Vigyázz! Gyerek a konyhában!

A konyha veszélyes terep, de csupán emiatt kár volna lemondani a közös főzőcskéről. Megmutatjuk, milyen veszélyek leselkednek gyerekeinkre, és hogyan kerülhetjük el a baleseteket.

Amikor gyermekünk eléri a csúszó-mászó kort, érdemes alaposan átnézni a konyhát (pultot, szekrényeket, fiókokat stb.), és újragondolni mindent a gyermek biztonságának szempontjából. Játékos kedvűek akár négykézlábra is ereszkedhetnek, így biztosan nem kerüli el figyelmüket egyetlen potenciális veszélyforrás sem.

Fő veszélyforrások a konyhában

Tűzhely, sütő, vízforraló, kések, reszelők, daráló, robotgép, aprító, botmixer, kenyérpirító, áram, gyufa.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

  • Ha nincsen szükségünk az összes főzőlapra/ gázégőre, mindig a hátsókon készítsük az ételt, és az edény nyelét minden esetben befelé fordítsuk, így nagy valószínűséggel elkerülhetjük a forrázást.
  • Még akkor is, ha nekünk otthon modernebb sütőnk van, amelynek nem forrósodik át az ajtaja, idejekorán szoktassuk hozzá a gyermeket, hogy sosem szabad hozzáérni, mert lehet, hogy a nagyiéknál vagy vendégségben viszont tűzforró. „Jujuj, vigyázz, juj, de süt!” felkiáltással el is játszhatjuk, mennyire meleg.
  • Elektromos készülékeket sose hagyjunk bedugva, minden használat után húzzuk ki a konnektorból őket, és tegyük a helyükre.
  • Veszélyes, éles, szúrós eszközöket ne hagyjunk elöl, vagy olyan magasságban, ahol elérheti a gyermek. Azt is vegyük számításba, hogy egy kíváncsi fáncsi mindenre képes, így legyünk biztosak abban is, hogy a kisszékére felállva sem éri el azokat.
  • Az asztal szélére vagy a padlóra sose tegyünk forró ételt hűlni.

Babarecepetek itt >>

Kés, villa, olló…

…gyerek kezébe nem való. Így tartja a szüleinktől hallott mondás. Mi ehelyett azt javasolnánk, hogy inkább mutassuk meg nekik a fenti eszközök helyes használatát, és szülői felügyelet mellett hadd gyakoroljanak. Fontos, hogy az életkoruknak megfelelő méretű késsel, villával és ollóval ismerkedjenek. Nyilván a 20 centis pengéjű, szuperéles séfkést jobb, ha 16-17 éves korukig messze elkerülik a gyerekek.

A fenti óvintézkedéseken túl szerencsés, ha egészen pici koruktól szabadon sündöröghetnek körülöttünk gyermekeink a konyhában, amikor van kedvük, bekapcsolódhatnak egy-egy folyamatba, főzőcskézés közben pedig folyamatosan beszéljünk hozzájuk, mit szabad és mit nem, mi rejt veszélyt, így játszva tanulják meg a konyhai biztonságot, nem tiltások által.

További babarecepetek itt >>

NoSalty-tipp: Minden elővigyázatosság ellenére egyik szemünket mindig tartsuk a gyerekeken a közös főzőcske alatt, hisz elég egy óvatlan pillanat…

Oszdd meg: Ti milyen óvintézkedéseket alkalmaztok, hogy megvédjétek a gyermeket?

Túrógombóc babáknak

Mivel nem kerül bele tojásfehérje, így 8-9 hónaptól fogyaszthatják a babák. Aki még nem tud rágni, annak villával törjük át  kis tejföllel. Nekem ebből a mennyiségből 22 gombócka ...

Krumplipüré répával

Az ételek gazdagítása zöldségekkel jó kis móka! :) Az egyszerű krumplipürét is sok zöldséggel dúsíthatjuk, finom vele a sütőtök, a zöldborsó, de még a karfiol is! A lényeg, ...

Baba-mama fogások: ugyanazt esszük >>

Trükkök, hogy rendesen egyen a gyerek >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...