Zöldségeket a hűvösre!

Ha túl vagy a lekvárfőzésen, ne üldögélj, futás a piacra egy kosárnyi zöldségért, és kápráztass el télen mindenkit házi savanyúságaiddal! Ötletözön!

Főtt paprikasaláta

A legtöbb zöldség jól tűri a fagyasztást, ám mélyhűtőnk kapacitása véges. Most megmutatjuk, miként őrizhetjük meg a zöldségeket télire a legegyszerűbb eltevési módokon (mosás, szárítás, bezacskózás, fagyasztás) kívül. Szó lesz a nagy klasszikusokról, az újítani vágyóknak pedig ötleteket adunk különlegesebb savanyúságokhoz is. Tartsatok velünk!

Előző cikkünkben már szó esett a befőzés alapszabályairól, melyeket természetesen a zöldségek feldolgozása esetén is be kell tartanunk. Emlékeztetőül: ügyeljünk a tisztaságra (edények, üvegek, zöldségek), csak friss, egészséges, alaposan megmosott hozzávalókat használjunk. A legszerencsésebb, ha többször fogunk hozzá, 2-3 kilót főzünk be egyszerre.

Örökzöldek

A nagy befőzéssorozatot kezdjük a kamrapolc elmaradhatatlan szereplőivel: a csemegeuborkával, a csalamádéval és a vegyes vágott savanyúsággal. Már csak a kedvünkre való receptet kell kiválasztani.

Csalamádé télire egyszerűen

Ezt a savanyúságot nem csak azért szeretjük, mert nagyon finom, hanem azért is, mert ennél egyszerűbb eltevési mód nem igen ismeretes. A legtöbb időt a szeletelés vesz el, de úgy ...

Nyári ételek télen is

Ugye, te sem csak nyáron szeretnél lecsót, sóskát, zöldbabfőzeléket enni? Jó hírünk van: az alábbi fogásokat könnyedén üvegbe zárhatod, és receptekben sincs hiány.

Lecsó télire

Nem tagadom, hogy a nyári, friss alapanyagokból készült lecsó nem hasonlítható össze a téli, befőzött változattal, de amikor télen háromszor annyiba kerül egy kiló paradicsom, ...

Paradicsomos zöldbab 2.- télire

Szeretjük a zöldbabot, ezért télire is szerettem volna elrakni belőle. A mélyhűtővel próbálkoztam elsőként, de nem őrződött meg az íze. Ezt a receptet Anyukám kapta egy ...

Uborka többféleképpen

Az ecetes és vizes változaton kívül készülhet télire kovászos uborka és uborkasaláta is. Télen, sült hús mellé, isteni lesz mindegyik!

A nagy favorit: paradicsom

Nyerő hármas, azaz , szósz és ketchup formájában kerülhet az üvegekbe. Ha nem tudunk választani, próbáljuk ki mindhármat!

Paradicsomlé

Fiaim körében azóta  nagy kedvenc a paradicsomleves, amióta friss paradicsomból csinálom. Télen ezt nehezen tudnám kivitelezni, ezért  minden  évben július végén két napig ...

Újíts bátran!

A megszokott ízeken kívül érdemes egy-két üveg erejéig kísérletezni, és új zöldségekkel, párosításokkal előrukkolni. Ötletek alább!

Patiszon savanyúság

Az idén rengeteg patiszonunk termett, már nem igen tudtam mit kezdeni vele. Ekkor eszembe jutott Erdélyi Lajosné dr "Rakjunk el télire" című szakácskönyve, amiből én a gyümölcsök, ...

Savanyított kerekrépa

A kerekrépa, más néven tarlórépa inkább retekhez hasonlít, mint sem répához. A színe, illata és íze is arra emlékeztet. Főleg Zala megyében és környékén találkozhatunk vele. Pár ...

Ínyencség a négyzeten: zöldséglekvárok

Bármilyen meghökkentő, nemcsak gyümölcsökből, hanem zöldségből is készülhet lekvár. Íme, néhány igazi különlegesség!

További savanyúságreceptek itt >>

További befőttreceptek itt >>

További zöldséglekvár-receptek itt >>

Zöldparadicsom-lekvár

Mint minden kiskertben ilyenkor, nálunk is sok zöldparadicsom nem ért be. Utánanéztem a Neten azonkívül, hogy savanyúságnak már tettem el, mit lehetne még a sok zölden maradt ...

Töklekvár

A citrom savanyú íze jól átjárja a semleges ízű tököt, így a végén egy nagyon kellemes dzsemet kapunk.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...