Kuszkusz

Kuszkusz

Leírás

Kuszkusz – receptek, leírás, tippek

A kuszkusz egy remek alapanyag, melyet leginkább alternatív, gyorsan elkészíthető köretként használunk. Semleges ízének köszönhetően kedvünk szerint variálhatjuk, sós és édes ételek is készíthetők belőle. A régen kézzel gyúrt specialitást szerencsére ma már a boltban is megvásárolhatjuk, így nem kell hosszú órákat bajlódnunk az elkészítésével. 

A kuszkusz kiváló alapanyag, melyről sokan nem tudják, hogy nem a gabonafélék családjába tartozik, hiszen durvára őrölt durumbúzából gyúrják. Tehát inkább egy tésztafélével van dolgunk, így a fogyókúrázók és cukorbetegek mindenképp számoljanak a benne levő szénhidrát mennyiségével.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kuszkusz?

A kuszkusz hántolt, őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készül. Ez a tésztaféle alapvetően az arab gasztronómia alapdarabja volt, ma már az egész világon ismerik és szeretik. A kuszkusz alapját képezheti búza-, árpa-, zab- vagy kukoricadara is, ugyanis a kuszkusz eredetileg a gabonafélék malomköves őrlésének nagyszemű mellékterméke volt. Anno a berber asszonyok a kuszkusz alapjához vizet és lisztet adtak, majd kézzel apró galacsinokat formáztak belőle. Ezt a keveréket kiszárították, és durumbúzaliszttel vonták be.

Szerencsére nekünk ma már nem kell végigmenni ezen a hosszú procedúrán, hiszen kapható előrecsomagolt változat, csak úgy, mint bármelyik tésztaféléből. 

Hogyan vásároljuk?

Szerencsére a kuszkusz Magyarországon is népszerű alapanyag, így nem kell speciális boltba ellátogatnunk, hogy beszerezzük. Vásároljuk meg valamelyik szupermarketben, bioboltban. 

Hogyan készítsük el a kuszkuszt?

A kuszkusz pillanatok alatt elkészíthető, hiszen nem szükséges főzni, csak forrázni. Egy nagy bögre kuszkuszt mossunk át, tegyük bele egy hőálló edénybe, majd öntsük nyakon 2 bögre frissen forralt vízzel. Ízlés szerint sózzuk, majd takarjuk le, és hagyjuk állni 15 percig. 

Mi készülhet a kuszkuszból?

Készülhet belőle saláta, tartalmas egytálétel zöldségekkel vagy hússal, de akár valamilyen különleges édesség is. Természetesen egyszerű köretként is megállja a helyét.

Még több információ a kuszkuszról!

Mikor vegyem

A kuszkusz egész évben kapható, nagyobb szupermarketekben és bioboltokban is megtalálhatjuk a polcokon.

hogyan tároljam

A konyhakész kuszkuszt érdemes úgy tárolni, mint a különböző tésztaféléket, száraz, hűvös helyen, zárható tárolóban. A főtt változatot azonban a hűtőbe érdemes rakni, és pár napon belül elfogyasztani.

100g Kuszkusz

fehérjetartalom

12.76 g

zsírtartalom

0.458 g

szénhidráttartalom

77.43 g

víztartalom

8.56 g

gramm kuszkusz?

Top ásványi anyagok

Foszfor

170 mg

Magnézium

44 mg

Kalcium

24 mg

Nátrium

10 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.11 g

Niacin - B3 vitamin

3.49 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.243 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.163 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

12.76 g

Zsír

telített zsírsav

0.117 g

egyszeresen telített zsírsav

0.089 g

többszörösen telített zsírsav

0.252 g

ásványi anyagok

Kalcium

24 mg

Vas

1.08 mg

Magnézium

44 mg

Foszfor

170 mg

Nátrium

10 mg

Cink

0.83 mg

Réz

0.247 mg

Mangán

0.78 mg

szénhidrát

rost

5 g

víz

8.56 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.163 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.078 mg

Niacin - B3 vitamin

3.49 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.243 mg

Folát

20 µg

B6 vitamin

0.11 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...