Vöröslencse - a fehérjebomba

Hazánkban is kezd egyre népszerűbbé válni a hagyományos barnalencse narancsszínű testvére, a vöröslencse. Nézzük, miért is érdemes fogyasztani!

Más hüvelyesekhez (bab, lencse, csicseriborsó stb.) hasonlóan a vöröslencse is kiváló tápértékű alapanyag. Fehérjetartalma a növényi eredetű alapanyagok között kiemelkedő, 25 g fehérje található 10 dkg vöröslencsében. Bár, mint minden növényi eredetű élelmiszer esetében, a vöröslencse fehérjetartalma sem teljes értékű, azaz nem tartalmazza az emberi szervezet számára elengedhetetlen, úgynevezett esszenciális aminosavakat a megfelelő mennyiségben és arányban. Ennek azonban csak akkor van jelentősége, ha vegán életmódot folytatunk, azaz egyáltalán nem fogyasztunk állati eredetű élelmiszereket - tejet és tojást sem.

Fehérjetartalma mellett élelmirost-tartalma is magas, ami segíti bélrendszerünk működését, táplálja a beleinkben élő baktériumokat. 10 dkg vöröslencsével a napi élelmirost-ajánlás akár 25-30%-át biztosíthatjuk.

Kínálatunkból kiválogattam nektek 10 db változatos vöröslencséből elkészíthető ételt, amelyekből jól látható, hogy milyen változatosan elkészíthető. Fogyaszthatjuk levesként, főzelékként, salátákban, jól harmonizál a hagyományos, a mediterrán, de az egzotikus ázsiai vagy közel-keleti fűszerezéssel is. Barna színű rokonához képest gyorsabban elkészíthető, de figyeljünk oda, ha nem pépesen szeretjük, mert nehéz eltalálni azt a pontot, amikor már nem túl kemény, de még nem főtt szét.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...