Zsiradékot a bébiételbe!

Gyermekünk születése előtt talán nem is gondolnánk, hogy hamarosan mennyire lefoglal majd minket a kicsi étkezése, hiszen ebben is a legjobbat szeretnénk nyújtani neki.Ahogy a felnőtt étrendek tekintetében, úgy a babakonyhában is ellentmondásos az egyes zsiradékok megítélése, gyakorló kétgyermekes anyukaként és szakemberként szerintem az alábbiakra érdemes odafigyelni.

A hozzátáplálás megkezdéseegy nagyon izgalmas időszak mind a szülők, mind a kisgyermekek életében. Rengeteg tanácsot kapunk szüleinktől, barátainktól, ismeretlenektől a különböző fórumokon, nehéz köztük eligazodni. A fokozatosan bevezetett ételek között az elsők között szerepelnek a főzelékfélék, amelyek készítése során már használhatunk zsiradékokat, ajelenlegi ajánlások szerint 1 kávéskanálnyi mennyiséget 1 dl főzelékhez.

A hozzátáplálás megkezdéséhez itt találsz recepteket

A babakonyhában a növényi eredetű zsiradékok kapnak főszerepet, ezek közül hazánkban legelterjedtebb a napraforgóolaj, amely a babák étrendjének is részese lehet. Ha nyitottabbak vagyunk, használhatunk természetesen olívaolajat, de akár dió-, lenmag-, repceolajat is, amelyek omega-3 zsírsavtartalmuknál fogva különösen jó választások.

Fontos!

A földimogyoró-, amerikaimogyoró-olajat a mogyorók gyakori allergén tulajdonsága miatt, a gyermek 3 éves koráig kerüljük.

Jól emészthető zsírok a tejzsírok, így akár vajat is használhatunk zsiradékként. Ha a családban nincs tejfehérje-allergiás, illetve kisgyermekünk sem mutatott erre utaló tüneteket, 7-9 hónapos kortól dúsíthatjuk főzeléküket kevés tejföllel, joghurttal, amelyek zsírtartalma szintén könnyen emészthető.

A csecsemők fokozatosan fejlődő emésztőrendszerét az állati eredetű zsiradékok megterhelik, így a disznó-, kacsa-, libazsír bevezetésével várjunk, míg gyermekünk nagyobbacska lesz.

A rovat korábbi cikkeit itt találod

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...