Füstölt tarja

Füstölt tarja

Leírás

Füstölt tarja – receptek, leírás, tippek

A füstölt tarja a sertéstarja alacsony hőmérsékleten való füstölésével készül. A boltokban kapható termékek általában - sajnos - gyors füstölésű áruk. A füstölt tarja hazánkban húsvét táján a legkelendőbb, akkor gyakorlatilag minden bolt húsos részlegén hozzájuthatunk. A minőségre azonban fordítsunk figyelmet!

A jó minőségű füstölt tarja húsa rugalmas, nem puha, nem rágós, a hús könnyen szeletelhető. Húsvétkor a sonka és a tojás mellé gyakran kerül füstölt tarja is az ünnepi asztalra. Igen széles körűen felhasználható a magyar konyhában (is), ízlés szerint levesek, főzelékek, húsételek, egytálételek, bográcsételek ízesítéséhez is remek választás

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a füstölt tarja?

A nyers, füstölt tarja közkedvelt húsféle, mely a sólet, bableves, lencsefőzelék szinte nélkülözhetetlen alapanyaga. A füstölt tarja készítésekor a csont nélküli tarja először egy úgynevezett fedőpácot kap, majd kiáztatják, ezzel beállítva a sótartalmát. Gyakran hideg bükkfán füstölik, míg enyhén pirosas-barnás színt nem kap. Érlelő hűtőben pihentetik, és csak ezt követően kerül forgalomba. Az alkalmazott hőmérséklettől függően megkülönböztetünk hideg, meleg, sőt, forró füstölést is.

A füstölt-főtt tarja abban különbözik a füstölt tarjától, hogy kicsit világosabb színűre füstölik, és azt követően főzik meg. A boltokban általában vákuumcsomagolásban találkozhatunk vele, mert így hosszabb a fogyaszthatósági ideje. Különösen az ünnepi időszakban fontos és népszerű húsféle a sima füstölt sonka és tarja mellett.

Hogyan vásároljuk?

Legyünk tudatos vásárlók, és mindig olvassuk el a csomagolást, vagy kérdezzünk rá a hentesnél, hogy milyen füstölési technológiát alkalmaztak! Vigyázat, a füstíz kialakítható füstoldatos kezeléssel és füstaromákkal is! Nem mindegy, hogy füstölt vagy „füstízű” terméket választunk! Figyeljük a címkéket!

Mire jó a füstölt tarja?

A legtöbb húsféléhez hasonlóan a füstölt tarja is egy tápláló, energiadús, fehérjében és vasban gazdag hústermék lehet, rövid távon, emiatt pedig az izomépítést és a vér oxigénszállító képességét is segítheti, így mértékkel fogyasztva táplálónak mondható. De ne vigyük túlzásba fogyasztását, mert a kelleténél nagyobb mértékű állatifehérje-bevitel nem egészséges, sőt, a füstölt tarja zsír- és sótartalma sem alacsony!

Mi készülhet a füstölt tarjából?

Készülhet füstölt tarjával többek közt klasszikus karácsonyi kocsonya, nyári fejtettbab-leves vagy főtt tojással és füstölt tarjával töltött csirkecomb is.

Még több füstölt tarjás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A jobb henteseknél, húspultoknál keressük. Húsvétkor szinte minden áruházban megvásárolhatjuk, de a minőséget tartsuk szem előtt!

hogyan tároljam

Hűtőben, későbbi felhasználás céljából mélyhűtőben.

100g Füstölt tarja

fehérjetartalom

16 g

zsírtartalom

5 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm füstölt tarja?

Top ásványi anyagok

Nátrium

1500 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

16 g

Zsír

telített zsírsav

5 g

ásványi anyagok

Nátrium

1500 mg

szénhidrát

vitaminok

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!