A városi lét
Barcelona gyönyörű város, látványosságait egy hét alatt bejárni képtelenség, gasztronómiai felhozatalával betelni lehetetlen. Megérkezésünk utáni első utunk egy tapasoshoz vezetett, ahol grillcsirkét is árultak. A végeredmény: három elégedett, egy kiábrándult arc. A grillcsirke ugyan ízletes volt, de fűszerezése teljesen különböző, mint a nálunk megszokotté, a csirkeszárnyakat pedig kiszárították.
Tapas, tapas és még több tapas!
A legjobb tapas receptekért kattints ide
Katalán krémet kértem desszertnek, hogy csillapítsam a csalódottságot és az öt percen belüli, újbóli éhségérzet lehetőségét. Jómagam csak egy salátát rendeltem, mely mindenki kíváncsiságát felkeltette, így körbekínálás után csak morzsák jutottak nekem. A receptjét a képre kattintva olvashatjátok!
Erdei gyümölcsös – sajtos saláta recept
Napi étkeztetés
Négy gyerek, négy teljesen más ízlés. A szálláshelyünk mellett szerencsére több bevásárlási lehetőség akadt, így mindenkinek jutott kedvére való falat. Az otthon megszokott reggeli müzlikülönlegességektől a lekvárokon át a jégkrémekig.
Az reggelik kihagyhatatlan müzlijei.
Napindításként: kiadós reggeli spanyol kolbásszal, ibériai sonkával – kiderült, ezt lágyabb íze miatt sokkal jobban kedveljük, mint a serranót – helyi kecske- vagy tehéntejből készült sajtkrémekkel és sok-sok zöldséggel és a szomszéd pékárus néni kenyerével. Amikor úgy éreztem, hogy kezd egysíkúvá válni a reggeli étkezésünk – ezt kiskorú „utazótársaink” jelezték is –, akkor tojásrántottát vagy egy omlettet készítettem.
Íme pár omlett kedvcsinálónak!
Gréti: szüneti tojásos reggelik
Kora délután: pár falatka, szendvics, könnyű tonhalsaláta, gyümölcs vagy fagyi a tengerparton, mert ugye nyaralunk!
Este: otthoni vacsi, tészta, sült csirke salátával és tepsis burgonyával. Az étteremben való mindennapos étkezés szinte megfizethetetlen, főleg a La Rambla és a Diagonal mentén.
Késői vacsorák
Ha nyaralás, akkor késői kelés, ennek következtében, jellemzően késői hazaérkezés és vacsi. Nálunk tökéletesen eltolódtak a napi ciklusok, így az étkezések is. Ehhez és az idő szűkéhez próbáltam igazítani pocakunk jólétét. Könnyű, gyors vacsorákat készítettem, melyekhez salátát tálaltam minden esetben. A spanyol olívaolaj kihagyhatatlan, ahová illett, ott kapott szerepet jócskán.
Leggyorsabb, legkedveltebb ételünk a tonhalas penne nyitotta a sort, melyet spanyol fűszerzésű paradicsomos, paprikás, hagymás csirke követett rizzsel. A helyi hagyma iszonyatosan jó! Vágás közben nem kell hozzá búvárszemüveget húzni és vizet venni a szánkba, íze, illata nem befolyásolja az aznapi létünket, gyorsan elpárolog. És ne hagyjuk szó nélkül a helyi szupermarketek szuper lehetőségeit sem, miszerint mindenhol kapni konyhakészre szeletelt, akár pácolt húsokat, amelyek pár perc sütés után már tálalhatóak. A helyi marhahúsból készült golyócskákról és „hamburgerhúsokról” ne is beszéljünk!
Tonhalas finomságok!
Egy szó, mint száz, kössük föl az alsónkat, ha négy gyerekkel megyünk Spanyolországban vásárolni. Szép szemeikkel úgy tudnak ránk tekinteni, hogy biztosan kétszer annyi élelmiszert vásárolunk, mint amennyire szükségünk lesz.
Jövő héten a spanyol vidéki élet és a grillezés szépségeiről írok, addig is készítsünk gyors és a pénztárcánkat kímélő salátákat.
Gréti