen gazdag E-vitaminban, amely antioxidáns hatású, segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől, és támogatja az immunrendszert. Tartalmaz B-vitaminokat is, például riboflavint (B2), amely fontos szerepet játszik az energiatermelésben és a bőr egészségében. Folsav is megtaláható benne, mely fontos a sejtosztódásban és a DNS-szintézisben, különösen terhesség alatt. A mandulaliszt magas rosttartalmú, így hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez, segít szabályozni a vércukorszintet, és elősegíti a telítettség érzését. Az egyszeresen telítetlen zsírok előnyösek a szív- és érrendszer számára, segíthetnek csökkenteni a rossz (LDL) koleszterinszintet és növelni a jó (HDL) koleszterinszintet.
Mi készülhet belőle?
A mandulaliszt előnyeit elsősorban süteményekben tudjuk kihasználni, így készülhet belőle rebarbarás mandulatorta epermázzal, mandulalisztes brownie, fahéjas-mandulalisztes süti szilvával, túrógombóc eperlabdákkal és diétás gyümölcskenyér is. Kencékhez és egytálételekhez pedig ez a diétás lepény lesz a nyerő. A mandulisztes almáspite is tökéletes vendégváró, amit nem csak gluténérzékenyek fogyaszthatnak.
Még több mandulalisztes receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Száraz, hűvös, sötét helyen.
100g Mandulaliszt
fehérjetartalom
36 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
7 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
36 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
rost
29 g
vitaminok