Vegyszermentes háztartás fillérekből

Masszív, erős vegyi anyagok helyett számos praktikát bevethetünk a háztartásban nagyanyáink bevált módszereivel, elég szétnéznünk a konyhában és fillérekből kitakaríthatunk!

A takarítás tipikus nemszeretem-dolog. Ki ritkábban, mások sokkal gyakrabban – de legalább hetente egyszer rávesszük magunkat, hogy összeszedjük a felgyülemlett szennyest, rendbe tegyük a fürdőszobát, portörlés, vízkövezés, miegymás. Az üzletek polcai roskadoznak a vegyszerektől, melyek minden tisztítási procedúrára más-más kemikáliát ajánlanak és borsos áron kínálják, mi pedig a tökéletes tisztaság reményében felhalmozzuk a csillogást ígérő szereket.

A fürdőszoba kozmetikusa

Az ecet a leguniverzálisabb segítőnk lehet a háztartásban. Jobb vízkőoldót keresve sem találhatunk, a mosógép, a kávéfőző élettartama is meghosszabbodik, ha rendszeresen átmossuk őket húszszázalékos ecettel. Ez a sav továbbá a fürdőszoba „kozmetikusa” is, kis vízzel higíthatjuk, az így kapott lemosót öntsük műanyag flakonba. Töröljük át vele a fürdőszobai felületeket, hibátlan, csillogó csaptelepek és zuhanykabinok maradnak a nyomában. Általános fertőtlenítőként a konyhapultot is baktériumoktól mentesen őrizhetjük meg. Némi illóolajjal összekeverve öblítőként is adagolható a mosógép tartályába. Felmosószerként is megállja a helyét.

Ételmaradék volt-nincs

A szódabikarbóna az odaégett edények megmentője. Engedjünk kevés langyos vizet a fazékba és három-négy evőkanál szódabikarbónával már gyerekjáték lesz likvidálni a ragaszkodó ételmaradékot. A tűzhelyen maradt zsírfoltokkal hasonlóképpen járhatunk el, itt már egy-két kanál szóda megteszi a hatását. Áztatáshoz, mosáshoz tökéletes, valamint környezet- és bőrbarát fehérítő, minden tapasztalatunk ezt bizonyítja.

A mikrohullámú sütő tisztítására mindig nehezen vesszük rá magunkat, de a következő ötlet nagyban egyszerűsíti a procedúrát. Először talán hihetetlennek hangzik, hogy egy kifacsart citrom leve képes leoldani a megmakacsabb foltokat is a masina belsejéről, de ha egyszer kipróbáltuk, utána semmi mást nem leszünk hajlandóak használni. Forraljuk a citromlevet jó egy percig a mikróban, hogy aztán egy mozdulattal megszabaduljunk a lerakódott ételmaradékoktól! A citrom egyébként az elkoszolódott felületeket is képes újjá varázsolni.

További háztartási praktikákat itt találsz >>

Mindenható koffeinbomba

Az őrölt kávé nemcsak a reggeli „üzemanyagot" jelenti sokunknak, de ha egy kis tálban vagy pohárban a hűtőszekrénybe helyezzük, megelőzi a frizsiderekben gyakran tapasztalható jellegzetes, kellemetlen szagot. A már elhasznált kávézacc sem a kukába való! Bőrradírként, mézzel összekeverve sima arcbőrt hagy maga után, de a mosogatóknál gyakran előforduló dugulásokat is kivédhetjük, ha kávézaccot szórunk a lefolyóba.

10 konyhai trükk Julia Childtól >>

Csodakencék helyett szőlőmagolaj >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...