Cseresznye
Leírás
(Prunus avium) A cseresznye a csonthéjasok családjába tartozó közkedvelt gyümölcs. A vadcseresznye, vagy népies nevén madárcseresznye szinte egész Európában eltejedt növény. Nagyon sok helyen díszfaként is telepítik. A nemesítés során nagyon változatos fajtakínálatot sikerült kialakítani ez egész korai fajtáktól kezdve a nagyszemű, ropogós cseresznyéig. A megvásárolt gyümölcsök legyenek épek, folt- és repedésmentesek, kemények és fényes héjúak. A puha, tompa fényű cseresznyék gyakran kukacosak. A szárral együtt kínált cseresznyén tudjuk csak ellenőrizni az áru frissességét: szára legyen kemény és élénk zöld, levelei szintén. Leszárazáskor a gyümölcs sérülhet, ezért ajánlatos csak közvetlenül fogyasztás előtt leszedni a szárakról. A cseresznyét mindig mossuk meg, mert gyakran permetezett. Jól bírja a mélyhűtést, így vitaminjai megmaradnak. Előtte érdemes kimagozni. A cseresznye főzéssel is tartósítható. Így is sok értékes növényi rostot tartalmaz, de a vitaminoknak már csak töredékét találjuk meg benne. A cseresznye sok A- és C-vitamint, valamint vasat, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. Befőttnek, édességnek csakis leszárazva, kimagozva használjuk fel. Magja különben is enyhén mérgező lehet. Ízletes ételek a cseresznyével készült gyümölcslevesek, rostos gyümölcslevek, torták és sütemények, rétesek. A kandírozott cseresznye süteményekbe vagy koktélok díszítésére használatos. A cseresznyéből bort vagy pálinkát is lehet készíteni. Leveleit fehérborba áztatva különleges italt nyerünk. A cseresznyéből gyorsan bekapkodunk akár fél kilót is. Nyugodtan ehetjük, mégis sokan óvakodnak tőle, mert gyümölcssavai érzékennyé teszik a fogakat a fognyaknál. Érdemes megszívlelni továbbá a tanácsot, hogy nagy mennyiségű cseresznye bekebelezése után inkább ne igyunk vizet, mert a héján található élesztőgombákat csak a tömény gyomorsav képes azonnal elpusztítani. Ha a felhígított emésztőnedvek életben hagyják, az élesztőgomba erjesztő munkája nyomán puffadás, gyomorfájás lehet a panasz. (Forrás: Házipatika)
Mikor vegyem
Már egész kora tavasszal megjelenik a piacokon, de az igazi idénye május-június.
hogyan tároljam
Igyekezzünk érett és egészséges gyümölcsöt vásárolni. Ügyeljünk arra, hogy a szárával együtt szedett legyen, mert így tovább eltartható frissen. A hűtőszekrényben pár napig tároljuk, de alkalmas befőzésre, illetve fagyasztásra is.
100g Cseresznye
fehérjetartalom
1.06 g
zsírtartalom
0.137 g
szénhidráttartalom
16.01 g
víztartalom
82.25 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
21 mg
Kalcium
13 mg
Magnézium
11 mg
Vas
0.36 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.049 g
C vitamin
7 mg
Kolin
6.1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.199 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.06 g
Zsír
telített zsírsav
0.038 g
egyszeresen telített zsírsav
0.047 g
többszörösen telített zsírsav
0.052 g
ásványi anyagok
Kalcium
13 mg
Vas
0.36 mg
Magnézium
11 mg
Foszfor
21 mg
Cink
0.07 mg
Réz
0.06 mg
Mangán
0.07 mg
szénhidrát
rost
2.1 g
cukor
12.82 g
víz
82.25 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.027 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.033 mg
Niacin - B3 vitamin
0.154 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.199 mg
Folát
4 µg
Kolin
6.1 mg
Béta-karotin
38 µg
Lutein+zeaxantin
85 µg
E vitamin
0.07 mg
K vitamin
2.1 µg
A vitamin
3 µg
C vitamin
7 mg
B6 vitamin
0.049 g