Halszósz

Halszósz

Leírás

A halszósz egy kedvelt ázsiai fűszer, melynek alapjául érlelt hal szolgál. A barnás, áttetsző, rendkívül erős illatú szósz főként szardellából és hasonló kisebb halakból, sóból, cukorból és vízből, esetleg még osztrigából és garnélából áll. Különböző erősségű szószok vannak, melyek literenként eltérő mennyiségű halat tartalmaznak, és ennek megfelelően az adagolásuk is más. Fűszerezéshez gyakran citromlével, chilivel és/vagy fokhagymával elegyítik. A halszósz erősíti az ételek zamatát anélkül, hogy könnyen beazonosítható halaromát hagyna maga után. A hagyományos előállítási eljárás során hónapokig fermentálják enzimekkel és mikroorganizmusokkal a besózott halakat/halrészeket, mely folyamat a halfehérjék hidrolíziséhez vezet. Az ókori Rómában létezett egy hasonló szósz, melyet Garum-nak neveztek. Halbelsőségeket sóval és fűszerekkel hónapokig fermentáltak. Gyakran só helyett is használták. Nagyszerű kiegészítője pl. különböző leveseknek, salátaönteteknek.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Jól zárható üvegben, hűvös helyen.

100g Halszósz

fehérjetartalom

5.06 g

zsírtartalom

0.008 g

szénhidráttartalom

3.64 g

víztartalom

71.07 g

gramm halszósz?

Top ásványi anyagok

Nátrium

7851 mg

Magnézium

175 mg

Kalcium

43 mg

Foszfor

7 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.396 g

Kolin

13.2 mg

Niacin - B3 vitamin

2.313 mg

C vitamin

0.5 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

5.06 g

Zsír

telített zsírsav

0.003 g

egyszeresen telített zsírsav

0.002 g

többszörösen telített zsírsav

0.003 g

ásványi anyagok

Kalcium

43 mg

Vas

0.78 mg

Magnézium

175 mg

Foszfor

7 mg

Nátrium

7851 mg

Cink

0.2 mg

Réz

0.05 mg

Mangán

0.233 mg

Szelén

9.1 µg

szénhidrát

cukor

3.64 g

víz

71.07 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.012 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.057 mg

Niacin - B3 vitamin

2.313 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.118 mg

Folát

51 µg

Kolin

13.2 mg

Retinol

4 µg

B12 vitamin

0.48 µg

A vitamin

4 µg

C vitamin

0.5 mg

B6 vitamin

0.396 g

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!