Zsonglőrködés az ízekkel: pad thai

E heti gasztrobloggerünk, eztettem, egy igazi különlegességgel készült - megtudhatjátok tőle, hogyan készül egy igazi, hamisíthatatlan pad thai. Tartsatok velünk Ázsiába!

Ha az ember egy olyan országban írja ezt a cikket, ahol nyáron is elfért a farmer, és nagy az öröm, ha 2 egymás utáni napon nem esik, az ősz kicsit más értelmet nyer...

Itt egész nyáron lehetett őszre hangoltan főzni, és most, hogy 2 napja szürkeség van, ráadásul reggel óta esik is, valami olyanról fogok írni, ami engem mindig vigyorgásra késztet, amit évek óta nem tudok megunni. Délkelet-Ázsiáról, szűkebben a konyhájáról, még szűkebben a pad thairól (ejtsd: páttáj – ha magyarítani próbálnám, azt írnám sült rizstészta hússal/tofuval). Amit 2011-ben a CNN szavazásán az olvasók beválasztottak az 50 legízletesebb étel közé, ami a legegyszerűbb és legnépszerűbb utcai étel Bangkokban, ami nélkül lehet ugyan élni, de nem érdemes. Szerencsére már évek óta lehet igen kiváló pad thait enni Budapesten is (a Parázsban és a Kis Parázsban, pl.), de a kényemesebbeknek megpróbálok egy áttekintést adni a készítés alapvetéseiről. A hozzávalók ne riasszanak el senkit, legtöbbjük ma már könnyen beszerezhető ázsiai élelmiszereket áruló boltokban, de a Culinarisban mindenképp – érdemes egy-két szószt, fűszert megvenni: aki egyszer megkóstolja, egész biztosan rákap a thai ízekre, és újra meg újra akarja majd őket.

Amire mindenképp szükségünk lesz:

  • wok
  • halszósz
  • gyömbér
  • tamarindpaszta
  • rizstészta

A pad thai lelke a szósz, benne 4 ízzel, amelyek közt a thai konyha mindig egyensúlyoz. (Az utcai árusok sohasem a wokban fűszereznek: az előre elkészített szószból mernek a készülő tésztára. Mivel a kész szósz eláll egy darabig, érdemes nagyobb adagot készíteni belőle.)

A szósz hozzávalói (6-8 főre):

  • 125 ml halszósz – a sós íz
  • 125 ml tamarindszósz – a savanyú íz (kapható kész változatban, ekkor csak langyos vízzel fel kell hígitani, ill. „krémként”, magokkal, ekkor is hígítjuk, majd sűrű szitán átszűrjük)
  • 75 g nádcukor (ideális esetben), helyettesíthető barna cukorral – az édes íz
  • chilipor/chili paprika ízlés/tűrőképesség szerint

A chili kivételével a hozzávalókat kis lángon összemelegítjük (amíg a cukor el nem olvad). Az elkészült szószba apránként adagoljuk a chilit, közben kóstolgassuk: addig igazgassuk az ízeket, amíg nem érezzük pont tökéletesnek a szószunkat. Ha kész, tegyük félre.

A következő lépés a tészta elkészítése: ez a legnagyobb kihívás – higgyétek el.

  • A rizstészta előzetes áztatást igényel, langyos vízben. Addig kell áztatnunk, amíg már lágy, hajlékony, de még nem evésre kész – mondjuk azt, hogy nagyon-nagyon al dente: ha készre áztatjuk, a wokban gusztustalanul mázgássá, ragacsossá fog válni. (10-20 perc, tésztától függően.) Ha kész, alaposan csöpögtessük le. (Egy 500 g-os zacskó 6-8 emberes adag.)

Amire szükségünk lesz még:

  • 5 cm-es darabokra vágott kínai metélőhagyma (isteni fokhagymás aromája van, épp ezért nyugodtan helyettesíthető medvehagymával – ha véletlenül az sincs kéznél, tegyünk bele zöldhagymát) - adagonként egy marékkal számoljunk.
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma (elhagyható)
  • 1-2 ek reszelt gyömbér
  • fejenként 6 dkg csirke falatnyi kockákra vágva / 6-7 közepes rák tisztítva
  • egy jó nagy marék szójababcsíra minden adaghoz
  • 1-2 ek gyufaszálnyira vágott nyers uborka
  • 1-2 ek durvára tört földimogyoró.

Mivel gyorsan kell dolgoznunk, jó, ha minden a kezünk ügyébe van készítve a tűzhely körül. (Egyszerre 1, max. 2 adagot tudunk elkészíteni, a hozzávalókat ezekhez adom meg.)

  1. A wokot nagyon-nagyon melegítsük fel.
  2. Tegyünk bele 2-3 ek olajat.
  3. (Ha csirkével dolgozunk, most tegyük bele a 6 dkg felkockázott csirkét, pirítsuk meg, öntsünk rá 1-2 ek szószt, adjunk hozzá fokhagymát ízlés szerint.)
  4. Tegyünk 1 tk gyömbért és 1 gerezd zúzott fokhagymát a serpenyőbe, forgassuk át, épp csak addig, amíg illatozni kezd.
  5. Adjuk hozzá a tésztát (2 nagy marokkal), 60 ml szószt és két spatula segítségével keverjük folyamatosan (mint a salátát), addig, amíg meg nem puhul. Ne hagyjuk összeragadni! (Ha a szósz elpárolog, de a tészta még nincs kész, adjunk hozzá kevés vizet.)
  6. Ha a tészta kész, toljuk a wok egyik oldalára. Az üres oldalra üssünk fel 1 tojást, és nagyon gyorsan keverjük össze a tésztával.
  7. Most adjuk hozzá a rákot, a szójababcsíra felét, az uborkacsíkokat és 1 ek mogyorót. Keverjük át jól. (Mivel kész rákot használtam, nem kellett idő a rákhús átsüléséhez.)
  8. Szórjuk rá a maradék szójababcsírát és rögtön tálaljuk.

Az asztalra tegyünk kis tálkákban cukrot, halszószt és pár szelet lime-ot, hogy mindenki saját ízlésére szabhassa a tésztáját.

{ GALÉRIA = title:Pad%20thai%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5,6 }

Eztettem receptjei a NoSalty-n >>

Eztettem blogja >>

Eztettem a facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...