A spárgát a tavasz első hírnökei között tartjuk számon, és általában áprilistól júniusig élvezhetjük a kecses sípok látványát és különleges ízét.
Sokaknak akadnak ellenérzései a spárgával szemben, s nem fogunk ámítani, tényleg oda kell figyelni a vásárlásakor, alaposan megvizsgálni, hogy nem indult-e romlásnak a növény, s mi tagadás, nem is éppen olcsó már egy csokor spárga. Számos tulajdonsága akad viszont, mely miatt nem árt mégis elgondolkodni azon, hogy mégis használjuk ki három hónapos szezonját! Egyrészt fontos tudni, hogy fehéres-sárgás és zöld típusait különböztetjük meg, a világosabb a föld alól kerül a tányérunkra, a zöld testvére viszont úszkált a napfényben, ennek köszönhető a klorofil nevű vegyület munkálkodása, mely zöldre színezi a növényt.
- 2, maximum 3 napig áll el a hűtőben, ne tároljuk tehát túl hosszan! A száraknak roppanósaknak kell maradniuk, semmiképpen sem hajlíthatónak!
- A frissességet vásárláskor mindig ellenőrizzük, ezt a lépést ne spóroljuk meg, még ha nagyon sietünk is! Bár az lenne a megfelelő, ha kóstolót lehetne kérni a szárakból, de erre ma már nagyon kevés kofa hajlandó: próba híján vizslassuk a sípok szárát, ha barnás elszíneződést tapasztalunk, akkor kutassunk tovább friss áru után, de akkor se vásároljuk meg, ha a szárakat enyhén megnyomva nem serken ki a növény nedvessége. Ekkor ugyanis biztosak lehetünk benne, hogy nem a legzsengébb terméket próbálják nekünk eladni.
- Hámozást legfőképpen a fehér spárga igényel: minél lejjebb haladunk a sípok törzsén, tapasztaljuk, hogy annál fásabb lehet a szár, óvatosan, vékony pengéjű késsel megszabadíthatjuk a spárgát a külső részektől. A világosabbat úgy 15 percig, a zöldet elég ennél pár perccel kevesebb ideig főzni.
- Döntő érv a spárga mellett,hogy rengeteg vizet, ugyanakkor minimális kalóriát tartalmaz: 10 dekában alig húsz kalória és 2 grammnál kevesebb szénhidrát bújik meg, így a fogyókúrázók egyik szuper élelmiszere lehet.
- Főznek belőle levest és semleges ízvilága révén előszeretettel párosítják a receptekben karakteres sült húsokkal, de rakott ételekben is megállja a helyét. Ha elegáns vacsorával készülünk babérokat aratni, a spárgával remek ízlésről tehetünk tanúbizonyságot: úgy tartják, az osztályon felüli ebédek, vacsorák szereplője a zöldségek királynője, a fehér spárga. S bár nagyjából egy hetet késnek az idénytermések, lassan, de biztosan az első hazai spárgák is beérnek, próbálkozzunk meg az elkészítésével (emellett kardoskodik A-, B-, C- és E-vitamintartalma is!)