Csicseriborsó

A csicseriborsó az egyik legősibb kultúrnövények egyike, a közel-keleti térségben kb. 7500 éves maradványokat is találtak. Legfőbb termőhelyei a mediterránium országai, Nyugat-Ázsia és India.
A csicseriborsó kitűnő fehérje- és kalciumforrás, magas vas- és rosttartalommal. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Magas pektintartalma csökkenti a vércukorszint jelentős ingadozását, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer (vigyázat, viszonylag magas a szénhidráttartalma).
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Közepes méretű száraz hüvelyes, jellegzetes csúcsos kitüremkedéssel. A vegán és vega konyhák egyik fő alapanyaga a Közel-Keleten, mára pedig nálunk is közkedvelt, és főként a hummusz és a falafelgolyó alapanyagaként ismert.
Beszerezhető konzervben és szárítottan is. Előző esetben könnyebb dolgunk van, ugyanis jelentősen lerövidül főzési ideje.
A száraz csicseriborsót muszáj legalább pár órára beáztatni, de a legjobb, ha erre egy egész éjszaka rendelkezésünkre áll. Sokan szódabikarbónás vízet használnak, van, aki csak sósat. Kétszeres mennyiségű víz kell, a csicseri jócskán megduzzad majd!
FONTOS: a nyers csicseriborsó emészthetetlen méreganyagokat tartalmazhat, ezért az áztatáshoz használt vizet ki kell önteni, és csak friss vízben szabad főzni!
Áztatás után sokszoros mennyiségű sós vízben egy-másfél órán át illik főzni a csicserit. Tartsuk szem előtt, mihez szeretnénk felhasználni: ha hummusz a cél, akkor akár két órát is főhet, ha viszont leves, főzelék vagy saláta lesz belőle, akkor kevesebb idő is elég. A vizet rendszeresen ellenőrizzük alatta, és pótoljuk, ha szükséges, mert rengeteget szív magába. Nézegetni, nyomkodni érdemes, hogy tudjuk, mikor jók a szemek.
A csicseriborsó a hummusz, azaz csicseriborsókrém elsődleges alapanyaga, ez a fenti módon, áztatott, majd főzött alapanyaggal, de konzerv csicseriborsóval is készülhet, utóbbi jóval gyorsabb. A közkedvelt falafelgolyók is csicserialapúak, de mehet minestronéba, salátába, sőt, húsmentes pörköltbe is. Finom nassolnivaló válhat belőle, ha fűszeres pirított formában ropogtatjuk.
Még több csicseriborsós receptért görgess lejjebb!
Manapság egyre több helyen kapható mind száraz, mind konzerv változatban is, egész évben. Nagyobb élelmiszerboltokban, bioboltokban keressük.
A száraz változatot a csomagolásában vagy jól záródó dobozban tároljuk. A konzerveket néha ellenőrizzük, hogy a szavatossági idő nem járt-e le. A konzerv csicseriborsót felnyitás után tegyük hűtőbe, és pár napon belül fogyasszuk el.
fehérjetartalom
20.47 g
zsírtartalom
4.711 g
szénhidráttartalom
62.95 g
víztartalom
7.68 g
Foszfor
252 mg
Magnézium
79 mg
Kalcium
57 mg
Nátrium
24 mg
B6 vitamin
0.535 g
Kolin
99.3 mg
C vitamin
4 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.588 mg
fehérje
20.47 g
Zsír
telített zsírsav
0.603 g
egyszeresen telített zsírsav
1.377 g
többszörösen telített zsírsav
2.731 g
ásványi anyagok
Kalcium
57 mg
Vas
4.31 mg
Magnézium
79 mg
Foszfor
252 mg
Nátrium
24 mg
Cink
2.76 mg
Réz
0.656 mg
Mangán
4.15 mg
szénhidrát
rost
12.2 g
cukor
10.7 g
víz
7.68 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.477 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.212 mg
Niacin - B3 vitamin
1.541 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.588 mg
Folát
557 µg
Kolin
99.3 mg
Béta-karotin
40 µg
E vitamin
0.82 mg
K vitamin
9 µg
A vitamin
3 µg
C vitamin
4 mg
B6 vitamin
0.535 g
Lássuk, hogyan élnek és étkeznek a francia nők, akik valahogy sosem híznak meg. Vajon mi a magyarázat?
NosaltyKülönleges, tavaszias fogásokat készítünk húsvét előtt, természetesen húsmentesen, hiszen nagypéntek van.
NosaltyA cég több hazai beszállítót is megkeresett azzal a kéréssel, hogy mérsékeljék az általuk szállított termékek átadási árait.
NosaltyMindenki ujjongással fogadta, hogy visszatér a retro Traubisoda, azonban pár nap alatt eltűnt a boltok polcairól. Most kiderült, mi áll a dolog hátterében.
Tündérinek tűnik, hasonlít a kamillára és a százszorszépre, pici virágaival vonzza a méheket, darazsakat, de ha csoportosan nő, rendkívül invazív és kártékony lehet kertünkben.
Átlagos hétköznapi reggeleken csak pár tojást kell megfőznünk, azonban amikor eljön a húsvét, gyakran ipari mennyiségek kerülnek az asztalra. Nézzük, mi változik ilyen estben a tojásfőzésnél.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!