Spárga, a zöldségek királynője

A spárgát a tavasz első hírnökei között tartjuk számon, és általában áprilistól júniusig élvezhetjük a kecses sípok látványát és különleges ízét.

Sokaknak akadnak ellenérzései a spárgával szemben, s nem fogunk ámítani, tényleg oda kell figyelni a vásárlásakor, alaposan megvizsgálni, hogy nem indult-e romlásnak a növény, s mi tagadás, nem is éppen olcsó már egy csokor spárga. Számos tulajdonsága akad viszont, mely miatt nem árt mégis elgondolkodni azon, hogy mégis használjuk ki három hónapos szezonját! Egyrészt fontos tudni, hogy fehéres-sárgás és zöld típusait különböztetjük meg, a világosabb a föld alól kerül a tányérunkra, a zöld testvére viszont úszkált a napfényben, ennek köszönhető a klorofil nevű vegyület munkálkodása, mely zöldre színezi a növényt.

5 érv a retek mellett >>

Rántott spárga

Még spárgaszezon idején egy baráti házaspár meglátogatott bennünket a Bakonyi menedéken, a vacsora előételeként ezt a fogást készítettük.

  • 2, maximum 3 napig áll el a hűtőben, ne tároljuk tehát túl hosszan! A száraknak roppanósaknak kell maradniuk, semmiképpen sem hajlíthatónak!
  • A frissességet vásárláskor mindig ellenőrizzük, ezt a lépést ne spóroljuk meg, még ha nagyon sietünk is! Bár az lenne a megfelelő, ha kóstolót lehetne kérni a szárakból, de erre ma már nagyon kevés kofa hajlandó: próba híján vizslassuk a sípok szárát, ha barnás elszíneződést tapasztalunk, akkor kutassunk tovább friss áru után, de akkor se vásároljuk meg, ha a szárakat enyhén megnyomva nem serken ki a növény nedvessége. Ekkor ugyanis biztosak lehetünk benne, hogy nem a legzsengébb terméket próbálják nekünk eladni.

5 tipp spenóthoz >>

  • Hámozást legfőképpen a fehér spárga igényel: minél lejjebb haladunk a sípok törzsén, tapasztaljuk, hogy annál fásabb lehet a szár, óvatosan, vékony pengéjű késsel megszabadíthatjuk a spárgát a külső részektől. A világosabbat úgy 15 percig, a zöldet elég ennél pár perccel kevesebb ideig főzni.

5 étel egy ezresből >>

  • Döntő érv a spárga mellett,hogy rengeteg vizet, ugyanakkor minimális kalóriát tartalmaz: 10 dekában alig húsz kalória és 2 grammnál kevesebb szénhidrát bújik meg, így a fogyókúrázók egyik szuper élelmiszere lehet.
  • Főznek belőle levest és semleges ízvilága révén előszeretettel párosítják a receptekben karakteres sült húsokkal, de rakott ételekben is megállja a helyét. Ha elegáns vacsorával készülünk babérokat aratni, a spárgával remek ízlésről tehetünk tanúbizonyságot: úgy tartják, az osztályon felüli ebédek, vacsorák szereplője a zöldségek királynője, a fehér spárga. S bár nagyjából egy hetet késnek az idénytermések, lassan, de biztosan az első hazai spárgák is beérnek, próbálkozzunk meg az elkészítésével (emellett kardoskodik A-, B-, C- és E-vitamintartalma is!)

További spárgával készült receptet itt találsz! >>

Az Egyből 5 korábbi cikkeit pedig itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...