Vegyszermentes pénztárcabarát háztartás

Kemikáliák használta nélkül is tökéletes tisztaságot varázsolhatunk az egész lakásban, az otthon fellelhető természetes hozzávalókkal.

A takarítás tipikus nemszeretem-dolog. Ki ritkábban, mások sokkal gyakrabban – de legalább hetente egyszer rávesszük magunkat, hogy összeszedjük a felgyülemlett szennyest, rendbe tegyük a fürdőszobát, portörlés, vízkövezés, miegymás. Az üzletek polcai roskadoznak a vegyszerektől, melyek minden tisztítási procedúrára más-más kemikáliát ajánlanak és borsos áron kínálják, mi pedig a tökéletes tisztaság reményében felhalmozzuk a csillogást ígérő szereket.

A fürdőszoba kozmetikusa

Az ecet a leguniverzálisabb segítőnk lehet a háztartásban. Jobb vízkőoldót keresve sem találhatunk, a mosógép, a kávéfőző élettartama is meghosszabbodik, ha rendszeresen átmossuk őket húszszázalékos ecettel. Ez a sav továbbá a fürdőszoba „kozmetikusa” is, kis vízzel higíthatjuk, az így kapott lemosót öntsük műanyag flakonba. Töröljük át vele a fürdőszobai felületeket, hibátlan, csillogó csaptelepek és zuhanykabinok maradnak a nyomában. Általános fertőtlenítőként a konyhapultot is baktériumoktól mentesen őrizhetjük meg. Némi illóolajjal összekeverve öblítőként is adagolható a mosógép tartályába. Felmosószerként is megállja a helyét.

Tudtad?

Zavaró lehet az ecet szúrós szaga, de ne aggódjunk, legfeljebb egy óra alatt megszűnik a jellegzetes szag!

Ételmaradék volt-nincs

A szódabikarbóna az odaégett edények megmentője. Engedjünk kevés langyos vizet a fazékba és három-négy evőkanál szódabikarbónával már gyerekjáték lesz likvidálni a ragaszkodó ételmaradékot. A tűzhelyen maradt zsírfoltokkal hasonlóképpen járhatunk el, itt már egy-két kanál szóda megteszi a hatását. Áztatáshoz, mosáshoz tökéletes, valamint környezet- és bőrbarát fehérítő, minden tapasztalatunk ezt bizonyítja.

A mikrohullámú sütő tisztítására mindig nehezen vesszük rá magunkat, de a következő ötlet nagyban egyszerűsíti a procedúrát. Először talán hihetetlennek hangzik, hogy egy kifacsart citrom leve képes leoldani a megmakacsabb foltokat is a masina belsejéről, de ha egyszer kipróbáltuk, utána semmi mást nem leszünk hajlandóak használni. Forraljuk a citromlevet jó egy percig a mikróban, hogy aztán egy mozdulattal megszabaduljunk a lerakódott ételmaradékoktól! A citrom egyébként az elkoszolódott felületeket is képes újjá varázsolni.

Mindenható koffeinbomba

Az őrölt kávé nemcsak a reggeli „üzemanyagot" jelenti sokunknak, de ha egy kis tálban vagy pohárban a hűtőszekrénybe helyezzük, megelőzi a frizsiderekben gyakran tapasztalható jellegzetes, kellemetlen szagot. A már elhasznált kávézacc sem a kukába való! Bőrradírként, mézzel összekeverve sima arcbőrt hagy maga után, de a mosogatóknál gyakran előforduló dugulásokat is kivédhetjük, ha kávézaccot szórunk a lefolyóba.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...