Villámgyors olasz tavaszköszöntő

Főzőiskolánkban a francia konyhát most az olasz követi. A pesto után egy újabb tavaszváró finomsággal készültünk: itt a minden ízében olasz, villámgyors töltött lepénykenyér, a piadina!

{ GALÉRIA = title:Piadina%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 }

Az olaszok lepénykenyérben nagyok – igaz, hogy minden nép gasztronómiájában megtalálható az erjesztetlen lepénykenyér, de mégiscsak az olaszoké lett a leghíresebb szerte a világban. A piadina pedig igen közeli rokonságban áll a pizzával – csak míg az egyik hivatalos születési helye Nápoly, addig a piadináé a jóval északabbi Emilia-Romana régió. Eredetileg mindketten egyszerű népi ételek voltak, és csak a legszegényebb rétegek csillapították vele az éhségüket, lisztből és sertészsírból gyúrták, kínálták kocsmákban, utcákon és kikötőkben. És hiába lehet egy olaszt ma halálra rémíteni egy zsíros deszkával, évszázadokon keresztül fűszeres sült zsírral kínálták. Semmi olívaolaj-csurgatás, meg különleges fűszernövények. Szerintünk a piadina azonban még úgy is finom lehetett!

Pesto, az „elképesztó" >>

Ennek a régiónak amúgy rengeteget köszönhetnek az olasz konyha szerelmesei: a piadina töltött változata mellett ugyanis innen származik még a párnai sonka, és a Parmiggiano Reggiano is. A sima lepénykenyeret Olaszország-szerte kínálják éttermekben előételek mellé, vagy csak úgy ropogtatni, amíg az ételre várunk. A töltött piadinát azonban először Emilia-Romanában kezdték árulni. Autentikus recept nincs, kerülhet bele minden, amit megkívánunk: sonka, különböző sajtok, hajszálvékonyra vágott kolbász, tonhal, rukkola, spenót vagy bármilyen más zöld levél. Mi most egy pármai sonkás-ruccolás verzióval készültünk, némi mozzarellával és aszalt paradicsommal. Bárhogy döntötök is, egy pikk-pakk elkészíthető friss, finom különlegesség kerül a tányérra. Vigyázat, szigorúan forrón kell fogyasztani!

A piadina receptjét itt találjátok >>

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Címlapról ajánljuk

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...