A zsírok is szépítenek!

Sokan tartózkodnak a zsírok és olajok fogyasztásától, pedig megfelelő minőségben a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás kellékei! A bőrünk például fakóvá válhat nélkülük...

Nem mindegy, hogy miből, mennyit

Bőrünk és alakunk szempontjából egyáltalán nem mellékes, hogy milyen minőségű és mennyiségű zsírt, illetve növényi olajat fogyasztunk. Nélkülözhetetlen alkotóelemei táplálkozásunknak: energiaforrást jelentenek, számos fontos vitamin (A, D, E, K) felszívódásához is szükség van rájuk. A szervezetben a hőmérsékletnek, a belső szervek védelmének és a hormonok előállításának is feltétele, hogy valamennyi tárolt zsírral rendelkezzünk.

A kevés is baj lehet

A túlzottan zsírszegény táplálkozás hatására a bőr is fakóvá, sérülékennyé válik. A tartós zsírmentes diéták – koplalás (böjt) –, a drasztikus fogyókúrák gyakran vezetnek maradandó szépséghibákhoz: megereszkedő mellek, stria, megnyúlt bőr, mély ráncok, száraz, fakó bőr lehet a következmény.

Roston sült spárga

Meleg előételként, vagy köretként is kínálhatjuk. A faszénparázs kellemes zamatot ad a spárgának, de grillserpenyőben a konyhánkban is elkészíthetjük. Tálaláskor mindenképp ...

Tökmagos-juhtúrós pogácsa

Bár Budapesten élek, ritkán járok Óbudára - a város másik végén lakom,és semmi kötődésem nincs a környékhez. Ha mégis nekiindulok, akkor annak általában egy oka van (vagy ha nem ...

Elhízás, cellulit...

A állati zsírok és a növényi olajok zsírsav-összetételükben különböznek egymástól. Az előbbiben nagyobb mennyiségben találhatók telített zsírsavak, míg a növényi olajokat az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavak és számos biológiailag aktív anyag jelenléte jellemzi.

Ha a szükségesnél nagyobb mennyiségben fogyasztunk állati zsírokat, akkor, amellett, hogy elhízunk, s a csípő, combok tájékán számíthatunk a narancsbőr (cellulit) megjelenésére – magas koleszterintartalmuk miatt – érrendszeri betegségek kialakulásával is számolhatunk, ami ugyancsak nem kedvez a bőr anyagcseréjének.

Tökmagolajos kecskesajt saláta

Az Őrségből kaptam a kecskesajtot, ami zöldfűszeres kéregben volt. A tökmagolaj, amit Magyarországon az Őrségben sajtolnak nagyon egészséges és pikáns ízű, salátákhoz kiváló. Az ...

Habanero paprikás olívaolaj

Egy kertészeti kiállításon a család kedves kertész ismerősétől akciósan beszereztünk 4-5 bokor különböző színű habanero paprikát. Nem sok gondolkodás után elhatároztuk, hogy ...

Az eredeti Cézársaláta

Ez az egyik kedvenc receptem. A világ leghíresebb és legvédettebb salátája, ami tavaly ünnepelte 85. születésnapját - mégsem tudjuk hogyan is kell elkészíteni. Köszönhetően a magyar ...

Többféle olajat és zsírt használjunk!

Magyarországon az emberek nagy része a sertészsír mellett szinte csak hőkezelt napraforgóolajat használ. Az egyoldalú olajfelhasználás miatt sokan nem jutnak elegendő mértékben telítetlen zsírsavakhoz, pedig az egészséges érrendszer megőrzéséhez, a sejtépítéshez ezek is fontosak.

  • A hidegen sajtolt növényi olajok hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, valamint a védőfaktor (HDL-koleszterin) növeléséhez, s ezáltal az erek egészségéhez, az érelmeszesedés megelőzéséhez.
  • Az olívaolajban található oleuropin keserűanyag vérnyomást csökkentő hatású, megköti a szabad gyököket, javítja a vér folyékonyságát, vérkeringés-fokozó és gyulladáscsökkentő hatású.
  • A legjobb lenne, ha többféle növényi olajat fogyasztanánk!

Olajjal az ekcéma ellen

Akinek sérült a bőre vagy ekcémás bőrbetegségben szenved, az olívaolaj mellett 1 mokkáskanálnyi ligetszépe olajat is csepegtessen a salátára vagy a joghurtba. Az olajban található gammalinolénsav bőrgyógyító hatású. A bőr feszességének megőrzését antioxidánst, E-vitamint és kollagénképző oligomer procianidint tartalmazó szőlőmagolaj fogyasztásával is segíthetjük.

Paradicsomos bruschetta

Hideg olasz előétel. Elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Eredetileg a pirított kenyérszeleteket bedörzsölték fokhagymával, meglocsolták extra szűz olívaolajjal és már ...

Medvehagymás pesto aszalt paradicsommal

Kint jártam Harmati Ildikó piacán a Liliom kertben, az Óbudai Zichy kastélynál. Vettem 5 csokor medvehagymát. Megleptem magam egy természetes kövekből készült nyaklánccal :-)  ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...