Darált sertéshús
Leírás
Darált sertéshús – receptek, leírás, tippek
A darált sertéshús finomra darált hús, amelyet általában sertés lapockából, combból vagy karajból készítenek. A hús zsírtartalma attól függ, hogy a sertés melyik részét használják.
A darált sertéshús sokoldalú alapanyag, amelyet számos étel elkészítéséhez használnak a világ különböző konyháiban. Hazánkban is kedvelt alapanyag, amely fehérjében gazdag és sokféle húsétel alapját adja.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a darált sertéshús?
A darált sertéshús a sertés különböző részei (pl.: comb) húsdarálóval ledarálva. Vásárláskor érdemes a kiválasztott húst helyben ledaráltatni, hiszen így tudjuk, pontosan mi kerül bele. Zsírtartalma attól függ, hogy az állat melyik részéből készült. Kiválóan alkalmas húspogácsák, rakott ételek, raguk készítésére.
Hogyan vásároljuk?
Friss darált húsért érdemes piacra menni vagy a hentesüzletet meglátogatni, de szuper- és hipermarketek hűtős pultjában is fellelhetjük. Színe világos rózsaszín vagy halvány vörös, és nincs kellemetlen szaga, illetve érdemes az étel jellegétől függően választani (zsírosabb hús fasírthoz, soványabb hús rakott ételekhez). A frissen vásárolt darált hús 1-2 napig tartható a hűtőben. Akár 3-4 hónapig is eláll mélyhűtőben, ha megfelelően csomagolták.
Mire jó a darált sertéshús?
A sertés darálthús kiváló forrása a B-vitaminoknak (B12, B6), vasnak, cinknek és foszfornak. Gazdag fehérjében, ami az izomépítéshez és az általános jólléthez is elengedhetetlen. Zsírosabb részekből darált hús akár 20-30% zsírt is tartalmazhat, míg a soványabb változatok kevesebb zsírtartalommal rendelkeznek.
Készíthetünk fasírtot, húsgombócot, töltött ételeket, ragukat és mártásokat, kolbászt és húspogácsát a darált sertéshús felhasználásával.
Mi készülhet a darált sertéshúsból?
Készülhet lusta asszony „töltött" káposztája, rakott savanyú káposzta szaftosan, csevap ajvárral, egyszerűen de nagyszerűen, sült töltött hagyma, csorbaleves húsgombóccal (vagy nélküle), svéd töltött káposzta, a kåldolmar, az eredeti olasz bolognai ragu - Tagliatelle al ragù, az eredeti erdélyi töltött káposzta, minestra maritata, az olasz esküvői leves, rakott cukkini darált hússal, fullos burger és görög húsgombócok citrommártásban.
Még több darált sertéshúsos receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Az év bármely időszakában tudunk venni darált húst hentesnél vagy piacon.
hogyan tároljam
A frissen vásárolt darált hús 1-2 napig tartható a hűtőben, de 3-4 hónapig is eláll mélyhűtőben, ha megfelelően csomagolták.
100g Darált sertéshús
fehérjetartalom
20.27 g
zsírtartalom
63010.127 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
68.64 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
216 mg
Nátrium
73 mg
Magnézium
20 mg
Kalcium
12 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.506 g
Kolin
69.6 mg
Niacin - B3 vitamin
5.623 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.63 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
20.27 g
Zsír
telített zsírsav
3.526 g
egyszeresen telített zsírsav
4.445 g
többszörösen telített zsírsav
2.156 g
koleszterin
63 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
0.62 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
216 mg
Nátrium
73 mg
Cink
1.7 mg
Réz
0.079 mg
Mangán
0.009 mg
Szelén
19.7 µg
szénhidrát
víz
68.64 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.498 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.309 mg
Niacin - B3 vitamin
5.623 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.63 mg
Kolin
69.6 mg
Retinol
5 µg
E vitamin
0.2 mg
D vitamin
18 µg
B12 vitamin
0.4 µg
A vitamin
5 µg
B6 vitamin
0.506 g