Káposzta

Káposzta

Leírás

Káposzta – receptek, leírás, tippek

A káposzta (Brassica oleracea) az egyik legismertebb és leggyakrabban fogyasztott zöldségfajta a világon, különösen Közép- és Kelet-Európában. A káposzta a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozik, és számos különböző fajtája létezik, beleértve a fejes káposztát, vörös káposztát, kelkáposztát, kínai kelt és a karfiolt is, amelyek mindegyike ugyanabból a növényfajból származik, de különböző termesztési módokkal és szelekcióval alakultak ki.

A káposztát több mint 4000 éve ismeri az emberiség, és ma már közel 150 ország foglalkozik a zöldleveles termesztésével. A világ legnagyobb káposztatermesztői közé tartozik Kína, India és Dél-Korea. A káposzta igen változatos módon felhasználható, hiszen nemcsak friss saláta, hanem dinsztelve (párolva) köret, kolbásszal, apróhússal leves, rizzsel kombinálva egytálétel formájában is fogyasztható, de változatos főzelék, tésztaétel, sütemény, savanyúság is készíthető belőle.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a káposzta?

A termesztett káposzták őse az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger területén volt őshonos. Kétnyári növény: első évben levelei tőrózsát formáznak (ezt használjuk fel különféle ételekhez), míg a második évben több méter magas szárat növeszt, melyen sárga színű virágzatából magok fejlődnek ki. A fejes káposzta a keresztes virágúak családjába tartozik, rokona a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol, a brokkoli, a karalábé, sőt, a retek és a torma is.

Hogyan vásároljuk?

A káposzta vásárlásakor fontos néhány alapvető szempontot figyelembe venni, hogy friss és jó minőségű zöldséget vigyünk haza: a jó káposzta szilárd és tömör, a nehéz súly és tömörség ugyanis a frissesség jele. A külső leveleknek keményeknek és feszeseknek kell lenniük. Ha a levelek lazák vagy könnyen lehullanak, az azt jelezheti, hogy a káposzta nem friss.

Mire jó a káposzta?

A fejes káposztát az ókori görögök nemesítették, míg a ma ismert változatai a középkorban alakultak ki. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, C-vitamint, káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat. Többek között az emésztőrendszer egyik legjobb természetes gyógy- és regenerálószere. A káposzta rendszeres fogyasztása gátolhatja a rákos sejtek szaporodását, pozitívan befolyásolja a szervezet által előállított inzulin mennyiségét, ezért fogyasztása cukorbetegeknek is ajánlott. A káposzta 100 grammja mindössze 25 kcal-t tartalmaz, így a különböző diétákba is könnyen beilleszthető.

Mi készülhet káposztából?

A káposzta sokféleképp felhasználható alapanyag, amiből készülhet egyszerű káposztás tészta, házi káposztás lángos, babhummusz káposztasteakkel és szabolcsi töltött káposzta is. Igazán ünnepi fogás a svéd töltött káposzta, az ünnepi ropogós libacomb káposztás csuszával és a kacsamell káposztás cvekedlivel, kacsajus-vel, marinált körtével. Ha pedig egy finom ebéd kellene, akkor jöhet a klasszikus paradicsomos káposzta, az eredeti erdélyi töltött káposzta, a gyors káposztás kocka vagy a kelkáposztapesztós lasagne. Egy házias székelykáposzta több napig jóllakatja a családot, a vegán kelkáposztalevest pedig mindenki jóízűen kanalazza.

Még több káposztás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Szinte egész évben megtalálhatjuk a piacokon, boltokban, zöldségeseknél.

hogyan tároljam

Jól tárolható. A kései érésű, tömött fejű fajták megfelelő körülmények között a következő idényig eltarthatók.

100g Káposzta

fehérjetartalom

1.28 g

zsírtartalom

0.068 g

szénhidráttartalom

5.8 g

víztartalom

92.18 g

gramm káposzta?

Top ásványi anyagok

Kalcium

40 mg

Foszfor

26 mg

Nátrium

18 mg

Magnézium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.124 g

C vitamin

36.6 mg

Kolin

10.7 mg

Niacin - B3 vitamin

0.234 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.28 g

Zsír

telített zsírsav

0.034 g

egyszeresen telített zsírsav

0.017 g

többszörösen telített zsírsav

0.017 g

ásványi anyagok

Kalcium

40 mg

Vas

0.47 mg

Magnézium

12 mg

Foszfor

26 mg

Nátrium

18 mg

Cink

0.18 mg

Réz

0.019 mg

Mangán

0.16 mg

Szelén

0.3 µg

szénhidrát

rost

2.5 g

cukor

3.2 g

víz

92.18 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.061 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.04 mg

Niacin - B3 vitamin

0.234 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.212 mg

Folát

43 µg

Kolin

10.7 mg

Alfa-karotin

33 µg

Béta-karotin

42 µg

Lutein+zeaxantin

30 µg

E vitamin

0.15 mg

K vitamin

76 µg

A vitamin

5 µg

C vitamin

36.6 mg

B6 vitamin

0.124 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...