Juhhús
Leírás
Kérődző emlősállat, melynek húsát, gyapját, bőrét, tejét egyaránt felhasználják. Míg a bárányok (fiatalabb állatok) húsa fehér, puha és zsírszegény, addig az idősebb birka húsa már vörös, jóval zsírosabb, jellegzetesen faggyú szagú és ízű. A birkahús íze és minősége nagyban függ attól, hogy milyen táplálékot fogyaszt. A legelőkön tartott, gyógynövényeket is fogyasztó állatok húsa sokkal ízletesebb, mint a takarmányozott, faggyúsabb húsú birkáé. A birkahús jellegzetes íze sokakat eltántorít a fogyasztásától, de hosszú pácolási, esetleg főzési idővel ez tompítható. Bizonyos részei, pl. a comb és a lapocka egyben sütésre is alkalmas, grillezett ételekhez akár szelve, akár darált húsként nagyon ízletes, de leggyakrabban mégis birkapörkölt készül belőle, ahol a hosszú főzési idővel a hús vajpuhává válhat.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Hűtőben, vagy mélyhűtőben.
100g Juhhús
fehérjetartalom
16.88 g
zsírtartalom
72020.03 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
60.7 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
160 mg
Nátrium
58 mg
Magnézium
22 mg
Kalcium
12 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.13 g
Niacin - B3 vitamin
6.1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.67 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.22 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
16.88 g
Zsír
telített zsírsav
9.47 g
egyszeresen telített zsírsav
8.86 g
többszörösen telített zsírsav
1.7 g
koleszterin
72 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
1.57 mg
Magnézium
22 mg
Foszfor
160 mg
Nátrium
58 mg
Cink
3.33 mg
Réz
0.104 mg
Mangán
0.019 mg
Szelén
19.8 µg
szénhidrát
víz
60.7 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.12 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.22 mg
Niacin - B3 vitamin
6.1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.67 mg
Folát
18 µg
E vitamin
0.21 mg
B12 vitamin
2.39 µg
B6 vitamin
0.13 g