Zsírt a konyhába!

Farsangi időszak van, még egy hétig dőzsölhetünk, tobzódhatunk a sültekben és fánkokban, aztán itt a negyvennapos böjt. De addig is, járjuk körül együtt a zsíros bödönt!

„Ki az urát szereti, disznózsírral főz neki!" díszelgett megannyi konyha falán jó hetven évvel ezelőtt, a textil konyhai naptárok csúcsidőszakában. Valóban, akkor a háziasszonyok nem használtak olajat a főzéshez, és vaj is csak néhány süteménybe és krémbe került. Aztán a zsírt megvádolták egészségrontó hatással, ráadásul könnyen elérhetővé és olcsóvá vált a napraforgóolaj és a margarin. A hűtőszekrény elterjedésével pedig már az évszázadokig becsben tartott, konzerváló hatására sem volt szükség. A zsír az 1970-es évek elejére kiment a divatból. Ma ismét kezdjük szeretni, és ilyenkor, farsang idején pedig egyenesen kötelező a használata! Nézzük, melyikhez nyúljunk, ha valami finomat akarunk készíteni!

A mezei disznózsír

Évszázadokon keresztül szinte az egyetlen zsírfajta volt, amellyel a magyar konyhában főztek. Disznóvágáskor került a konyhába, zsíros bödönben tárolták, és nagyon ügyeltek arra, hogy a következő torig kitartson. A főzésen kívül lepények, pogácsák és egyszerűbb sütemények tésztájába is ez került, vajat inkább csak a polgári konyhában alkalmaztak. Az egyéb zsírok és olajok elterjedésével visszaszorult a használata, ma azonban újra kezdjük felfedezni. Természetesen nem ajánlott kilószámra fogyasztani, hiszen jelentősen hizlal, de a mértékletes fogyasztás nem ártalmas, és nagyon finom is! A mindennapokban pörköltek, tepsiben sült húsok készítéséhez, hagyományos egytálételekhez kikerülhetetlen, de próbáljuk meg egyszer a rántott húst is zsírban sütni olaj helyett! Sütemények tésztájába téve tovább marad puha a végeredmény, és az olmós sütik tésztája is ettől lesz igazán omlós. Ha pedig a farsangi fánkot ebben sütjük, páratlan és megdöbbentő élményben lesz részünk!

Zsiradékkalauz >>

Sült oldalas 1.

Melegen és hidegen is finom a sült oldalas. Készülhet főételnek, de pl. főzelékek mellé is kínálhatjuk.

Új őrület: mangalicazsír

Ami nem is annyira új. A XIX. század közepétől a II. világháború végéig azok a családok, akik sertést tartottak, általában göndör mangalicájuk volt. A mangalica a többi sertéshez képest keveset fial, és tovább tart, míg vágásérett lesz, viszont cserébe rengeteg zsírja van. Egy olyan környezetben pedig, ahol az egész évi sütéshez-főzéshez felhasznált zsírt sokszor egyetlen malacból kellett „kipréselni", és a zsír a hús tartósításában is szerepet játszott, ez korántsem volt mindegy. Mivel azonban a mangalicát nem éri meg nagyüzemben tenyészteni – hiszen alig fial –, a zsírral való tartósításra pedig nem volt szükség a hűtőgépek elterjedése miatt, szépen, lassan elfogytak a mangalicák. Az utolsó 200 darabra Tóth Péter (ma az Országos Mangalicatenyésztők Egyesületének elnöke) talált rá egy eldugott hortobágyi pusztán, és az elmúlt 20 évben nagyon sokat tett azért, hogy ez a malacfajta ismét karriert fusson be. A mangalica húsa és zsírja egyértelműen sokkal ízletesebb, mint a hagyományos sertésé, de szokás róla mondani, hogy még egészségesebb is. Koleszterintartalma mindenképpen alacsonyabb, mint a vajé, de ha csak nem félig szabadon tartott, makkon nőtt malac zsírját sikerült beszereznünk, a benne lévő koleszterin megegyszik a házi sertésével. Akárcsak a házi sertés zsírja, a mangalicáé is alkalmas pörköltekhez, sült húsokhoz és sütemények tésztájához, de mivel ízesebb az előzőnél, érdemes felhasználnunk a zsír alapú krémekhez, sertéshúsból készült pástétomokhoz is.

Csicsóka, a szegények krumplija >>

Sertés-rilette

Vince napra készülődve, olyan ételt kerestem, amely kóstolóként könnyen tálalható, és jól illik a borok mellé. A rilette-re esett a választásom, és azt kell mondjam, nem döntöttem ...

3 in 1 pogi

Nelli mama kapta ezt a receptet egy kolléganőjétől, miután meséltük neki, hogy milyen finomat készített egyszer egy vidéki idős néni az egyik tévéműsorban. Nem csalódtunk benne! ...

Sztrapacska Árvaváraljáról

3 éve a németországi barátokkal csináltunk egy Közép-Európa túrát. Prága, Zsolna, Pozsony, Budapest, majd a csapat szétvált, vérmérséklet szerint ki Bécsben, ki Bukarestben folytatta ...

Csacsifüle (Omlós diós kifli 2.)

Gyermekkorom nagy kedvence ez a süti. Igazi házi finomság, amit anyukámtól tanultam. Mindig télen készítettük, mert a tésztának ugyanúgy jót tesz a hideg, mint a hájas tésztának. Az ...

Kacsa- és libazsír

Ami már önmagában is mennyei. Ha egy szimpla zsíros kennyérre vágyunk lila vagy újhagymával, egyértelmű, hogy a liba- vagy kacsazsír a befutó. Sőt, ha igazán „egészséges" zsírra vágyunk – vagy maradjunk inkább a kevésbé egészségtelennél –, akkor is a szárnyasok zsírjához érdemes nyúlni. 100 gramm kacsazsírban 66, libazsírban pedig 68 gramm egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsav található – a vajban ez a szám csak 25, a sertészsírban pedig 53. Mondanunk sem kell, hogy kacsát és libát sütni, konfitálni csak a saját zsírjukban szabad, de mivel önmagukban is nagyon ízletesek, sós krémekhez, pástétomokhoz is ideálisak. Sőt! A népi gyógyászati gyakorlat szerint a mellkasra és hátra kent libazsír a köhögés ellen is orvosság.

Dióval szebb a január >>

Ludaskása

Soha nem szerettem a ludaskását. Nem is nagyon szerethettem, anyukám soha sem csinált, távoli rokonoknál kóstolva meg...nem tett rám mély benyomást, na. Ha meg a Márton-napi össznépi ...

Libamell konfit

A konfitálás annyit jelent, hogy a húst saját zsírjában sütjük ki, mégpedig tartósítás céljából. Hiába a tartósság, nem bírtam ki, és meg kellett kóstolnom az eredményt pár nap ...

Kelt meggyes

"Csinyálok egy kis kőtt meggyest." Ez a mondat gyakran hagyta el dédnagymamám száját. Sokszor készített kelt tésztát, amikor valami édesre vágyott a család, és másra, munkásabb ...

Házi meggyes rétes

Ez a recept, amit a rétestésztához használok, elméletileg 4 rúd rétes készítéséhez elegendő. Azért írom, hogy elméletileg, mert nem biztos, hogy mindenki egyformán, szinte ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...