Világkonyha a kamrában 2.

Előző cikkünkben kelet felé vettük az irányt, most viszont nyugatra kalandozunk. Sorra vesszük, milyen fűszerekre van szükség az olasz, a francia és a spanyol konyha felfedezéséhez!

Olasz konyha

Könnyedség, változatosság és szezonalitás. E három kulcsszó jellemzi az olasz konyhát és sokkal többről szól, mint az oregánó és a bazsalikom. Az olasz konyha másik titka egy nagyon sajátos hozzávaló: az ételek élvezete és szeretete. Gyermekkoruktól kezdve megismerik a főzés minden csínját-bínját, mert hogy nemzedékről nemzedékre öröklődik számos családi recept. Igényesen kiválasztott, jó minőség, de egyszerű alapanyagokból alkotnak kiváló ételeket. Az alapanyagok beszerzése során a szemre, az érzésre és az illatra legkívánatosabb portéka szabja meg, mi kerül az asztalra.

Vitathatatlan tény, hogy a kulináris élvezeték élményét nem utolsósorban a friss zöldfűszerek adják meg, amit csak minimális mennyiségű sóval egészítenek ki. Kapribogyó, babér, bors, olajbogyó, kakukkfű, rozmaring, zsálya – egytől egyig elengedhetetlen hozzávalók egy valódi mediterrán fogáshoz.

Vásárolhatunk előre csomagolt kész fűszerkeveréket is, ugyanakkor érdemes inkább otthon, egyedileg összeállítani. Ha mi magunk készítjük el, akkor biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen adalékanyag nem kerül bele és a sóval is óvatosabban tudunk bánni. A mediterrán életérzés összetevői, amely tökéletes szószok, pácok ízesítéséhez: kakukkfű, majoránna, zsálya, borsikafű, rozmaring és az elmaradhatatlan oregánó-bazsalikom páros.

Erdei gombás ravioli

A ravioli készítés számomra művészet, nagyon szeretem elkészíteni, de csak akkor, ha egyedül vagyok és semmi másra nem kell figyelnem. Mivel nem sok ilyen alkalom van, ezért nem túl ...

Pácolt citromos csirkenyárs

Már nagyon kívántam a polentát. Reggel láttam, amint Buddy Valastro ezt a jó kis ételt készíti el az ő olasz-amerikai konyhájában. Minden annyira kedvem szerint való volt, hogy nem is ...

Pármai padlizsán

Becsapós elnevezés, a pármai szó hallatán ugyanis rögtön a sonkára asszociál az ember, de ez az étel nem rejt húst. (Eredeti recept az Egy falat... Olaszország c. könyvben olvasható.)

Grissini magvakkal és sajttal

Az alap receptet kicsit átdolgoztam a saját ízlésemre, és így megszületett ez a kiváló ropogtatni való baráti összejövetelekhez vagy akár egy esti filmezéshez.

Az eredeti Cézársaláta

Ez az egyik kedvenc receptem. A világ leghíresebb és legvédettebb salátája, ami tavaly ünnepelte 85. születésnapját - mégsem tudjuk hogyan is kell elkészíteni. Köszönhetően a magyar ...

Panna cotta

Konyhai pályafutásom során eddig még csak egyszer készítettem panna cottát (azt is valamikor jó pár évvel ezelőtt), nem hagyott bennem mély nyomot, az biztos. Enni persze már sokszor ...

Francia konyha

A konyhaművészet egyik csúcsának tartják a francia gasztronómiát (és itt nem a franciasalátára gondolunk), ezzel ugyan ki vitatkozna? Az biztosan nem, aki látta Mery Streep lenyűgöző alakítását a Julie & Julia című filmben, ahol Julia Child bőrébe bújva betekintést nyújt a francia séfek és kulinária világába. Nem is csoda, hogy az UNESCO döntése nyomán, egyedülálló módon, a francia konyhaművészet már a szellemi világörökség része.

A cukrászati műremekek, mint a macaron, a hajtogatott, igazi vajas tészta, crème brûlée vagy szuflé mellett jól megférnek a hagyományos, házi és jóval letisztultabb édességek is. Előszeretettel fogyasztanak bárányhúst, édesvízi és tengeri halakat, no meg a magyar ízlésnek kétségkívül furcsa csigáról se feledkezzünk meg. Legyen szó bármilyen ételről, szinte minden esetben vajjal vagy növényi zsiradékkal készülnek, ennek köszönhetően könnyen emészthetőek és nem fekszi meg gyomrunkat. A fűszerezés is segít abban, hogy egy kellemes ebéd után ne a kanapén kössünk ki, hiszen körültekintően, mértékkel használják azokat és lehetőség szerint frissen. Kakukkfű, tárkony, bazsalikom, petrezselyemzöld, turbolya – ezeket a fűszernövényeket találjuk meg a francia konyhakertekben. Ugyanakkor az autentikus receptekben biztosan találunk még babérlevelet, szerecsendiót, mustárt, fahéjat, vaníliát, levendulát és sok borsot is.

Dél-Franciaország, Provence

Végtelen levendulamezők, zsalugáteres vidéki házak, kövezett, girbegurba utcák, kellemesen meleg nyáresti szellő. Igen, Franciaország egyik legismertebb vidékén Provence-ban járunk, amelyhez az egyik legismertebb fűszerkeverék is párosul. Beszerzéséhez nem is kell messzire menni, hiszen nemcsak a nagyobb, hanem már az egészen kis üzletek polcain is megtalálhatjuk. Nincsen benne semmi titkos összetevő vagy csak pult alól, bennfentesek számára elérhető hozzávaló: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, babérlevél, borsikafű és néha levendulavirág, melyek közül is a kakukkfű a meghatározó íz. Ennek ismeretében ezt is könnyedén kikeverhetjük otthon, saját részre. Jellemzően grillezett halak és húsok ízesítője, de a francia lecsó, más néven ratatouille egy alapköve is.

Burgundi marha

A boeuf bourguignon receptjét Ainsley Harriott brit bbc tv-szakácstól láttam két napja és alig vártam, hogy jöjjön a hétvége, amikor ráérek elkészíteni. Nem az az étel, amelyiket csak ...

Tarte Flambée Bori konyhájából

A francia konyha egy remeke, pontosabban az elzászi régió egy tradicionális étele, amit egyszerűen hagymás kenyérlángosnak fordíthatunk. A tésztája igazán vékony, így teljesen ropogós ...

Citromos-rozmaringos pite

A tavasz esszenciája pitébe zárva. Egy csapásra a napfény ízét érezzük a szánkban, ahogyan a karakteres citrom és a lágy rozmaring könnyed játékba elegyedik. A tavaszi depresszió ...

Ratatouille 4.

A francia lecsó. Mindenki úgy készítse, ahogy szereti. Akárcsak a mi lecsónkat. :-)  Köretnek is kiváló.

Francia almás-gesztenyés marha

Az ember ízlése folyamatosan változik. Egy időben tésztafüggő voltam, volt egy salátás meg egy húsevő korszakom is. Most az egytálételek vannak soron. Tök mindegy, mi van benne, de meg ...

Bárányborda fűszerkéregben

Ez a recept a Gusto magazin egyik számában tetszett meg, bár végül változtattam néhány ponton az elkészítése során. Fontos, hogy nagyon fiatal, lehetőleg új-zélandi bárányból ...

Spanyol konyha

Egységes spanyol konyha nem létezik, a terület igen sokszínű és tájegységenként eltérő gasztronómiai kultúrával rendelkezik. A friss, helyi szezonális termékek bősége, a jól elkészített ételek megbecsülése, a vendégszeretet és bőkezűség hagyománya azonban mindenhol meghatározó. Nem csoda, hogy annyi fenséges fogást találunk a spanyol szakácsok repertoárjában.

Az ország története nagyban befolyásolja a nemzeti konyhát. A korai hódítóknak köszönhetőek az első olajfák és szőlőtőkék. Sok olyan élelmiszer van, amelyre a modern spanyol konyha épít: rizs, citrusfélék, datolya, sárgabarack, mandula vagy a padlizsán. Kolumbusz Kristóf tette teljessé az étrendet a Karib-térségből származó színes, csípős és édes paprikákkal. Ugyancsak neki köszönhetően került Európába a kakaóbab, amellyel fellobbant a csokoládé iránti szenvedély tüze, ami a mai napig sem hunyt ki. A vidéki közösségekben a piaci napok virágkorukat élik, az árusok különböző tengeri herkentyűket, friss és szárított húsokat, helyi gyümölcsök és zöldségek széles választékát kínálják.

Amennyiben spanyol konyháról beszélünk, akkor két ételt mindenképpen meg kell említenünk: gazpacho és paella. A gazpacho egy valódi spanyol különlegesség, amelyet minden eldugott falu széli étteremben is biztosan megtalálunk. Minden családnak megvan a maga bevált és titkos receptje erre a sűrű, zöldségekből főzött jéghideg levesre, amelyet zsemlekockákkal tálalnak. A paella egy rizses egytálétel rengetek zöldséggel, tenger gyümölcseivel és/vagy hússal, karakteres fűszerezéssel. A saját paella fűszerkeverékünk elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükség: kurkuma, cayenne bors, petrezselyem és a jellegzetes színét kölcsönző sáfrány. A spanyol fűszerhasználatban egyébként állandó szereplő a sáfrány, mellette ánizst és fahéjat is előszeretettel használnak. Ez utóbbit, számunkra szokatlan módon, általában húsok ízesítésére. Fűszerekkel nem spórolnak, álláspontjuk szerint minél összetettebb és karakteresebb az étel íze, annál jobb!

Paella tenger gyümölcsei

A tenger gyümölcsei Paella egy tipikus finomság Valenciában, Spanyolországban. A zöldséges kertből frissen szedett zöldségekből és a tengeren korán reggel fogott halakból készült ...

Cukkinis spanyol tortilla

A spanyol tortilla  - amely csak nevében hasonlít a mexikói tortillához - valójában egyfajta tojáslepény. Leggyakrabban tapasként fogyasztják. Változatosan ízesíthető. (Most egy ...

Churros - spanyol édesség

Sokszor készítettem már ezt a típusú spanyol édességet. Nagyon szeretjük. Kell egy kis rutin a habzsákos részhez, de megéri elkészíteni.

Fokhagymás-petrezselymes garnéla

A két évvel ezelőtti barcelonai utazás alkalmával, miután már az összes környező tapas bart leteszteltük, egyik nap úgy döntöttünk, hogy délután piacolunk (Boqueria) és este ...

Rakott csirkemell

Eredetileg ez egy spanyol karácsonyi étel lenne, rokfortos öntettel. Én a rokfortot beleraktam. Nagyon finom!

Tonhalas empanadas

Latin-Amerikában, a karibi térségben és Spanyolországban népszerű étel az empanadas: félkör alakúra összehajtott töltött tészta, melyet általában sütőben sütnek (vannak országok ...

Világkonyha a kamrában – első rész >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű tonhalas tészta

Nem kell túlgondolni egy gyors hétköznapi vacsorát vagy ebédet: ha tonhalas tésztát készítünk, biztosan minden éhes száj hamar boldogan elhallgat majd. Egyszerű alapanyagokból ...

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...