Kesudió

Kesudió

Leírás

Kesudió – receptek, leírás, tippek

A kesudió az egyik legközkedveltebb csonthéjas, amelyet India, Vietnam és Brazília trópusi üzemeiben termesztenek. Enyhén édeskés íze és krémes textúrája miatt sokféle étel alapanyaga lehet. A kesudió önmagában is finom snack, de gyakran felhasználják süteményekben, pácokban és növényi alapú krémek készítéséhez is. A növényi tej helyettesítésére is egyre népszerűbb alapanyag.

A kesudió szemiarid területeken Közép-Amerikától Északkelet-Brazíliáig honos, de a trópusokon világszerte termesztik. Èdeskés ízű, vesealakú olajos mag, mely a kesufa termésének, a kesualmának a magja. A „kesualmát” sokféleképpen fogyasztják. A vékony pergamenszerű héj alatt szúrós illatú, világossárga, lédús hús található. A valódi termés, a kesudió, a megvastagodott kocsány alján található. A vesealakú, hosszúkás, 2,5 cm-es mag belseje finom csemege.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kesudió?

A kesudió pörkölt vagy nyers formában is fogyasztható, de gyakran sózva vagy fűszerezve kapható. A kesufa egyedülálló, mert két termést állít elő: az ehető kesudiót és a kesualmát, amelyből juice-t vagy alkoholos italt is készítenek.

Hogyan vásároljuk?

A kesudió szinte minden élelmiszerboltban elérhető, nyers, pörkölt vagy sózott formában. Érdemes tartósítószer-mentes, lehetőleg bio termékeket választani. A nyers kesudíó sokoldalúbban felhasználható, mint a sózott vagy pörkölt változat. Körültekintően ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett tárolási időt, mert a zsiradékok avasodhatnak.

Mire jó a kesudió?

A kesudió magas fehérje- és magnéziumtartalma miatt támogatja az izmok működését, valamint antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően hozzájárul az egészségmegőrzéshez. Szívbarát zsírokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a koleszterinszintet. Fogyasztása hozzájárul a szellemi teljesítőképesség növeléséhez is, különösen magas energiatartalma miatt sportolók és aktív életmódot folytatók számára ideális.

Mi készülhet a kesudióból?

Növényi sajtok: Kesudióalapú vegán kesuöntet, tahiniszósz vagy sajtpótló.
Levesek: Selymes krémlevesek, gomba vagy a híres thai Tom Yum leves alapja.
Sütemények: Csokitorta, zabkekszek, vegán kesutorták és energiagolyók alapanyaga.
Saláták: Kesukrémes színes vitaminbomba saláta és smoothie-bowl alapja is.
Curryk és főételek: Az indiai konyha gyakran használja a kesudiót alapléként, currykben varázslatos, de a magyar konyhában, vegán töltött káposztában is működik.
Tejhelyettesítő: Kesutej, amely tejérzékenyek és vegánok számára kiváló alternatíva, például karfiolkrémlevesben, de még karácsonyi vegán likőrben is.

Még több kesudióval készült receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A kesudió egész évben vásárolható nagyobb élelmiszerboltokban, zöldségeseknél, egészségboltokban, csomagoltan, de kimérve is.

hogyan tároljam

A kesudiót hűvös, száraz helyen tartsuk, légmentesen zárt edényben. Kerüljük a nedvességet, mert megavasodhat. Hosszabb tároláshoz hűtőszekrényben vagy fagyasztóban is tartható..

100g Kesudió

fehérjetartalom

18.22 g

zsírtartalom

39.425 g

szénhidráttartalom

30.19 g

víztartalom

5.2 g

gramm kesudió?

Top ásványi anyagok

Foszfor

593 mg

Magnézium

292 mg

Kalcium

37 mg

Nátrium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.417 g

Niacin - B3 vitamin

1.062 mg

E vitamin

0.9 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.864 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

18.22 g

Zsír

telített zsírsav

7.783 g

egyszeresen telített zsírsav

23.797 g

többszörösen telített zsírsav

7.845 g

ásványi anyagok

Kalcium

37 mg

Vas

6.68 mg

Magnézium

292 mg

Foszfor

593 mg

Nátrium

12 mg

Cink

5.78 mg

Réz

2.195 mg

Mangán

1.655 mg

Szelén

19.9 µg

szénhidrát

rost

3.3 g

cukor

5.91 g

víz

5.2 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.423 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.058 mg

Niacin - B3 vitamin

1.062 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.864 mg

Folát

25 µg

Lutein+zeaxantin

22 µg

E vitamin

0.9 mg

K vitamin

34.1 µg

C vitamin

0.5 mg

B6 vitamin

0.417 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...