Füstölt tarja

A füstölt tarja a sertéstarja alacsony hőmérsékleten való füstölésével készül. A boltokban kapható termékek általában - sajnos - gyors füstölésű áruk. A füstölt tarja hazánkban húsvét táján a legkelendőbb, akkor gyakorlatilag minden bolt húsos részlegén hozzájuthatunk. A minőségre azonban fordítsunk figyelmet!
A jó minőségű füstölt tarja húsa rugalmas, nem puha, nem rágós, a hús könnyen szeletelhető. Húsvétkor a sonka és a tojás mellé gyakran kerül füstölt tarja is az ünnepi asztalra. Igen széles körűen felhasználható a magyar konyhában (is), ízlés szerint levesek, főzelékek, húsételek, egytálételek, bográcsételek ízesítéséhez is remek választás
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A nyers, füstölt tarja közkedvelt húsféle, mely a sólet, bableves, lencsefőzelék szinte nélkülözhetetlen alapanyaga. A füstölt tarja készítésekor a csont nélküli tarja először egy úgynevezett fedőpácot kap, majd kiáztatják, ezzel beállítva a sótartalmát. Gyakran hideg bükkfán füstölik, míg enyhén pirosas-barnás színt nem kap. Érlelő hűtőben pihentetik, és csak ezt követően kerül forgalomba. Az alkalmazott hőmérséklettől függően megkülönböztetünk hideg, meleg, sőt, forró füstölést is.
A füstölt-főtt tarja abban különbözik a füstölt tarjától, hogy kicsit világosabb színűre füstölik, és azt követően főzik meg. A boltokban általában vákuumcsomagolásban találkozhatunk vele, mert így hosszabb a fogyaszthatósági ideje. Különösen az ünnepi időszakban fontos és népszerű húsféle a sima füstölt sonka és tarja mellett.
Legyünk tudatos vásárlók, és mindig olvassuk el a csomagolást, vagy kérdezzünk rá a hentesnél, hogy milyen füstölési technológiát alkalmaztak! Vigyázat, a füstíz kialakítható füstoldatos kezeléssel és füstaromákkal is! Nem mindegy, hogy füstölt vagy „füstízű” terméket választunk! Figyeljük a címkéket!
A legtöbb húsféléhez hasonlóan a füstölt tarja is egy tápláló, energiadús, fehérjében és vasban gazdag hústermék lehet, rövid távon, emiatt pedig az izomépítést és a vér oxigénszállító képességét is segítheti, így mértékkel fogyasztva táplálónak mondható. De ne vigyük túlzásba fogyasztását, mert a kelleténél nagyobb mértékű állatifehérje-bevitel nem egészséges, sőt, a füstölt tarja zsír- és sótartalma sem alacsony!
Készülhet füstölt tarjával többek közt klasszikus karácsonyi kocsonya, nyári fejtettbab-leves vagy főtt tojással és füstölt tarjával töltött csirkecomb is.
Még több füstölt tarjás receptért görgess lejjebb!
A jobb henteseknél, húspultoknál keressük. Húsvétkor szinte minden áruházban megvásárolhatjuk, de a minőséget tartsuk szem előtt!
Hűtőben, későbbi felhasználás céljából mélyhűtőben.
fehérjetartalom
16 g
zsírtartalom
5 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
Nátrium
1500 mg
fehérje
16 g
Zsír
telített zsírsav
5 g
ásványi anyagok
Nátrium
1500 mg
szénhidrát
vitaminok
Gyors és ízletes fogások kápráztatnak el: tavaszias zöldséglevessel, karalábéfőzelékkel és fasírttal, illetve mákos-citromos minimuffinnal készülünk.
NosaltyMegdöbbentő, mik történtek a híres Wang mester éttermében.
NosaltyMíg a karácsony inkább édes aprókban bővelkedik, tavaszi ünnepkörünk, a húsvét nagyobb hangsúlyt helyez a sós vendégvárók elkészítésére. Nézzünk most négy klasszikus harapnivalót, megújult, fiatalos, tavaszias ízekkel!
Lakos BenedekSok magyar imádja ezeket a termékeket, azonban ma már cseppet sem olyan jó minőségűek, mint régen.
Odavagy a csokoládék sokszínű világáért? Bármilyen napszakban lecsúszna egy szelet vagy egy tábla csoki? Akkor ez a teszt nem fog ki rajtad!
Nem kell mindig a tradicionális menühármasokhoz ragaszkodni: ma például elmarad a leves, helyét rántott újhagyma veszi át, főétel gyanánt hummuszt tunkolhatunk, édességként pedig ökörszem jár.
A sült töltelék egyike a kedvenc ételeinknek, ami a húsvéti asztalon terítékre kerül. Frissen melegen, de hidegen is nagyon ízletes. Sok zöldséggel és tormával ajánljuk! Jó ...
Az őzgerincformában sült baconös-sajtos csirke egy igazán ínycsiklandó és laktató étel, ami látványra és ízre egyaránt lenyűgöző. A bacon aranybarnára sült és ropogós külsőt ...
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!