Cékla
Leírás
Cékla – receptek, leírás, tippek
A cékla az egyik legkedveltebb őszi zöldségünk, harsány színe, édeskés íze, földes aromája megszínesítheti mindennapjainkat. Ne csak a pörkölt mellé fogyasszuk savanyúságként, együk nyersen, főzve, sütve, készítsünk belőle turmixot, levest, sült húsok mellé köretet, sőt, akár süteményekbe is reszelhetjük!
Megéri minél több céklát fogyasztanunk, mert számos pozitív élettani hatása van: tökéletes folsavbeviteli forrás, majdnem a teljes napi szükségletünket fedezni tudjuk egy közepes méretű céklával. Jelentős a káliumtartalma, ráadásul A-, B-, C-vitamin- és magnéziumtartalma is kiemelkedik. A népi gyógyászatban vérképzőként ismerik. Diétázóknak, cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek is tökéletes választás, mivel alacsony kalóriatartalmú, és segíti az anyagcsere működését. Sárgarépalével keverve pedig májtisztító, májvédő hatású.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi a cékla?
A cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk. Jellegzetes bíbor színe van, a répafélék családjába tartozó, eredetileg Dél- és Közép-Európában őshonos növény. Mivel gyökérzöldségről beszélünk, ezért mindenképp érdemes vegyszermentes talajban nevelt céklát vásárolni, mert a különböző növényvédő szerek, kemikáliák a gyökérben raktározódhatnak.
Mi készüljön belőle?
Érdemes szorosabbra fűznünk a kapcsolatunkat a céklával, mivel nagyon egészséges és sokszínűen felhasználható, olcsó alapanyag. Fogyaszthatjuk nyersen és főtt, sült formájában is. Általában salátát és savanyúságot készítünk belőle, de ennél sokkal többféle ételt tesz fantasztikusan finommá. Számos laktató étel főszereplője lehet, készülhet belőle céklakrémleves, zöldségrakottas, gnocchi, rizottó, de feldobhatunk vele egy fasírtot, tésztaételt vagy akár egy hummuszt is. Az édesburgonyához hasonlóan sütemény is készülhet belőle, például egy csokitorta vagy egy isteni brownie. Számos íz és aroma van, ami még inkább tökéletesíti a céklát, öntsük nyakon mézzel, balzsamecettel, szórjuk meg köménnyel, gránátalmával vagy akár aszaltszilva-darabokkal.
A levelét sem érdemes a kukába dobni, hiszen egy igazi vitaminbomba, ráadásul finom is! Fogyaszthatjuk nyersen, salátába, turmixba téve, de készülhet belőle akár pesto is. Ha pedig egy igazán különleges előétellel szeretnénk villogni a vendégeink előtt, akkor készítsünk kenyérrel töltött céklalevelet, azaz holubtsit.
Még több céklás receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Nagyobb áruházakban, hipermarketekben vagy akár a piacon is egész évben beszerezhetjük, de a szezonja októbertől márciusig tart.
hogyan tároljam
Hűvös, sötét, száraz helyen, egy pincében, garázsban, fűtetlen helyiségben tárolva akár egy hónapig is eláll. Mivel trópusi eredetű növény, hűtőben nem érdemes tárolni. Nagyon érzékeny a 12-14 fok alatti hidegre, ráadásul a textúrája és az íze is megváltozik. Szobahőmérsékleten csak egy pár napig érdemes raktározni, mivel hamar megfonnyad. Semmiképp ne mossuk meg előre, mivel a nedvesség szintén felgyorsítja a romlást.
100g Cékla
fehérjetartalom
1.61 g
zsírtartalom
0.119 g
szénhidráttartalom
9.56 g
víztartalom
87.58 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
78 mg
Foszfor
40 mg
Magnézium
23 mg
Kalcium
16 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.067 g
Kolin
6 mg
C vitamin
4.9 mg
Niacin - B3 vitamin
0.334 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.61 g
Zsír
telített zsírsav
0.027 g
egyszeresen telített zsírsav
0.032 g
többszörösen telített zsírsav
0.06 g
ásványi anyagok
Kalcium
16 mg
Vas
0.8 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
40 mg
Nátrium
78 mg
Cink
0.35 mg
Réz
0.075 mg
Mangán
0.329 mg
Szelén
0.7 µg
szénhidrát
rost
2.8 g
cukor
6.76 g
víz
87.58 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.031 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.04 mg
Niacin - B3 vitamin
0.334 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.155 mg
Folát
109 µg
Kolin
6 mg
Béta-karotin
20 µg
E vitamin
0.04 mg
K vitamin
0.2 µg
A vitamin
2 µg
C vitamin
4.9 mg
B6 vitamin
0.067 g