Csípős fűszerpaprika
Leírás
Csípős fűszerpaprika, kereskedelmi nevén csemege csípős fűszerpaprika őrlemény. A magyaros ételek elkészítésének elengedhetetlen kelléke. Az ételek gusztusos, piros színét és kellemes csípős fűszerhatását adja. A legjobb fajták Szegedről és Kalocsáról származnak, ahol paprikaőrlő malmokban állítják elő. A paprika csípős ízét a kapszaicin vegyület okozza, amely megtalálható számos más fűszerben is. A paprikát kezdetben borspótló fűszerként használták a XVIII. század végén, majd az 1831. évi kolerajárvány idején megelőző gyógyszerként terjedt el. Ezt követően először az alföldön vált ismertté mint a pörköltalap elengedhetetlen kelléke.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Száraz, hűvös helyen.
100g Csípős fűszerpaprika
fehérjetartalom
14.14 g
zsírtartalom
11.601 g
szénhidráttartalom
53.99 g
víztartalom
11.24 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
314 mg
Kalcium
229 mg
Magnézium
178 mg
Nátrium
68 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
2.141 g
Kolin
51.5 mg
E vitamin
29.1 mg
Béta-karotin
26162 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
14.14 g
Zsír
telített zsírsav
2.14 g
egyszeresen telített zsírsav
1.695 g
többszörösen telített zsírsav
7.766 g
ásványi anyagok
Kalcium
229 mg
Vas
21.14 mg
Magnézium
178 mg
Foszfor
314 mg
Nátrium
68 mg
Cink
4.33 mg
Réz
0.713 mg
Mangán
1.59 mg
Szelén
6.3 µg
szénhidrát
rost
34.9 g
cukor
10.34 g
víz
11.24 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.33 mg
Riboflavin - B2 vitamin
1.23 mg
Niacin - B3 vitamin
10.06 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
2.51 mg
Folát
49 µg
Kolin
51.5 mg
Alfa-karotin
595 µg
Béta-karotin
26162 µg
Béta-kriptoxantin
6186 µg
Lutein+zeaxantin
18944 µg
E vitamin
29.1 mg
K vitamin
80.3 µg
A vitamin
2463 µg
C vitamin
0.9 mg
B6 vitamin
2.141 g