Libaháj

Libaháj

Leírás

A liba barna húsú, magas zsírtartalmú szárnyas. A vadliba költöző madár, de igen régen háziasították, már az ókori görgök, rómaiak, egyiptomiak is fogyasztották a húsát. Létezik fehér és szürke tollú fajtája, ez utóbbi akár a 12 kg-os súlyt is elérheti, míg a fehér tollú libák kb. 5-6 kg-osak. Bizonyos libafajtákat kifejezetten a tollukért, másokat hízott májukért vagy sütnivaló húsukért tartanak. A libaháj a hízott liba feldolgozásakor a mellről, a combokról és a hasüregi részről leválasztott kissé húsos zsírszövet. A libahájból általában libateperőt sütnek, ami kenyérrel nagyon finom csemege. A töpörtyű után maradt, leszűrt libazsírban lehet libamájat sütni és eltenni, konfitálni. Libahájból ízletes hájas tészták is süthetők, ilyenkor a hájat általában „elkaparják” késsel, ettől egységes krémállagú anyag keletkezik. A libahájat általában bőrével együtt lehet kapni piacokon, szárnyashús-boltokban

Mikor vegyem

Novembertől februárig beszerezhető.

hogyan tároljam

Hűtőben, hosszabb ideig mélyhűtőben.

100g Libaháj

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

100095.4 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0.2 g

gramm libaháj?

Top ásványi anyagok

Szelén

0.2 µg

Top vitaminok

E vitamin

2.7 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

telített zsírsav

27.7 g

egyszeresen telített zsírsav

56.7 g

többszörösen telített zsírsav

11 g

koleszterin

100 g

ásványi anyagok

Szelén

0.2 µg

szénhidrát

víz

0.2 g

vitaminok

E vitamin

2.7 mg

9 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...