Spárga, a zöldségek királynője

A spárgát a tavasz első hírnökei között tartjuk számon, és általában áprilistól júniusig élvezhetjük a kecses sípok látványát és különleges ízét.

Sokaknak akadnak ellenérzései a spárgával szemben, s nem fogunk ámítani, tényleg oda kell figyelni a vásárlásakor, alaposan megvizsgálni, hogy nem indult-e romlásnak a növény, s mi tagadás, nem is éppen olcsó már egy csokor spárga. Számos tulajdonsága akad viszont, mely miatt nem árt mégis elgondolkodni azon, hogy mégis használjuk ki három hónapos szezonját! Egyrészt fontos tudni, hogy fehéres-sárgás és zöld típusait különböztetjük meg, a világosabb a föld alól kerül a tányérunkra, a zöld testvére viszont úszkált a napfényben, ennek köszönhető a klorofil nevű vegyület munkálkodása, mely zöldre színezi a növényt.

5 érv a retek mellett >>

Rántott spárga

Még spárgaszezon idején egy baráti házaspár meglátogatott bennünket a Bakonyi menedéken, a vacsora előételeként ezt a fogást készítettük.

  • 2, maximum 3 napig áll el a hűtőben, ne tároljuk tehát túl hosszan! A száraknak roppanósaknak kell maradniuk, semmiképpen sem hajlíthatónak!
  • A frissességet vásárláskor mindig ellenőrizzük, ezt a lépést ne spóroljuk meg, még ha nagyon sietünk is! Bár az lenne a megfelelő, ha kóstolót lehetne kérni a szárakból, de erre ma már nagyon kevés kofa hajlandó: próba híján vizslassuk a sípok szárát, ha barnás elszíneződést tapasztalunk, akkor kutassunk tovább friss áru után, de akkor se vásároljuk meg, ha a szárakat enyhén megnyomva nem serken ki a növény nedvessége. Ekkor ugyanis biztosak lehetünk benne, hogy nem a legzsengébb terméket próbálják nekünk eladni.

5 tipp spenóthoz >>

  • Hámozást legfőképpen a fehér spárga igényel: minél lejjebb haladunk a sípok törzsén, tapasztaljuk, hogy annál fásabb lehet a szár, óvatosan, vékony pengéjű késsel megszabadíthatjuk a spárgát a külső részektől. A világosabbat úgy 15 percig, a zöldet elég ennél pár perccel kevesebb ideig főzni.

5 étel egy ezresből >>

  • Döntő érv a spárga mellett,hogy rengeteg vizet, ugyanakkor minimális kalóriát tartalmaz: 10 dekában alig húsz kalória és 2 grammnál kevesebb szénhidrát bújik meg, így a fogyókúrázók egyik szuper élelmiszere lehet.
  • Főznek belőle levest és semleges ízvilága révén előszeretettel párosítják a receptekben karakteres sült húsokkal, de rakott ételekben is megállja a helyét. Ha elegáns vacsorával készülünk babérokat aratni, a spárgával remek ízlésről tehetünk tanúbizonyságot: úgy tartják, az osztályon felüli ebédek, vacsorák szereplője a zöldségek királynője, a fehér spárga. S bár nagyjából egy hetet késnek az idénytermések, lassan, de biztosan az első hazai spárgák is beérnek, próbálkozzunk meg az elkészítésével (emellett kardoskodik A-, B-, C- és E-vitamintartalma is!)

További spárgával készült receptet itt találsz! >>

Az Egyből 5 korábbi cikkeit pedig itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...