Gréti szerint a rakott zöldség olyan sportág, ahol a „muter kezét megkötik a konyhában". Ha neked is gondot okoz a csemete zöldséggel való etetése, olvasd el, Gréti hogyan csinálja!
A nagymamák kolbász avagy darálthús nélkül soha nem készítenék. Mások a cukkinire és padlizsánra, megint mások pedig a paradicsomra és a póréra esküsznek. Abban azonban mindnyájan egyetértenek, hogy a rakott zöldségek ízharmóniája elképesztően sokszínű, így egyszerűen ez egy megunhatatlan étel.
Akár a piacon járok, netán egy nagybevásárló sorait koptatom, a zöldséges pultnál töltöm a legtöbb időt. Válogatok. Egyszer annyira elmerültem a müncheni Viktualien piacon a tapogatásban, forgatásban, szagolgatásban, szemügyre vételezésben, hogy egy istenes bajor dörgedelmet kaptam cserébe. Az árus majdnem lenyakazott. Németországban ugyanis nem nézik jó szemmel, ha a kedves vevő közelebbi ismeretségbe szeretne kerülni a portékával. A legszebb darabokat szoktam megvásárolni, de ez nem feltétlenül jelenti csak az esztétikai szépséget, hiszen a szép, szebb, legszebb mindenkinek egy kicsit más tartalommal bír. Sokszor előfordul, hogy a kelleténél többféle tetszik, így hatalmas zsákkal érkezem haza. A hűtőbe ezt a mennyiséget betuszkolni viszont már nem tudom. Gyors logisztika után jön a döntés: ma este rakott zöldséget készítek!
Valószínűleg a legtöbb háziasszony azt mondaná, hogy a rétegezett ételek csúcsán a rakott krumpli áll. Ezt a véleményt a mi gyerkőceink nem osztják, sajnos. A cukkini és a padlizsán sem sikerlistás náluk. Hiába kóstoltam meg egyik barátnőm fantasztikus tepsis cukkinijét – amit természetesen azonnal meg is sütöttem volna, amikor hazaértem – és hiába hallottam a héten egy grillsajtos rakottas receptet, elkészíteni mégsem tudom. Nincs rá felvevő piac. Mennyi finomságot ehetnénk! Sebaj, azért megtaláltam a gyenge pontjukat, a zöldeknek nem tudnak ellenállni. Brokkoli, ceruzabab gyönyörű párosítás. A brokkolit krémlevesként és pároltan is kedvelik, a bab pedig olyan vaj puhára sül a rétegek között, hogy szinte csak ízesítőként funkcionál.
Alma minden mennyiségben
Suliba is ezt viszik, sütiben is ezt kedvelik. Benne, vagy a tetején, ez már csak másodrangú kérdés, gondolhatnánk ezek után. Az almás pite azonban mégsem a fő kedvenc a mi házunk táján. A tésztája sem a legizgalmasabb és a reszelt dió, amit alá szórok, hogy a gyümölcs levét felszívja – egyenesen elborzasztja őket. Ezt is meg lehet oldani egy egyszerű húzással. A piskóta puha, illatos tésztája minden gyermek szívét meglágyítja. Emlékszem, nagymamám meggyesére, amit én sem tudtam abbahagyni. A szeletelt almás változat pedig egyenesen gyönyörű. Trükkösen még diót vagy akár mandulát is belecsempészhetünk a tésztába, ha az előírt lisztmennyiségből valamennyit elveszünk, és a helyébe darált formában beleszórjuk.
Jövő héten narancsos kacsát sütök és meggyes-káposztás rétessel tálalom a receptúrát elétek, addig is gyűjtsük a sok almás süti és rakottzöldség-variációt!
Gréti