Kuszkusz
Leírás
Kuszkusz – receptek, leírás, tippek
A kuszkusz egy remek alapanyag, melyet leginkább alternatív, gyorsan elkészíthető köretként használunk. Semleges ízének köszönhetően kedvünk szerint variálhatjuk, sós és édes ételek is készíthetők belőle. A régen kézzel gyúrt specialitást szerencsére ma már a boltban is megvásárolhatjuk, így nem kell hosszú órákat bajlódnunk az elkészítésével.
A kuszkusz kiváló alapanyag, melyről sokan nem tudják, hogy nem a gabonafélék családjába tartozik, hiszen durvára őrölt durumbúzából gyúrják. Tehát inkább egy tésztafélével van dolgunk, így a fogyókúrázók és cukorbetegek mindenképp számoljanak a benne levő szénhidrát mennyiségével.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a kuszkusz?
A kuszkusz hántolt, őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készül. Ez a tésztaféle alapvetően az arab gasztronómia alapdarabja volt, ma már az egész világon ismerik és szeretik. A kuszkusz alapját képezheti búza-, árpa-, zab- vagy kukoricadara is, ugyanis a kuszkusz eredetileg a gabonafélék malomköves őrlésének nagyszemű mellékterméke volt. Anno a berber asszonyok a kuszkusz alapjához vizet és lisztet adtak, majd kézzel apró galacsinokat formáztak belőle. Ezt a keveréket kiszárították, és durumbúzaliszttel vonták be.
Szerencsére nekünk ma már nem kell végigmenni ezen a hosszú procedúrán, hiszen kapható előrecsomagolt változat, csak úgy, mint bármelyik tésztaféléből.
Hogyan vásároljuk?
Szerencsére a kuszkusz Magyarországon is népszerű alapanyag, így nem kell speciális boltba ellátogatnunk, hogy beszerezzük. Vásároljuk meg valamelyik szupermarketben, bioboltban.
Hogyan készítsük el a kuszkuszt?
A kuszkusz pillanatok alatt elkészíthető, hiszen nem szükséges főzni, csak forrázni. Egy nagy bögre kuszkuszt mossunk át, tegyük bele egy hőálló edénybe, majd öntsük nyakon 2 bögre frissen forralt vízzel. Ízlés szerint sózzuk, majd takarjuk le, és hagyjuk állni 15 percig.
Mi készülhet a kuszkuszból?
Készülhet belőle saláta, tartalmas egytálétel zöldségekkel vagy hússal, de akár valamilyen különleges édesség is. Természetesen egyszerű köretként is megállja a helyét.
Még több információ a kuszkuszról!
Mikor vegyem
A kuszkusz egész évben kapható, nagyobb szupermarketekben és bioboltokban is megtalálhatjuk a polcokon.
hogyan tároljam
A konyhakész kuszkuszt érdemes úgy tárolni, mint a különböző tésztaféléket, száraz, hűvös helyen, zárható tárolóban. A főtt változatot azonban a hűtőbe érdemes rakni, és pár napon belül elfogyasztani.
100g Kuszkusz
fehérjetartalom
12.76 g
zsírtartalom
0.458 g
szénhidráttartalom
77.43 g
víztartalom
8.56 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
170 mg
Magnézium
44 mg
Kalcium
24 mg
Nátrium
10 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.11 g
Niacin - B3 vitamin
3.49 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.243 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.163 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
12.76 g
Zsír
telített zsírsav
0.117 g
egyszeresen telített zsírsav
0.089 g
többszörösen telített zsírsav
0.252 g
ásványi anyagok
Kalcium
24 mg
Vas
1.08 mg
Magnézium
44 mg
Foszfor
170 mg
Nátrium
10 mg
Cink
0.83 mg
Réz
0.247 mg
Mangán
0.78 mg
szénhidrát
rost
5 g
víz
8.56 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.163 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.078 mg
Niacin - B3 vitamin
3.49 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.243 mg
Folát
20 µg
B6 vitamin
0.11 g