Más hüvelyesekhez (bab, lencse, csicseriborsó stb.) hasonlóan a vöröslencse is kiváló tápértékű alapanyag. Fehérjetartalma a növényi eredetű alapanyagok között kiemelkedő, 25 g fehérje található 10 dkg vöröslencsében. Bár, mint minden növényi eredetű élelmiszer esetében, a vöröslencse fehérjetartalma sem teljes értékű, azaz nem tartalmazza az emberi szervezet számára elengedhetetlen, úgynevezett esszenciális aminosavakat a megfelelő mennyiségben és arányban. Ennek azonban csak akkor van jelentősége, ha vegán életmódot folytatunk, azaz egyáltalán nem fogyasztunk állati eredetű élelmiszereket - tejet és tojást sem.
Fehérjetartalma mellett élelmirost-tartalma is magas, ami segíti bélrendszerünk működését, táplálja a beleinkben élő baktériumokat. 10 dkg vöröslencsével a napi élelmirost-ajánlás akár 25-30%-át biztosíthatjuk.
Kínálatunkból kiválogattam nektek 10 db változatos vöröslencséből elkészíthető ételt, amelyekből jól látható, hogy milyen változatosan elkészíthető. Fogyaszthatjuk levesként, főzelékként, salátákban, jól harmonizál a hagyományos, a mediterrán, de az egzotikus ázsiai vagy közel-keleti fűszerezéssel is. Barna színű rokonához képest gyorsabban elkészíthető, de figyeljünk oda, ha nem pépesen szeretjük, mert nehéz eltalálni azt a pontot, amikor már nem túl kemény, de még nem főtt szét.
-
1.
Korianderes vöröslencse zöldteával
-
2.
Roston pulykamell vöröslencse pürével
-
3.
Spenótos ricottás halgöngyöleg
-
4.
Kókuszos-curry-s vöröslencse főzelék
-
5.
Vörös lencsés muffin
-
6.
Vöröslencsével töltött kelkáposzta
-
7.
Bazsalikomos vöröslencse-pástétom
-
8.
Egzotikus vöröslencseleves túrógombóccal
-
9.
Vöröslencseleves joghurttal
-
10.
Vöröslencseleves magyarosan
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!