Burgonya

A Dél-Amerikában őshonos burgonyát keményítőben gazdag gumójáért világszerte termesztik. Többezer fajtája létezik, felhasználása változatos: fogyaszthatjuk köretként, főzelékként, salátaként, levesben. Hazánkban a legkedveltebb köretalapnyag.
A burgonya (illetve ahogy a magyarok a gumót hívják: krumpli) nem örvend túl nagy népszerűségnek a tudatosan táplálkozók, legfőképp a fogyni vágyók körében, pedig nem bő olajban/zsírban sütve, a mennyiségre ügyelve és okosan kombinálva más alapanyagokkal megengedett lehet mindenki étrendjében, sőt, igen tápanyagdús zöldségféle.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A burgonya (Solanum tuberosum), más nevén krumpli, tájnyelvi nevén pedig krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, grulya, földialma, svábtök vagy pityóka (Erdélyben) a burgonyafélék családjába tartozó növény, amelyet keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte.
Az egyik legfontosabb élelmiszer-alapanyagunk, mely régen kifejezetten olcsónak számított, és megannyi (magyaros) étel alapját adta, utóbbi most sincs másképp. Peru és Chile hegységeiben őshonos, az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják.
A burgonya egész évben, bármelyik élelmiszerboltban, zöldségesnél és piacon fellelhető alapanyag. Eltérést inkább a választékot tekintve tapasztalhatunk: jobb helyeken már több burgonyatípus közül is választhatunk, attól függően, mire szeretnénk felhasználni. A finomabb, zsengébb, kevésbé keményítődús, lassabb felszívódású, emiatt a fogynivágyók által is preferált újkrumpli május-június környékén szezonális, és még megpucolni sem muszáj.
Az "A'"jelzésű a salátának való burgonya (ilyen a kifliburgonya is), a "B” a főzni való burgonya (általában sárga színű), a "C” pedig a sütni való burgonya (pirosas színű).
A krumpli a közhiedelemmel ellentétben az egyik legmagasabb tápanyagtartalmú zöldségünk. Meglepő lehet, de rengeteg C-vitamint és számos antioxidánst tartalmaz, ezek pedig főként a héj alatt találhatók, ezért ha lehet, héjában süssük, így őrizhetjük meg fontos összetevőit! A burgonya több mint 70%-át víz, 20%-át szénhidrát, a fennmaradó részt fehérjék és cellulóz alkotják. Mivel szerves keményítőt tartalmaz, ezért kiváló társa a benne található ásványi anyagoknak.
A nyers burgonyát főleg a népi orvoslás alkalmazza, külsőleg: nyers burgonyaszeletet tesznek például a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre vagy ütés következtében megdagadt testrészekre, de sikerrel alkalmazható reumára, kötőhártya-gyulladásra, bőrbajokra is. A hiedelem szerint fejfájás, migrén esetén is tehetünk 1-1 szeletet a halántékunkra, mert "kiszívja" a fájdalmat. A nyers burgonyalé pedig bevethető gyomorfekély, gyomorfájás ellen.
Tehetjük burgonyás tócsniba, lehet belőle sütőben sült krumpli, burgonyás pogácsa, lángos, tehetjük (vegán) franciasalátába, (új)burgonyás-gombás salátába, ünnepi báránysült mellé, csülök mellé, különféle burgonyalevesekbe. Készülhet belőle hercegnőburgonya, barackos gombóc vagy szilvás gombóc, hagymás tört krumpli, pecsenyeburgonya, sós-ecetes burgonyakrémleves krumplihéjcsipsszel, krémes burgonyapüré, pásztorpite, szaftos rakott krumpli, magyaros paprikás krumpli, tepsis burgonya és persze brassói aprópecsenye is!
Még több burgonyás receptért görgess lejjebb!
Egész évben, minden boltban, piacon, zöldségesnél. Manapság egyre több fajtája elérhető hazánkban is: többek közt sárga-, piros-, saláta- és kifliburgonya is, és persze május-június táján az újkrumpli.
Hűvös, nem túl nedves helyen, például a kamrában sokáig eláll. Nejlonzacskóban ne tartsuk, mert megpenészedik.
fehérjetartalom
2.05 g
zsírtartalom
0.069 g
szénhidráttartalom
17.49 g
víztartalom
79.25 g
Foszfor
57 mg
Magnézium
23 mg
Kalcium
12 mg
Nátrium
6 mg
B6 vitamin
0.298 g
C vitamin
19.7 mg
Kolin
12.1 mg
Niacin - B3 vitamin
1.061 mg
fehérje
2.05 g
Zsír
telített zsírsav
0.025 g
egyszeresen telített zsírsav
0.002 g
többszörösen telített zsírsav
0.042 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
0.81 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
57 mg
Nátrium
6 mg
Cink
0.3 mg
Réz
0.11 mg
Mangán
0.153 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
2.1 g
cukor
0.82 g
víz
79.25 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.081 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.032 mg
Niacin - B3 vitamin
1.061 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.295 mg
Folát
15 µg
Kolin
12.1 mg
Béta-karotin
1 µg
Lutein+zeaxantin
9 µg
E vitamin
0.01 mg
K vitamin
2 µg
C vitamin
19.7 mg
B6 vitamin
0.298 g
Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf nem csak a konyhában remekel – ha kell, színpadra termett színészként is helytáll.
NosaltyA húsvét egyre közeledik, és ha szeretnéd elkerülni az utolsó pillanatos kapkodást, akkor már most beszerezhetsz néhány hozzávalót a vendégváró hidegtálra. A Lidl, Aldi és Penny kínálatát böngésztük át, mit érdemes beszerezni!
NosaltyIdén ismét megrendezik az Ország Tortája versenyt, azt pedig már most megtudhatjuk, mely torták jutottak be a döntőbe, hogy megszerezzék a rangos elismerést.
NosaltyUgyan már csak hét üzlete maradt, azt is bezárja az egykor népszerű élelmiszerlánc.
A szemüvegek tisztítása nem mindig akadálymentes: bár sokakat nem különösebben izgat, hogy foltos-zsíros-maszatos marad még törölgetés után is, legtöbbünk azért szereti tiszta üvegen át szemlélni a világot. Otthon Tippünk és egy olcsó háztartási alapanyagunk ebben is segít.
Ennyi mindent tényleg bele lehet csempészni egy ebédbe? Hát persze! A karfiolkrémlevesbe gomba kerül, a pizzára sok-sok zöldség, míg a pudingon gyümölcsök tengere trónol.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Várjuk húsvétkor vendégeinket ezzel a klasszikus őzgerinccel: az ünnepi ízek csak úgy tobzódnak benne, ráadásul jó előre elkészíthető, így kiváló előétel lehet az olyan ...
A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!