Cékla

Cékla

Leírás

Cékla – receptek, leírás, tippek

A cékla az egyik legkedveltebb őszi zöldségünk, harsány színe, édeskés íze, földes aromája megszínesítheti mindennapjainkat. Ne csak a pörkölt mellé fogyasszuk savanyúságként, együk nyersen, főzve, sütve, készítsünk belőle turmixot, levest, sült húsok mellé köretet, sőt, akár süteményekbe is reszelhetjük!

Megéri minél több céklát fogyasztanunk, mert számos pozitív élettani hatása van: tökéletes folsavbeviteli forrás, majdnem a teljes napi szükségletünket fedezni tudjuk egy közepes méretű céklával. Jelentős a káliumtartalma, ráadásul A-, B-, C-vitamin- és magnéziumtartalma is kiemelkedik. A népi gyógyászatban vérképzőként ismerik. Diétázóknak, cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek is tökéletes választás, mivel alacsony kalóriatartalmú, és segíti az anyagcsere működését. Sárgarépalével keverve pedig májtisztító, májvédő hatású.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi a cékla?

A cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk. Jellegzetes bíbor színe van, a répafélék családjába tartozó, eredetileg Dél- és Közép-Európában őshonos növény. Mivel gyökérzöldségről beszélünk, ezért mindenképp érdemes vegyszermentes talajban nevelt céklát vásárolni, mert a különböző növényvédő szerek, kemikáliák a gyökérben raktározódhatnak.

Mi készüljön belőle?

Érdemes szorosabbra fűznünk a kapcsolatunkat a céklával, mivel nagyon egészséges és sokszínűen felhasználható, olcsó alapanyag. Fogyaszthatjuk nyersen és főtt, sült formájában is. Általában salátát és savanyúságot készítünk belőle, de ennél sokkal többféle ételt tesz fantasztikusan finommá. Számos laktató étel főszereplője lehet, készülhet belőle céklakrémleves, zöldségrakottas, gnocchi, rizottó, de feldobhatunk vele egy fasírtot, tésztaételt vagy akár egy hummuszt is. Az édesburgonyához hasonlóan sütemény is készülhet belőle, például egy csokitorta vagy egy isteni brownie. Számos íz és aroma van, ami még inkább tökéletesíti a céklát, öntsük nyakon mézzel, balzsamecettel, szórjuk meg köménnyel, gránátalmával vagy akár aszaltszilva-darabokkal.

A levelét sem érdemes a kukába dobni, hiszen egy igazi vitaminbomba, ráadásul finom is! Fogyaszthatjuk nyersen, salátába, turmixba téve, de készülhet belőle akár pesto is. Ha pedig egy igazán különleges előétellel szeretnénk villogni a vendégeink előtt, akkor készítsünk kenyérrel töltött céklalevelet, azaz holubtsit.

Még több céklás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Nagyobb áruházakban, hipermarketekben vagy akár a piacon is egész évben beszerezhetjük, de a szezonja októbertől márciusig tart.

hogyan tároljam

Hűvös, sötét, száraz helyen, egy pincében, garázsban, fűtetlen helyiségben tárolva akár egy hónapig is eláll. Mivel trópusi eredetű növény, hűtőben nem érdemes tárolni. Nagyon érzékeny a 12-14 fok alatti hidegre, ráadásul a textúrája és az íze is megváltozik. Szobahőmérsékleten csak egy pár napig érdemes raktározni, mivel hamar megfonnyad. Semmiképp ne mossuk meg előre, mivel a nedvesség szintén felgyorsítja a romlást.

100g Cékla

fehérjetartalom

1.61 g

zsírtartalom

0.119 g

szénhidráttartalom

9.56 g

víztartalom

87.58 g

gramm cékla?

Top ásványi anyagok

Nátrium

78 mg

Foszfor

40 mg

Magnézium

23 mg

Kalcium

16 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.067 g

Kolin

6 mg

C vitamin

4.9 mg

Niacin - B3 vitamin

0.334 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.61 g

Zsír

telített zsírsav

0.027 g

egyszeresen telített zsírsav

0.032 g

többszörösen telített zsírsav

0.06 g

ásványi anyagok

Kalcium

16 mg

Vas

0.8 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

40 mg

Nátrium

78 mg

Cink

0.35 mg

Réz

0.075 mg

Mangán

0.329 mg

Szelén

0.7 µg

szénhidrát

rost

2.8 g

cukor

6.76 g

víz

87.58 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.031 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.04 mg

Niacin - B3 vitamin

0.334 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.155 mg

Folát

109 µg

Kolin

6 mg

Béta-karotin

20 µg

E vitamin

0.04 mg

K vitamin

0.2 µg

A vitamin

2 µg

C vitamin

4.9 mg

B6 vitamin

0.067 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...