Basmati rizs
Leírás
A basmati a rizs egy speciális, ázsiai fajtája. Főleg Indiában és Pakisztánban termesztik. Jellemző rá, hogy szemei fehérek és hosszúkásak. A basmati különlegesen illatos rizsfajta, erre utal a neve is, basmati=illatos. Kétféle basmatit különböztethetünk meg: a fehéret és a barnát (persze ezeken belül még több, különböző basmati rizs létezik). A barna basmati jóval több rostot, B-vitamint tartalmaz, mint fehér társa, ezért a dietetikusok előszeretettel ajánlják. A basmati rizs – ahogy a többi rizsfajta – nem tartalmaz glutént, ezért egészségesebb, mint más gabonák. A basmatit a legnemesebb hosszúszemű rizsfajtának tartják, ezt tükrözi az ára is, ami az egyik legmagasabb a rizsek között. Hipermarketekben és bioboltokban kapható.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Száraz, hűvös helyen, eredeti csomagolásban, jól lezárva.
100g Basmati rizs
fehérjetartalom
6.5 g
zsírtartalom
0.439 g
szénhidráttartalom
79.15 g
víztartalom
13.29 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
95 mg
Magnézium
23 mg
Vas
4.23 mg
Kalcium
3 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.171 g
Niacin - B3 vitamin
4.113 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.287 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.565 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
6.5 g
Zsír
telített zsírsav
0.14 g
egyszeresen telített zsírsav
0.161 g
többszörösen telített zsírsav
0.138 g
ásványi anyagok
Kalcium
3 mg
Vas
4.23 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
95 mg
Nátrium
1 mg
Cink
1.1 mg
Réz
0.21 mg
Mangán
1.037 mg
Szelén
15.1 µg
szénhidrát
rost
2.8 g
víz
13.29 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.565 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.048 mg
Niacin - B3 vitamin
4.113 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.287 mg
Folát
231 µg
Folsav
225 µg
B6 vitamin
0.171 g