Csicsóka

Csicsóka

Leírás

Csicsóka – receptek, leírás, tippek

A csicsóka egy télen szezonális gumós zöldség, külsőleg hasonlít a gyömbérhez, felhasználásában a burgonyához. Nyersen édes, ropogós, főzve, párolva pedig finom és aromás, ezáltal sokféle étel alapja lehet. Rendkívül sok egészségügyi előnnyel bír.

A csicsóka könnyen termeszthető, igénytelen növény, és ellenálló a betegségekkel szemben, ami a gazdák és a fogyasztók számára is előnyös tulajdonság, mert nincs szükség annyi növényvédőszerre.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a csicsóka?

A csicsóka a fészkesek családjába tartozó gumós, évelő gyógynövény. Közeli rokonságban áll a napraforgóval, gumójának húsa hófehér, felszíne viszont barnás, nehezen tisztítható, göcsörtös. Íze és felhasználása hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. Igen sokféleképpen fogyasztható.

A csicsókagumó fehérjét (1-1,5%), inulint (14-16%), levulint és cukrot tartalmaz. Érdekesség, hogy diabetikus készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására is kiválóan alkalmas, hiszen a benne található szénhidrát nem keményítőként, hanem inulinként jelenik meg, ennek köszönhetően pedig a cukorbetegek is fogyaszthatják. Értékes, kalóriaszegény alapélelmiszer.

A csicsókában levő prebiotikus rost segíthet a bélrendszer szabályozásában, a kiegyensúlyozott vércukorszint illetve a megfelelő vérnyomás beállításában, sőt, a koleszterinszint csökkentésében is.

Egy csésze csicsóka (150 g) 110 kalóriát, 3 g fehérjét, 26,1 g szénhidrátot és 0 g zsírt tartalmaz. Ezen kívül kiváló vas-, réz-, magnézium-, foszfor- és káliumforrás.

Hogyan vásároljuk?

Friss csicsóka vásárlásakor olyan gumót válasszunk, amely nem töpörödött, nem sérült, és kis lukak sincsenek rajta, melyek kártevők jelenlétére utalhatnak. A fekete spórák pedig gombát jelezhetnek, kerüljük ezt is.

Hogyan készítsük el a csicsókát?

Bár nyersen a leghasznosabb, de süthetjük, főzhetjük is. Lehet belőle saláta, krémleves, akár még pogácsa is, mintha krumplival dolgoznánk. Sok helyen népszerű a belőle készült főzelék is, de akár házi csicsókacsipszet is rittyenthetünk. Tápszer, pótkávé is készíthető belőle.

A burgonyához hasonlóan a héja is ehető, ami további rostforrást biztosít. Ajánlott levágni a zöldségen látható szálakat, kemény végeket.

A csicsóka okozhat esetleges gyomorpanaszt, gázosodást: ha ezt tapasztaljuk, mindenképpen hőkezelve fogyasszuk, ne nyersen! Pépként vagy levesbe főzve, forralva minimalizálhatóak a nem kívánatos tünetek.

+ Tipp: a régiek citromlében forralták fel a csicsókát, ami lebontja a benne levő inulint, így könnyebben emészthető a gumó. Akit puffaszt, sose fogyassza nagy mennyiségben!

Mi készülhet csicsókából?

Süthetünk belőle fasírtot sütőben, lehet belőle krémleves, össezdobhatunk házi zöldségcsipszet, de a mézes-mustáros csicsókafőzeléket is érdemes kipróbálni. Porcukorral, lekvárral tálalt fánk is sülhet csicsókából, de csicsókapürét is kínálhatunk húsok mellé, sőt, zsemle és pogácsa tésztájában is felhasználhatjuk!

Még több csicsókás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Télen szezonális, főleg piacokon, hazai termelőknél keressük.

hogyan tároljam

Vékony héja miatt nem áll el olyan hosszú ideig, mint a burgonya. Szereti a hűvös, párás környezetet. Érdemes műanyag zacskóban tárolni pincében, akár több hónapig is eltartható ilyen körülmények között. Ha hűtőben tároljuk, csomagoljuk papírtörlőbe, majd műanyag zacskóba, és menjen a zöldséges fiókba. Egy-két hétig így el lehet tartani. Fagyasztani nem igazán lehet!

100g Csicsóka

fehérjetartalom

2 g

zsírtartalom

0.005 g

szénhidráttartalom

17.44 g

víztartalom

78.01 g

gramm csicsóka?

Top ásványi anyagok

Foszfor

78 mg

Magnézium

17 mg

Kalcium

14 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.077 g

Kolin

30 mg

C vitamin

4 mg

Niacin - B3 vitamin

1.3 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2 g

Zsír

egyszeresen telített zsírsav

0.004 g

többszörösen telített zsírsav

0.001 g

ásványi anyagok

Kalcium

14 mg

Vas

3.4 mg

Magnézium

17 mg

Foszfor

78 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.12 mg

Réz

0.14 mg

Mangán

0.06 mg

Szelén

0.7 µg

szénhidrát

rost

1.6 g

cukor

9.6 g

víz

78.01 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.2 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.06 mg

Niacin - B3 vitamin

1.3 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.397 mg

Folát

13 µg

Kolin

30 mg

Béta-karotin

12 µg

E vitamin

0.19 mg

K vitamin

0.1 µg

A vitamin

1 µg

C vitamin

4 mg

B6 vitamin

0.077 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...