Sárgarépa

Sárgarépa

Leírás

Sárgarépa – receptek, leírás, tippek

A sárgarépa ezerarcú gyökérzöldség, tehát nem csak levesekben van helye! Fogyasszuk nyersen, süssük meg sütőben, készítsünk belőle krémlevest, tésztát, krémet, vagy reszeljük süteményekbe!

A sárgarépa tagadhatatlanul jó hatással van az egészségünkre: magas a rosttartalma, savtalanító hatása van, gazdag E-vitaminban, tápértéke igen magas, erősíti az immunrendszert, és nagy segítséget nyújt az egészséges haj, köröm és fogíny megőrzésében. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a sárgarépa?

A sárgarépa a legrégebbi kultúrnövényeink egyike, termesztésének kezdete 5000 évvel ezelőttre tehető, ekkor még fehér színű zöldség volt, és csak a XV. századtól kezdve nyerte el mai narancssárga színét. Nagyon egészséges, az egyik legismertebb bétakarotin-forrás.

Hogyan vásároljuk?

Válasszunk mindig élénk narancssárga répákat. Ha levelestül vesszük, ügyeljünk rá, hogy zsenge, zöld színű, fonnyadásmentes legyen a levele. 

Hogyan készítsünk tökéletes sült répát?

Kezdjük az előkészítéssel: hámozzuk meg, vágjuk hosszában félbe, majd vágjuk ismét félbe, hogy minden oldala lapos legyen a zöldségnek. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, közben pácoljuk be a sárgarépákat! Csorgassunk rá olajat, fűszerezzük fokhagymával, őrölt paprikával, köménnyel, chilivel, petrezselyemmel és egy csipet sóval, majd keverjük össze alaposan, hogy minden szeletet bevonjon a pác.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, szórjunk rá parmezán sajtot, majd egyenletes távolságra helyezzük rá a bepácolt sárgarépaszeleteket. Tegyük be a tepsit a sütőbe, és süssük nagyjából 20-25 percig. Mielőtt kivesszük, ellenőrizzük, hogy kellően megpuhultak-e a répák. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és spatulával fordítsuk fel őket. 

Mi készülhet a sárgarépából?

A sárgarépa nemcsak a nyuszi kedvence, és nemcsak fütyülni tanulunk meg tőle, de a családnak is isteni fogásokat kreálhatunk belőle! Készítsünk sárgarépakrémlevest, marokkói sárgarépa-salátát, répafőzeléket, savanyított répát, sárgarépagnocchit, répafasírtot, sültsárgarépa-krémet, répás-kókuszos golyókat vagy egy ellenállhatatlan brazil répatortát

Még több sárgarépás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész évben elérhető bármelyik zöldségesnél, piaci standnál vagy hipermarketben, viszont a csomós, friss verziója májustól kapható.

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben vagy hűvös, sötét helyen egy-két hétig eláll. Legkedvezőbb tartósítási formája a gyorsfagyasztás.

100g Sárgarépa

fehérjetartalom

0.93 g

zsírtartalom

0.146 g

szénhidráttartalom

9.58 g

víztartalom

88.29 g

gramm sárgarépa?

Top ásványi anyagok

Nátrium

69 mg

Foszfor

35 mg

Kalcium

33 mg

Magnézium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.138 g

Kolin

8.8 mg

Béta-karotin

8285 µg

C vitamin

5.9 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.93 g

Zsír

telített zsírsav

0.032 g

egyszeresen telített zsírsav

0.012 g

többszörösen telített zsírsav

0.102 g

ásványi anyagok

Kalcium

33 mg

Vas

0.3 mg

Magnézium

12 mg

Foszfor

35 mg

Nátrium

69 mg

Cink

0.24 mg

Réz

0.045 mg

Mangán

0.143 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

2.8 g

cukor

4.74 g

víz

88.29 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.066 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.058 mg

Niacin - B3 vitamin

0.983 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.273 mg

Folát

19 µg

Kolin

8.8 mg

Alfa-karotin

3477 µg

Béta-karotin

8285 µg

Likopin

1 µg

Lutein+zeaxantin

256 µg

E vitamin

0.66 mg

K vitamin

13.2 µg

A vitamin

835 µg

C vitamin

5.9 mg

B6 vitamin

0.138 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...