Fekete áfonya
Leírás
A fekete áfonya egy kékes-piros színű gyümölcs, amely a hangafélék családjába tartozik. Észak Európában erdők szélén, árok mentén, alacsony hegyeken megtalálható, hazánkban bükkösökben és fenyvesekben fordul elő. Az áfonya tartalmaz antioxidánsokat, A-, B1-, C- és D-vitaminokat, pektint, gyümölcssavakat és cukrokat. Az áfonya élettani hatásait tekintve igen sokrétű, a népi gyógyászatban is használt.
Mikor vegyem
A nyár végén érik, ilyenkor megtalálhatjuk a zöldségeseknél is, de a hipermarketekben az év más szakában is előfordul.
hogyan tároljam
Hűvös helyen.
100g Fekete áfonya
fehérjetartalom
0.74 g
zsírtartalom
0.221 g
szénhidráttartalom
14.49 g
víztartalom
84.21 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
12 mg
Kalcium
6 mg
Magnézium
6 mg
Nátrium
1 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.052 g
C vitamin
9.7 mg
Kolin
6 mg
E vitamin
0.57 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.74 g
Zsír
telített zsírsav
0.028 g
egyszeresen telített zsírsav
0.047 g
többszörösen telített zsírsav
0.146 g
ásványi anyagok
Kalcium
6 mg
Vas
0.28 mg
Magnézium
6 mg
Foszfor
12 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.16 mg
Réz
0.057 mg
Mangán
0.336 mg
Szelén
0.1 µg
szénhidrát
rost
2.4 g
cukor
9.96 g
víz
84.21 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.037 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.041 mg
Niacin - B3 vitamin
0.418 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.124 mg
Folát
6 µg
Kolin
6 mg
Béta-karotin
32 µg
Lutein+zeaxantin
80 µg
E vitamin
0.57 mg
K vitamin
19.3 µg
A vitamin
3 µg
C vitamin
9.7 mg
B6 vitamin
0.052 g