Kesudió
Leírás
Kesudió – receptek, leírás, tippek
A kesudió az egyik legközkedveltebb csonthéjas, amelyet India, Vietnam és Brazília trópusi üzemeiben termesztenek. Enyhén édeskés íze és krémes textúrája miatt sokféle étel alapanyaga lehet. A kesudió önmagában is finom snack, de gyakran felhasználják süteményekben, pácokban és növényi alapú krémek készítéséhez is. A növényi tej helyettesítésére is egyre népszerűbb alapanyag.
A kesudió szemiarid területeken Közép-Amerikától Északkelet-Brazíliáig honos, de a trópusokon világszerte termesztik. Èdeskés ízű, vesealakú olajos mag, mely a kesufa termésének, a kesualmának a magja. A „kesualmát” sokféleképpen fogyasztják. A vékony pergamenszerű héj alatt szúrós illatú, világossárga, lédús hús található. A valódi termés, a kesudió, a megvastagodott kocsány alján található. A vesealakú, hosszúkás, 2,5 cm-es mag belseje finom csemege.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a kesudió?
A kesudió pörkölt vagy nyers formában is fogyasztható, de gyakran sózva vagy fűszerezve kapható. A kesufa egyedülálló, mert két termést állít elő: az ehető kesudiót és a kesualmát, amelyből juice-t vagy alkoholos italt is készítenek.
Hogyan vásároljuk?
A kesudió szinte minden élelmiszerboltban elérhető, nyers, pörkölt vagy sózott formában. Érdemes tartósítószer-mentes, lehetőleg bio termékeket választani. A nyers kesudíó sokoldalúbban felhasználható, mint a sózott vagy pörkölt változat. Körültekintően ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett tárolási időt, mert a zsiradékok avasodhatnak.
Mire jó a kesudió?
A kesudió magas fehérje- és magnéziumtartalma miatt támogatja az izmok működését, valamint antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően hozzájárul az egészségmegőrzéshez. Szívbarát zsírokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a koleszterinszintet. Fogyasztása hozzájárul a szellemi teljesítőképesség növeléséhez is, különösen magas energiatartalma miatt sportolók és aktív életmódot folytatók számára ideális.
Mi készülhet a kesudióból?
Növényi sajtok: Kesudióalapú vegán kesuöntet, tahiniszósz vagy sajtpótló.
Levesek: Selymes krémlevesek, gomba vagy a híres thai Tom Yum leves alapja.
Sütemények: Csokitorta, zabkekszek, vegán kesutorták és energiagolyók alapanyaga.
Saláták: Kesukrémes színes vitaminbomba saláta és smoothie-bowl alapja is.
Curryk és főételek: Az indiai konyha gyakran használja a kesudiót alapléként, currykben varázslatos, de a magyar konyhában, vegán töltött káposztában is működik.
Tejhelyettesítő: Kesutej, amely tejérzékenyek és vegánok számára kiváló alternatíva, például karfiolkrémlevesben, de még karácsonyi vegán likőrben is.
Még több kesudióval készült receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
A kesudió egész évben vásárolható nagyobb élelmiszerboltokban, zöldségeseknél, egészségboltokban, csomagoltan, de kimérve is.
hogyan tároljam
A kesudiót hűvös, száraz helyen tartsuk, légmentesen zárt edényben. Kerüljük a nedvességet, mert megavasodhat. Hosszabb tároláshoz hűtőszekrényben vagy fagyasztóban is tartható..
100g Kesudió
fehérjetartalom
18.22 g
zsírtartalom
39.425 g
szénhidráttartalom
30.19 g
víztartalom
5.2 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
593 mg
Magnézium
292 mg
Kalcium
37 mg
Nátrium
12 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.417 g
Niacin - B3 vitamin
1.062 mg
E vitamin
0.9 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.864 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
18.22 g
Zsír
telített zsírsav
7.783 g
egyszeresen telített zsírsav
23.797 g
többszörösen telített zsírsav
7.845 g
ásványi anyagok
Kalcium
37 mg
Vas
6.68 mg
Magnézium
292 mg
Foszfor
593 mg
Nátrium
12 mg
Cink
5.78 mg
Réz
2.195 mg
Mangán
1.655 mg
Szelén
19.9 µg
szénhidrát
rost
3.3 g
cukor
5.91 g
víz
5.2 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.423 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.058 mg
Niacin - B3 vitamin
1.062 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.864 mg
Folát
25 µg
Lutein+zeaxantin
22 µg
E vitamin
0.9 mg
K vitamin
34.1 µg
C vitamin
0.5 mg
B6 vitamin
0.417 g