A vízben oldódó vitaminok világa

Korábbi cikkünkben összefoglaltuk a zsírban oldódó vitaminokkal kapcsolatos tudnivalókat, most ismerjük meg a vitaminok másik, nagyobb csoportját!

Nem az a lényeg, hogy milyen hosszú lesz életünk, hanem hogy milyen lesz hosszú életünk.” (Prof. Klentze)

Korábbi cikkünkben bemutattuk a zsírban oldódó vitaminokat, most megismerkedhettek a vízben oldódóakkal, és szervezetünkre gyakorolt hatásaikkal.

A vízben oldódó vitaminok nagyobb csoportot tesznek ki, ide tartozik a C-vitamin, a B-vitamin csoport, folsav (B9), biotin (B7), niacin (B3), pantoténsav (B5). Jellemző tulajdonságuk, hogy – a zsírban oldódóakkal ellentétben – a vizelettel gyorsan ürülnek, szervezetünk nem képes ezeket raktározni, ezért ajánlott a pótlásukról napi szinten gondoskodni.

1. C-vitamin (Aszkorbinsav)

Szent-Györgyi Albert neve mindenkinek eszébe jut, ha a C-vitaminról van szó, hiszen ő az, aki 1937-ben orvosi Nobel-díjat kapott, mert a C-vitamin biológiai hatásait tanulmányozta. Eleinte „ignose"-nak („nem ismerem cukornak”) nevezte tudományos munkáiban, ám mivel így nem lehetett publikálni a folyóiratokban, ezért előbb a hexuronsav, később pedig az aszkorbinsav nevet kapta. Segíti az immunrendszer működését, és felel a fogíny és az erek egészségéért is. Kielégítő gyümölcs- és zöldségfogyasztás mellett elegendő mennyiséghez juthatunk, a napi szükséglet legalább 100-150 mg, ami biztosan megelőzi a skorbutot és felturbózza az immunrendszert. Magas C-vitamin-tartalmúak a paprikafélék, a friss leveles zöldségek, a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a csipkebogyó és a homoktövis. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását, ezért vashiányban mindig C-vitaminnal együtt pótoljuk. Hőérzékenysége köztudott, éppen ezért minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk nyersen. Fémérzékeny is, emiatt, ha lehet fémeszköz helyett inkább fa- vagy műanyag szedőeszközt használjunk a friss salátánkhoz tálaláskor.

Olvastad már?

Homoktövis – az aranyló csodabogyó

2. B1-vitamin (Tiamin)

Fontos szerepet játszik a szénhidrát-, és aminosav-anyagcserében. A szervezet gyorsan elhasználja, ezért folyamatos B1-vitamin-bevitelre van szükség. Hiányában beriberi (jelentése szingaléz nyelven „képtelen vagyok rá”) alakul ki, amelynek tünetei étvágytalanság, koordinációs zavar, szívritmuszavar, idegesség. A Távol-Keleten a nagy mennyiségű hántolt rizs fogyasztása okozza, míg a fejlett országokban a túlzott alkoholfogyasztásra vezethető vissza vagy felszívódási probléma is állhat a háttérben. A hiány elkerülése miatt teljes kiőrlésű gabonafélék, lisztjeik, hüvelyesek, élesztő fogyasztását tartsuk szem előtt. Néhány élelmiszer antitiamin hatású anyagot tartalmaz, ilyen a feketeribizli vagy a kelbimbó, amelyek kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem okozhatnak problémát. A tiaminból naponta minimum 1mg-ot fogyasszunk.

3. B2-vitamin (Riboflavin)

Fő szerepük az anyagcsere folyamatokban van. Megtalálhatók a gabonafélékben, tejtermékekben, tojásban, húsban, a napi igény 1,5 mg. A bélbaktériumok termelik, ezért hiánya ritkán alakulhat ki, leginkább antibiotikumkúra során kell odafigyelni a pótlására. Hiányában szájzugberepedés, vérszegénység, a bőr gyulladása, hámlása alakulhat ki. Befolyásolja a niacin (B3) és a B6 felszívódását.

4. Niacin (B3-vitamin, PP faktor)

Nevezik B3-vitaminnak , mivel a B-vitaminok közül harmadikként fedezték fel, de Pellagra-Preventív-Faktor (PP faktor) néven is olvashatunk róla. Hiánybetegsége (pellagra=durva bőr) leginkább csak a fejlődő országokban fordul elő, ahol a kiegyensúlyozott fehérjebevitel nem biztosított, és nagy mennyiségben fogyasztanak kukoricát, ami niacin antagonistaanyagot tartalmaz.

A fehérje, zsír- és szénhidrátanyagcserében nagy szerepet játszik. Képes a magas koleszterin- és triglicerid szintet csökkenteni. Fő forrásai a hús, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, naponta 15-20 mg ajánlott.

5. B5-vitamin (Pantoténsav)

Az emberi test minden sejtje számára szükséges vitamin, vegyes táplálkozás mellett hiánya nem alakulhat ki. Állati eredetű fehérjéből, teljes kiőrlésű gabonákból lehet hozzájutni, naponta 6-8 mg-ot kell fogyasztani.

6. B6-vitamin (Piridoxin)

Három kémiai vegyületet jelöl, a piridoxolt (növényi élelmiszerekben található), piridoxált és piridoxamint (állati eredetű élelmiszerekben jellemző). A fehérje-, zsír- és szénhidrát metabolizmusában jelentős szerepet tölt be. Hiánya esetén bőrproblémák, ingerlékenység figyelhető meg, ezt elkerülendő májat, tojást, hüvelyeseket, tejtermékeket, búzacsírát kell fogyasztani, a napi igény 1,5-2 mg. A fogamzásgátló szedése, alkoholfogyasztás és a dohányzás megnöveli B6vitamin-igényt.

7. B12-vitamin (Kobalamin)

Az egyetlen olyan B-vitaminfajta, amit a szervezet hosszabb távon is képes tárolni. Részt vesz a DNS- és RNS-szintézisében, a vörösvértestek felépítésében. Csak megfelelő mennyiségű gyomorsav és intrinsicfaktor (gyomorfal sejtjei által termelt fehérje) jelenlétében képes felszívódni. A bélbaktériumok is termelik, de ez nagyon csekély mennyiségben tud hasznosulni. Hiányállapot leginkább vegán (csak növényi eredetű élelmiszereket fogyasztó) táplálkozás esetén fordulhat elő, ami akár évekig is lappanghat, hiszen a máj képes raktározni ezt a vitamint. Húsból, tojásból, tej- és tejtermékekből juthatunk hozzá, ajánlott napi szükséglet: 2 µg/nap.

Olvastad már?

B12 – te hallottál már róla?

8. Biotin (H-vitamin)

Szerepet játszik az aminosav-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében. A bélbaktériumok is előállítják, hiánya előfordulhat sok nyers tojásfehérje fogyasztása vagy felszívódási zavarok miatt is. A hiányállapot tünetei: a bőr problémái, étvágytalanság, kimerültség. Napi szükséglet: 30µg. Fő forrásai: húsok, máj, tojássárgája.

9. Folsav (B9-vitamin, M-vitamin)

Kismamáknál különösen nagy szerepe van, mivel a terhesség korai szakaszában a velőcsőzáródás csak megfelelő mennyiségű folsav mellett tud megtörténni, éppen ezért folsavkiegészítést szoktak javasolni a várandósoknak, de legjobb már a tervezés időszakában erre gondolni. A megfelelő folsavbevitel el tudja fedni a B12-vitamin hiányát, ha viszont a szükségesnél kevesebb folsavat veszünk magunkhoz, az vérszegénységet okozhat. A neve a latin folium (jelentése: levél) szóból származik, ennek ismeretében lehet gondolni, hogy a nagy leveles zöldségekben (spenót), májban, élesztőben, búzacsírában fordul elő. Hőérzékeny vitamin, naponta minimum 0,2 mg ajánlott, ez a mennyiség rendszeres alkoholfogyasztás, dohányzás és várandósság során emelkedik.

Olvastad már?

Folsav – a sejtjeink egészségének őre

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...