Karalábé

Karalábé

Leírás

Karalábé – receptek, leírás, tippek

A karalábé a káposzták családjába tartozó zöldség, két fő változata a halványzöld és a sokkal ritkább lila karalábé. Lágy ízű, édeskés és ropogós gumója, mely nyersen és főtt állapotban egyaránt fogyasztható. A töltött karalábé vagy a tejfölös karalábéleves közismert magyaros fogások.

Érdemes tudni, hogy minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalma (A- és B-vitamin, kálium, magnézium, foszfor), illetve annál kisebb az esély rá, hogy fás legyen, ami igen kellemetlen tud lenni mind ízben, mind textúrában.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a karalábé?

A karalábé fajtársa a kelbimbó, de ebbe a fajba tartozik a fejes káposzta, a kelkáposzta, a brokkoli és a karfiol is. Tavasszal és nyáron szezonális. Magas B1-, B2-, B6- és C-vitamin, valamint kálium- (ez a legjelentősebb), kalcium-, magnézium-, vas-, mész-, szelén-, jód-, cink- és foszfortartalma miatt a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk a karalábét. Savanyításra, konzerválásra nem alkalmas, viszont egész évben termeszthető, és már akkor is zsenge és szedhető, ha csak tojásméretű. Jótékony összetevői miatt az alternatív gyógyászat hívei méregtelenítő hatásúnak tartják. Élelmi rostban gazdag, ezért serkenti emésztésünket.

Levelében háromszor annyi vitamin, valamint sok vas és karotinoid található, így értékes alapanyag, nem érdemes kidobni: lehet belőle saláta, belefőzhetjük (hús)levesbe, főzelékbe, apróra vágva olaszos tésztákhoz tehetjük, vagy belekeverhetjük fasírtba is. Pro tipp: ha tényleg finom, zsenge karalábét kapunk, akkor a levelekbe is csomagolhatjuk a töltött karalábé töltelékét.

Hogyan vásároljuk?

Tavasszal és nyáron szezonális: a piacon mindig nézzük meg jól a gumót, és ha nem repedezett, nem nedves tapintású vagy ujjbeggyel benyomható, akkor valószínűleg friss, és nem fás. A megrepedt karalábék igen gyorsan fásak lesznek. A levelek is árulkodók lehetnek: friss, zsenge, élénkzöld leveleket keressünk. A hűtőszekrény zöldséges rekeszében levelével együtt 2-3 napig tárolhatjuk.

Hogyan készítsük el a karalábét?

Főzeléknek, zöldséglevesnek kiváló, de a húslevesbe is mindig főzzünk legalább egy fél karalábét! Rakott és töltött egytálételeknek is lehet főszereplője, utóbbi egyik legkedveltebb felhasználási módja. Panírozva és kirántva is ízletes. A sárgarépához és zellerhez hasonlóan nyersen, lereszelve, vagy főzve, felkockázva különböző salátáknak is alkotóeleme lehet. A fűszerek közül jól illik hozzá a borsikafű, a boróka, a kapor, a tárkony és persze a friss petrezselyem.

Tipp: ha öreg, fás a karalábénk, akkor is belefőzhetjük a levesbe az íze végett, utána viszont inkább dobjuk el.

Mi készülhet a karalábéból?

Készüljön belőle rakott karalábé-sárgarépa húsgombóccal, gazdag csorbaleves, egyszerű finomfőzelék, főhet klasszikus marhahúslevesbe, de provanszi csirke is sülhet karalábészószban. Persze a tejfölös-vajgaluskás karalábéleves se maradhat le, mint ahogyan a karalábés húsgombóc sem. No de az ázsiai karalábélevest, a majonézes karalábésalátát, a karalábés kockát vagy a zöldfűszeres-egreses töltött karalábét próbáltad már?

Még több karalábés receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Tavasztól nyár végéig zsenge, de manapság szinte egész évben beszerezhetjük.

hogyan tároljam

A hűtőszekrény zöldséges rekeszében viszonylag sokáig (kb. két hétig) megőrzi frissességét.

100g Karalábé

fehérjetartalom

1.7 g

zsírtartalom

0.068 g

szénhidráttartalom

6.2 g

víztartalom

91 g

gramm karalábé?

Top ásványi anyagok

Foszfor

46 mg

Kalcium

24 mg

Nátrium

20 mg

Magnézium

19 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.15 g

C vitamin

62 mg

Kolin

12.3 mg

E vitamin

0.48 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.7 g

Zsír

telített zsírsav

0.013 g

egyszeresen telített zsírsav

0.007 g

többszörösen telített zsírsav

0.048 g

ásványi anyagok

Kalcium

24 mg

Vas

0.4 mg

Magnézium

19 mg

Foszfor

46 mg

Nátrium

20 mg

Cink

0.03 mg

Réz

0.129 mg

Mangán

0.139 mg

Szelén

0.7 µg

szénhidrát

rost

3.6 g

cukor

2.6 g

víz

91 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.05 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.02 mg

Niacin - B3 vitamin

0.4 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.165 mg

Folát

16 µg

Kolin

12.3 mg

Béta-karotin

22 µg

E vitamin

0.48 mg

K vitamin

0.1 µg

A vitamin

2 µg

C vitamin

62 mg

B6 vitamin

0.15 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...