Brokkoli
Leírás
A karfiol és a káposzta rokona, mélyzöld színű zöldség (a lila változata kivételével), melynek nem csak a rózsái, hanem a szára is ehető. Itáliából származik, már a rómaiak korában is népszerűséget élvezett. A franciák Medici Katalin révén ismerték meg a brokkolit. Európán kívül még az Egyesült Államokban fogyasztják szívesen, ahová az olasz bevándorlókkal került. Magas A-és C-vitamin tartalma miatt nagyon egészséges, a rákmegelőző diétában is fontos szerepet kap. Vigyázzunk, ne főzzük túl, néhány perc alatt megpárolható/ süthető/ főzhető. Fogyasztásának fő szezonja az őszi és téli hónapokban van. Vásárláskor frissességét leginkább üde, vízzel telt levelei garantálják. Az apró virágok bimbósan a legfinomabbak, tehát a sárgászöld virágok megjelenése a brokkoli fején nem éppen a kiváló minőség jele. Nyáron a mélyhűtve kapható áruból készíthetjük el brokkolis ételeinket. Fogyasztása sok szempontból megegyezik a karfioléval vagy a kelbimbóval, a szár esetében pedig a spárgával. A leszedett zöldség a növényről leválasztva is kivirágzik, így bár hűtőben eláll 1-2 napig, sokat veszít jó minőségéből. Ha nem tudjuk azonnal elkészíteni, 3-4 perces előfőzést (blansírozás) követően fagyasszuk le. Felhasználás előtt gondosan, több vízben megmossuk. Célszerű huzamosabb ideig áztatni, hogy az apró rovarok vagy férgek távozzanak belőle. Egyszerűen párolhatjuk vajon, kevés sóval köretnek. Készülhet belőle zöldségleves vagy tejszínes krémleves, sűrű mártás. Számtalan előétel-féleség készülhet belőle, de töltelékek és mártások alkotójaként is felhasználható. Zsenge leveliből főzelék készíthető. Sajtmártással vagy kirántva főételnek is megteszi. Főzéskor ügyelni kell, hogy a szárnak több időre van szüksége a megpuhuláshoz, a bimbók viszont pillanatok alatt szétfőnek. Ezért a bimbós részeket csak a forrás után kezdődő 8-10 percnyi főzés után tegyük a főzővízbe, és ne hagyjuk benne 4-6 percnél tovább. A főzővízbe tett só mellett kevés citromlé különlegesen finom ízt ad a zöldségnek. A párolt brokkoli nagyon finom különböző főtt tésztás ételek elkészítéséhez, és jól illik hozzá a pirított zsemlemorzsa. Végül egy finom recept: brokkolikrém pirítós kenyérre vagy töltelékbe. A krémet a brokkoli zsenge szárából készítjük. Sós-citromos vízben puhára főzzük, majd levét leöntjük. Kevés pirított vajban megforgatjuk, majd áttörjük. Hozzáadjuk néhány főtt tojás sárgáját, némi vajat és a fűszereket; szerecsendiót, törött fehérborsot. Kevés zúzott fokhagymával és petrezselyemmel is ízesíthetjük. Úgy tűnik, nyers hajtásaiban még több rákellenes anyag található, ezért újabban nyersen, salátának, salátaösszetevőnek is fogyasztják. (Forrás: Házipatika)
Mikor vegyem
Egész éven át kapható.
hogyan tároljam
Hűtőszekrény zöldséges rekeszében körülbelül egy hétig eláll.
100g Brokkoli
fehérjetartalom
2.82 g
zsírtartalom
0.257 g
szénhidráttartalom
6.64 g
víztartalom
89.3 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
66 mg
Kalcium
47 mg
Nátrium
33 mg
Magnézium
21 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.175 g
C vitamin
89.2 mg
Kolin
18.7 mg
Lutein+zeaxantin
1403 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
2.82 g
Zsír
telített zsírsav
0.114 g
egyszeresen telített zsírsav
0.031 g
többszörösen telített zsírsav
0.112 g
ásványi anyagok
Kalcium
47 mg
Vas
0.73 mg
Magnézium
21 mg
Foszfor
66 mg
Nátrium
33 mg
Cink
0.41 mg
Réz
0.049 mg
Mangán
0.21 mg
Szelén
2.5 µg
szénhidrát
rost
2.6 g
cukor
1.7 g
víz
89.3 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.071 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.117 mg
Niacin - B3 vitamin
0.639 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.573 mg
Folát
63 µg
Kolin
18.7 mg
Alfa-karotin
25 µg
Béta-karotin
361 µg
Béta-kriptoxantin
1 µg
Lutein+zeaxantin
1403 µg
E vitamin
0.78 mg
K vitamin
101.6 µg
A vitamin
31 µg
C vitamin
89.2 mg
B6 vitamin
0.175 g