Csontos sertéskaraj

A csontos sertéskaraj az egyik legkönnyebben elérhető a sertéshúsok közül, hiszen szinte minden hentesnél és szupermarketben megtalálható. Sokan azért szeretik, mert mócsing-, zsír- és ínmentes, tiszta hús.
A karaj egy pompás húsféle, azonban vigyázni kell vele, hiszen a fentebb említettek miatt sütés közben könnyen kiszáradhat. Éppen ezért javasolt csontos sertéskarajt választani, hiszen ez segít abban, hogy ízletesebb és szaftosabb legyen a fogásunk.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A magas fehérjetartalmú karaj a gerinc mentén húzódó szálkás hús. Csontos sertéskarajról akkor beszélünk, ha a bordákon van a karajhús. Bár csont nélkül is kapható, érdemesebb mégis azzal együtt vásárolni, hiszen így megóvhatjuk a kiszáradástól, tehát szaftosabb és zamatosabb lesz a készételünk. Ha azonban nem szeretnénk a csonttal együtt elkészíteni, akkor a hentest megkérhetjük, hogy távolítsa el, és a csontjából tartalmas és egészséges húslevest készíthetünk.
A karaj egyébként hosszú és rövid karajra osztható, illetve hozzá tartozik még a szűzpecsenye is.
Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a külső része ne legyen száraz, látványra friss rózsaszínes legyen, és ne tartalmazzon vastag zsírréteget.
A legjobb, ha a hentessel felszeleteltetjük, csonttal együtt, hiszen otthon, késsel nem tudjuk felvágni. Érdemes odafigyelni sütés közben, hiszen alacsony zsírtartalma miatt hamar kiszáradhat. Javasolt bepácolni, és fedővel letakarva, bundában sütni vagy sütőben elkészíteni.
Ha szeretnénk megszabadulni a csonttól, akkor egy éles késsel, a csont mentén komótosan végigvágva lefejthetjük a húst. A csontot semmiképpen ne dobjuk ki ebben az esetben, hiszen ízletes levesek készíthetőek belőle.
Készülhet belőle kolbásszal töltött sertéskaraj, rántott hús, bakonyi vagy lecsós szelet, de jól bepácolva akár grillre is rakhatjuk, igaz, itt szárad ki a legkönnyebben. Ha pedig a húst levágtuk a csontról, akkor készítsünk belőle egy finom húslevest. A lényeg, hogy semmiképpen ne vesszen kárba a csont se!
Még több csontos karajos receptért görgess lejjebb!
Szerencsére a csontos karaj egész évben kapható. A legtöbb hentes hűtőpolcán megtalálható, és az áruházak polcain is.
Ha hűtőben tartjuk, akkor érdemes 1-2 napon belül felhasználni, de a fagyasztóban is jól eltárolható zárható dobozban vagy zacskóban, akár több hónapon át.
fehérjetartalom
20.71 g
zsírtartalom
69007.731 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
69.7 g
Foszfor
209 mg
Nátrium
55 mg
Magnézium
25 mg
Kalcium
19 mg
B6 vitamin
0.697 g
Kolin
55.8 mg
Niacin - B3 vitamin
6.619 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.704 mg
fehérje
20.71 g
Zsír
telített zsírsav
2.993 g
egyszeresen telített zsírsav
3.548 g
többszörösen telített zsírsav
1.19 g
koleszterin
69 g
ásványi anyagok
Kalcium
19 mg
Vas
0.63 mg
Magnézium
25 mg
Foszfor
209 mg
Nátrium
55 mg
Cink
1.77 mg
Réz
0.063 mg
Mangán
0.007 mg
Szelén
33.8 µg
szénhidrát
víz
69.7 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.485 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.189 mg
Niacin - B3 vitamin
6.619 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.704 mg
Kolin
55.8 mg
Retinol
2 µg
E vitamin
0.12 mg
D vitamin
21 µg
B12 vitamin
0.53 µg
A vitamin
2 µg
B6 vitamin
0.697 g
Lássuk, hogyan élnek és étkeznek a francia nők, akik valahogy sosem híznak meg. Vajon mi a magyarázat?
NosaltyKülönleges, tavaszias fogásokat készítünk húsvét előtt, természetesen húsmentesen, hiszen nagypéntek van.
NosaltyA cég több hazai beszállítót is megkeresett azzal a kéréssel, hogy mérsékeljék az általuk szállított termékek átadási árait.
NosaltyÁtlagos hétköznapi reggeleken csak pár tojást kell megfőznünk, azonban amikor eljön a húsvét, gyakran ipari mennyiségek kerülnek az asztalra. Nézzük, mi változik ilyen estben a tojásfőzésnél.
A pogácsa most desszertet helyettesít, és nyugodtan készítsünk a töpörtyűsből két tepsit, húsvétra is jó lesz! Elé céklalevest és színes rizottót kínálunk.
A húsvéti sonka főzése: vásárlási tippek, főzési tapasztalatok, klasszikus köretek. Nem csak kezdőknek! Idén főzzük együtt a húsvéti sonkát!
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!